Lena Ek: ”Förväntningarna är inte särskilt höga”
Den här veckan har klimatförhandlingarna i Durban inletts. Än så länge har det inte skett några framsteg och miljöminister Lena Eks (C) förväntningar är låga.
I måndags inleddes klimatmötet i Durban. Katja Awiti, chef för miljödepartementets klimatavdelning, berättar att diskussioner har inletts på alla områden men att man fortfarande befinner sig i startgroparna. Nu arbetar man bland annat med att utveckla de förhandlingstexter som tagits fram under året.
– Några större framsteg har vi inte kunnat se än. Dock är stämningen god och det har inte varit några dagordningsbråk eller andra uppträdanden av någon dramatisk natur, som vi har kunnat se tidigare under året, säger hon under en presskonferens på torsdagen.
– Men man känner av en viss oro eftersom det är många centrala förhandlingsfrågor som ska upp till diskussion, och vi står inför stora utmaningar. Bland annat när det gäller en andra åtagandeperiod av Kyotoprotokollet och frågan om Gröna fonden.
När det gäller Kyotoavtalet så har man denna vecka diskuterat regler som ska gälla för skog- och markanvändning och hur man ska bokföra kolflöden.
– När det gäller Gröna fonden diskuterades den för första gången i går. Sverige och EU är väldigt måna om att driva på texten som den förberedande gruppen har lagt fram för styrelsen, som nu ska ta vid. Men trots att både EU och den afrikanska gruppen drev på blev det en hel del problem i går och en del parter ville öppna texten. Nu kommer COP-ordföranden Mashabane själv att konsultera parter för att se att det här ska lösa sig. Men det kommer att bli en svår resa.
Just nu pågår också arbetet med att ta fram färdiga förhandlingstexter till på tisdag, då ministersegmentet i klimatförhandlingar inleds. Miljöminister Lena Ek (C) åker till Durban på söndag.
– Hur är då förväntningarna? Inte särskilt höga och det är ju smärtsamt att säga det, säger Lena Ek under presskonferensen.
Hon är bland annat besviken på Kanadas besked i början av veckan, då de öppet avfärdade en andra åtagandeperiod av utsläppsavtalet.
– Det är bara EU och de fattiga länderna som under vissa villkor kan tänka sig att förlänga Kyotoprotokollet. Tillsammans utgör det 16 procent av världens klimatutsläpp, vilket är alldeles för lite.
– Det är ett problem att vi har länder som inte bryr sig om att vi måste vidta åtgärder för att lösa de här frågorna. Det enda vi kan göra är att vi får jobba med all tillgänglig energi och den kunskap vi har för att övertyga fler, och samtidigt göra så mycket vi kan själva och i de grupper av vänländer som vi har i det här sammanhanget.
Hon tror framför allt att det är i den del av förhandlingarna som handlar om klimatkonventionen man kommer att se framsteg.
– Här jobbar man med frågor som anpassning och utsläppsminskning, inklusive den Gröna fonden, där Sverige har lagt väldigt mycket arbete. Det finns ett färdigt paket kring detta som vi hoppades skulle gå igenom, så att vi skulle kunna tillsätta den grupp som ska tillsätta styrelsen för Gröna fonden. Det finns en del signaler på att vi kanske inte kommer att nå så långt som vi hoppades, men vi får se om vi kan räta upp det.
<h2>Läs mer om klimatförhandlingarna <a href="http://www.fria.nu/kategori/tema/klimat">här</a>.</h2>