Fria Tidningen

De indignerade åter på gatorna

Världen över tog folk till gatorna i helgen enade i kravet på global förändring. Fria tidningen var på plats i Barcelona där tiotusentals indignerade visade att de fortfarande är en rörelse att räkna med.

"Skyldiga! Skyldiga!" En grupp om runt tio personer bär på svarta säckar fulla med sopor över sina huvuden. De går i samlad trupp fram till Börshuset och dumpar de stora påsarna på byggnadens entrétrappa.

Tusentals personer lyfter upp sina armar och skakar med sina öppna händer för att visa att de stödjer aktionen samtidigt som de ännu en gång ropar ut sin dom – "skyldiga!" Det smattrar till. Vid nästa anblick är börshusets stora fönsterrutor som vetter mot gatan rödfläckade av färgbomber.

"Det är vårt blod som färgar era händer röda", skriker någon.

Det är sen eftermiddag den 15 oktober och 15 majrörelsen –de så kallade indignerade – är tillbaka på gatorna. Drygt 400 000 personer har enligt organisatörerna ¡Democracia real ya! (60 000 enligt polisen) samlats på det centrala torget Plaza de Cataluña. Barcelona är tillsammans med huvudstaden Madrid de städer i världen där deltagandet i demonstrationerna ”15 oktober – Enade för global förändring” är som störst. 15 majrörelsen kräver ett systemskifte där makten utgår mer från folket. De anser att politikerna dansar efter bankmännens pipa och att dagens demokrati inte fungerar.

Folk har vandrat i timmar från förorter in till centrum för att förena sig med den stora massan. När den sista gruppen från Nou Barris och San Andreu kommer fram, springer de den sista biten. Applåderna de får när de ansluter sig ekar mellan byggnaderna, leenden sprider sig på folkets läppar och hejaropen blandas ihop med den högt pumpande musiken.

– Det här måste få ett slut! Situationen ser ut som den gör på grund av politikerna och bankerna men det går ut över arbetarna, pensionärerna och de unga i landet. De säger att det inte finns pengar men det är inte sant för bankerna får hela tiden pengar från regeringen, säger brevbäraren Xavi Artal från Nou Barris med andan i halsen efter slutspurten.

Barcelona har sedan inbördeskriget på 1930-talet en historia av att samla motstånd och protester. Den här dagen är inget undantag. De indignerades senaste manifestationen den 19 juni var stor – nästan en miljon personer i Spanien demonstrerade den dagen. Sedan dess har det varit ganska tyst om deras aktioner och många trodde att rörelsen inte längre var att räkna med. Men den 15 oktober återföds den som en global rörelse. Räknaren för aktioner världen över på 15october.net stannar till slut på 951 städer i 82 länder.

– Det är otroligt att något som började här i Spanien har kunnat bli så stort, säger María Teresa Subiràs.

Hon står på trottoarkanten på Passeo de Sant Joan. Demonstranterna i Barcelona har skrikit och visslat sig uppför handelsstråket på Passeo de Gracia för att sedan ta sig ned för gatan där María Teresa Subiràs befinner sig. Hon höjer och sänker sina armar i protest lite mer indignerat än de andra runt henne i takt med att de alla skriker att politikerna inte representerar dem, folket.

– Jag gick i pension förra året och politikerna fortsätter att göra nedskärningar i våra pensioner. Jag har inte arbetat hela livet för att det ska sluta så här, säger hon hätskt.

– Det är fantastiskt att så många har samlats här i dag men på samma gång är det en skam att så många väljer att stanna hemma. Alla hus borde stå tomma just nu för att folk är ute på gatan och gör sina röster hörda, fortsätter María Teresa Subiràs.

Många står bredvid och tittar på och fotograferar medan tåget sakta rör sig framåt. Då och då skriker demonstranterna: "Titta inte bara på oss, gå med!"

Subiràs får medhåll av Eusébio López som menar att det är en plikt att demonstrera.

– Ungdomen måste protestera och vi äldre har ett moraliskt tvång att stödja dem. Vi måste göra det vi kan för att förmå politikerna att göra sitt jobb i stället för att delta i korruptionen, säger han.

När de första demonstranterna når Triumfbågen – målet för den drygt 2,5 kilometer långa demonstrationssträckan – har många inte ens lämnat startplatsen på Plaza de Cataluña.

22-åriga Patricia Alvaréz är en av de som redan har kommit fram. Hon tror att 15 majrörelsen kommer fortsätta att växa så länge det finns stora orättvisor i samhället. Hon läser journalistik men ser inte ljust på sin framtid, dels på grund av den höga arbetslösheten och dels för att medierna är köpta av företagen och makthavarna.

– Men jag fortsätter med journaliststudierna för jag hoppas att det finns folk som skapar alternativa medier, som kan berätta sanningen, säger hon.

De som vill kan fortsätta mot möten och diskussioner om utbildning, folkhälsa och rätten till en värdig bostad i andra delar av staden.

När mörkret lägger sig och demonstrationssträckan trafikeras normalt igen, står polisens uppradade piketbussarna kvar. De har under hela manifestationen inte behövt röra sig en tum.

Fakta: 

<h2>Den 15 oktober genomfördes manifestationer i 951 städer i 82 länder under parollen "Enade för global förändring". Läs mer om den spirande antikapitalistiska rörelsen på vår <a title="#globalchange" href="http://www.fria.nu/kategori/tema/global-change" target="_blank">temasida</a>, och se filmklipp från lördagens manifestationer <a href="http://roarmag.org/2011/10/global-revolution-mass-protests-in-1000-citie... target="_blank">här</a>.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Våra drömmar får inte rum i valurnorna”

I skuggan av Greklands våldsamma protester så för den spanska medborgarrörelsen 15-M, även kallade ”los indignados”, en pacifistisk kamp för en riktig demokrati. ”De indignerade” har nyligen vunnit visst stöd från spanska politiker – något som de själva tar lätt på. FRIA har träffat Didac Sanchez-Costa, en av 15-M:s framträdande aktivister, för ett samtal om strategier i den demokratiska kampen.

Fria Tidningen

Generalstrejk lamslår Portugal

”Kampen fortsätter” ropar talkörerna när den massiva demonstrationen sakta tågar genom Lissabon under generalstrejken på torsdagen. Portugiserna har fått nog av alla försämringar och nedskärningar och har därför tagit till strejkvapnet. Landets två största konkurrerande fackföreningar CGTP och UGT står enade bakom strejken.

Fria Tidningen

Occupy flyttar från torget till gatorna

Occupy-rörelsen i New York visade på torsdagen att vräkningen från Zuccotti Park inte stoppar dem. Börsen på Wall Street barrikaderades och tusentals marscherade över Brooklyn bridge. Sammanlagt deltog över 30 000 personer, flera vittnade om våld från polisen.

Fria Tidningen

Occupy Oakland blockerar hamnen

På onsdagskvällen blockerade tusentals demonstranter ingångar och stoppat all sjöfartsverksamhet i Oaklands hamn, en av USA:s största.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu