Stockholms Fria

Securitas manipulerar antalet biljettkontrollanter i tjänst

Securitas överdriver hur många biljettkontrollanter de har i tjänst med ett 20-tal personer. Det visar SFT i den andra del av granskningen om Securitas fusk.

– Securitas redovisar att de har 50 biljettkontrollanter i tjänst fastän det bara är ett drygt 30-tal, säger Haralampos Katratseas, före detta biljettkontrollant.

Stockholms Fria Tidning skrev den 26 november om hur Securitas fuskar med siffrorna i sina rapporter till uppdragsgivaren SL. Flera medarbetare har vittnat om att de känt sig tvingade att redovisa ett högre antal kontroller av resenärer än vad de faktiskt har utfört. Anledningen ska ha varit att ju högre resultat Securias redovisar, desto mer i ersättning får företaget.

Det finns ytterligare fusk som SFT i dag kan avslöja.

SFT träffar två av Securitas tidigare biljettkontrollanter. Haralampos Katratseas avslutade sin tjänst i oktober och Kamal Alhalab i augusti. De tillhör de tolv anställda som varslades vid årets början.

Biljettkontrollanternas fackförening, Seko, krävde i samband med varseln underlag på Securitas påstådda arbetsbrist, som var skälet för uppsägningarna.

Enligt avtalet mellan SL och Securitas ska företaget under ett år utföra knappt 102 000 kontrolltimmar, klara 30 kontroller i timmen och uppnå minst 3 miljoner kontroller. Men i ett dokument som Securitas sammanställt för 2010 ska 3,7 miljoner kontroller ha utförts och biljettkontrollanterna ha avverkat knappt 127 000 timmar.

Kamal Alhalab håller fram listan över den personal som enligt Securitas har utfört kontrollerna föregående år. Sammanlagt står 102 namn.

– Sju av dem är parkeringsvakter. 13 personer jobbar på kundtjänst och som chefer och arbetsledare. Securitas har fört in namn på sådana som inte har varit biljettkontrollanter och angett deras arbetade timmar. Därmed kan Securitas hävda att arbetsstyrkan är överflödig.

Innan Alhalab slutade var 42 biljettkontrollanter aktiva i tjänst. Förutom de 20 som aldrig kontrollerat några resenärer finns uppemot ett 40-tal namn med anställda som har varit långtidssjukskrivna, lämnat sitt jobb eller inte arbetat på länge.

Efter varseln kvarstår i dag ett drygt 30-tal biljettkontrollanter. Enligt Haralampos Katratseas har nedskärningen inneburit att många arbetar sju dagar i veckan och att de rapporterar uppemot 1 000 kontroller om dagen för att nå samma mål som innan med tolv arbetskollegor färre.

– De jobbar extra på sin lediga tid. Timmarna de får ihop gör det möjligt för Securitas att redovisa att de har 50 biljettkontrollanter i tjänst, säger Haralampos Katratseas.

Både han och Kamal Alhalab är kritiska mot att SL inte har låtit granska på vilka grunder Securitas har hänvisat till arbetsbrist.

– SL har valt att tro på Securitas egna listor, säger Kamal Alhalab.

För Kamal Alhalab väntar rättegång. Han har anmält Securitas hos Kronofogden eftersom hans semesterersättning och en del av hans lön har uteblivit. Även Haralampos Katratseas har gjort en anmälan.

Securitas marknads- och informationschef Peter Köhler har fått möjlighet att kommentera uppgifterna om listan, utan att ge några svar.

SL:s affärsförvaltare Thomas Silvander, som är ansvarig för biljettkontrollen, har trots upprepade försök inte gått att få tag i.

Björn Holmberg, SL:s stabschef, svarar att SL saknar arbetsgivaransvar och därför inte haft anledning att kontrollera hur många biljettkontrollanter som faktiskt är i tjänst.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vaktbolag aktivt på ockuperad mark bevakar länets sjukhus

Vaktbolaget G4S som säljer säkerhetstjänster i det ockuperade Västbanken bevakar både riksdagshuset, Södersjukhuset, Karolinska universitetssjukhuset och stora delar av primärvården i Stockholms län. ”Jag vill se tydligare regler vilken hänsyn som ska tas till vad en aktör gör utomlands vid en upphandling”, säger landstingets upphandlingsförvaltare Erik Guldbrand.

Stockholms Fria

”Fler kameror ökar tryggheten”

Satsa på fler kameror i centrum för att öka tryggheten och lösa fler brott. Det anser Karl Berg, ordförande i Älvsjö stadsdelsnämd (FP). Men alla är inte lika övertygade om att kameraövervakning är det bästa sättet att skapa en tryggare miljö.

Stockholms Fria

SL polisanmäler Securitas

SL har polisanmält Securitas efter att externa jurister kommit fram till att Securitas överrapportering kan röra sig om bedrägeri. Erika Ullberg, trafiklandstingsråd i opposition (S), är kritisk mot SL:s beslut.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu