Fria Tidningen

”Mainstreamkulturen inkluderar inte alla”

Alla ryms inte i mainstreamfåran. Den normbrytande multiartisten Peaches ses ibland som provokatör men hon vill inspirera till en större öppenhet. På söndag kommer hon till Stockholm. ”Att vara kreativ i alla former är den röda tråden i allt jag gör”, säger hon till Fria.

Peaches fortsätter att gå sina egna vägar i hopp om att fler ska våga göra detsamma. Nu intar den normbrytande mångsysslerskan Stockholm. I morgon, söndag, ger hon sin dj-show på Kolingsborg och Klubb KG och på måndag deltar hon i en konferens på Södra teatern under temat ”Freedom of music and speech”.

Från hemstaden sedan ett drygt decennium, Berlin, berättar Peaches att hon nyss hittat ett fantastiskt ställe för inspelningen av den nya skivan: ett gammalt badhus.

– Det kommer att bli en hel del sjungande i duschen, säger hon. Men processen har precis börjat ta form och hon kan inte avslöja så mycket mer.

Kanadabördiga Merril Beth Nisker, alias Peaches, är kanske mest känd som musiker, förknippad med den något baktalade electroclashen, men för henne själv är det viktigaste att inte begränsa sig på något sätt. De senaste åren har hon exempelvis satt upp musikalen Peaches Christ superstar och medverkat i ett antal filmer. Just nu förbereder hon sig för att sjunga Monteverdis Orpheus.

– Att vara kreativ i alla former är den röda tråden i allt jag gör. I början var det bara jag och en maskin, jag kallade mig för performanceartist och fick alltid förklara mig. I dag är jag glad att kunna säga att när jag tänker på Peaches så är jag inte bara musiker utan även musikvideoregissör, skådespelare, jag ägnar mig åt konceptuell konst; jag behöver inte placera mig i ett fack.

Hon menar att man kan applicera ett liknande förhållningssätt på livet i allmänhet.

– Människor behöver tänka om, hitta sin passion. Som världen ser ut, särskilt för unga som har svårt att hitta ett arbete, måste man vara väldigt påhittig för att överleva. Så man ska inte begränsa sig, utan ifrågasätta både sig själv och världen omkring.

Tror du att konsten har kraft att förändra och påverka?

– Människor behöver känna sig trygga i sig själva, om min musik ger dem den kraften, att gå vidare eller känna sig fria och inspirerade, så ja, i viss mån.

Sexuellt explicita texter och en gräll estetik kan lätt få en att tro att Peaches bara är ute efter att provocera.

– Det är viktigt att uttrycka sig om vissa saker, säger hon apropå det. Jag känner att mainstream-kulturen inte inkluderar alla, det är en enkelspårig och populistisk väg. Jag vill visa att det finns andra sätt, en öppenhet för till exemepel något annat än den typiska heterosexuella livsstilen. Om folk tycker att det är provokativt när jag visar på det, så får det stå för dem. Men jag tycker att det som de uppfattar som provokativt är det som borde vara mainstream.

Till Stockholm tar Peaches sin dj-show, ett slags återgång till rötterna.

– I tidningen DJ Mag listades nyligen de 100 bästa dj:erna och det fanns inte en enda kvinna med. Det är ju löjligt, för det finns ju massor. Det är lite det jag har velat visa med mina framföranden, att det är inte kärnfysik att göra och spela musik.

Hon kommer också att vara väldigt interaktiv med publiken, vilket även behövs under måndagens evenemang, då Ika Johannesson ska intervjua henne.

– Det viktiga är att det blir en bra diskussion, så jag hoppas att folk kommer dit och har många frågor att ställa.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu