Stockholms Fria

Hallå där, Anna Wigenmark…

...ordförande i föreningen Ordfront som för tionde året i rad arrangerar Mänskliga rättighetsdagarna, MR-dagarna, tillsammans med en rad andra organisationer.

Vad är MR-dagarna?

– MR-dagarna är nog Nordens största mötesplats för alla som är engagerade i frågor som rör mänskliga rättigheter. Det är en plats där praktiker, forskare, myndigheter, politiker och ideellt engagerade kan träffas och byta erfarenheter och dela med sig av kunskap.

Vad är syftet?

– Att öka kunskapen om mänskliga rättigheter och att lyfta frågan högre upp på den politiska dagordningen samt att praktiker, forskare och intresserade får mötas. 

Huvudrubriken för årets upplaga är ”Gränslösa rättigheter? Migration, medborgarskap och mänskliga rättigheter”.

– I år sätter vi extra fokus på en grupp människor vars mänskliga rättigheter allt för ofta hamnar i kläm. Vi hoppas kunna ge röst åt de människor som är på flykt, de som söker asyl och de som är statslösa.

Varför är Ordfront med och arrangerar MR-dagarna?

– Vi har varit med som arrangör alla tio åren. Vi har inskrivet i våra stadgar att Ordfront värnar om mänskliga rättigheter och alla människors lika värde.

Det kommer att vara 80 olika programpunkter på två dagar. Vad ska man gå på?

– Självklart Ordfronts seminarium! Vi har ett som heter Terroristbekämpning utan rättigheter på måndagen och ett på tisdagen, Sverigedemokraterna i riksdagen hur har det påverkat migrationspolitiken?

Nytt för i år är lokalen. Ni ska vara på Kulturhuset, varför det?

– Vi har valt att vara i Kulturhuset för att vi hoppas att det ska medföra att fler letar sig hit och att det inte bara blir de redan frälsta som kommer.

– Det är fri entré till ett 60-tal utställningar som finns på två scener där det också hålls miniseminarium.

Fakta: 

Tio organisationer står bakom MR-dagarna. Förutom Föreningen Ordfront, är det Demokrati akademin, Diakonia, Fonden för mänskliga rättigheter, Sensus studieförbund, Svenska kyrkan, Svenska Röda korset, Raoul Wallenberg institutet vid Lunds universitet, Institutionen för Globala studier vid Göteborgs universitet samt Teologiska högskolan Stockholm.

För mer info, se:
www.mrdagarna.nu

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stan kan få kvinnomuseum

Umeå har ett. Snart kanske även stockholmarna. ”Det finns ju inte bara ett manligt museum”, säger Ann Mari Engel som vill ha ett museum för kvinnorörelsens historia.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu