Fria Tidningen

Occupy flyttar från torget till gatorna

Occupy-rörelsen i New York visade på torsdagen att vräkningen från Zuccotti Park inte stoppar dem. Börsen på Wall Street barrikaderades och tusentals marscherade över Brooklyn bridge. Sammanlagt deltog över 30 000 personer, flera vittnade om våld från polisen.

”This place is gone. I’m very sad and upset.” En kompis textmeddelande på tisdagskvällen visar tydligt hur nedslagen han och många andra kände sig. Knappt ett dygn tidigare hade polisen mitt i natten stormat Occupy Wall Street, OWS:s hjärta Zuccotti Park och slängt ut alla inklusive deras tillhörigheter och tält. Även den lilla infrastruktur som byggts upp under tiden raderades snabbt ut, bibliotekets böcker försvann och där det välfungerande och ganska ambitiösa köket tidigare låg finns nu bara asfalt och löv.

Men någon dödsstöt för Occupy Wall Street innebar inte vräkningen från parken, det stod snart klart. I torsdags firade ockupationen tvåmånadersjubileum och en aktionsdag hade utlysts. Första punkten på programmet var att ”stänga Wall Street” genom att blockera ingången till New York-börsen. Några tusen personer marscherade dit på morgonkvisten, trafiken stoppades på flera ställen. Mänskliga kedjor i flera lager runt börshuset var svårgenomträngliga men lyckades ändå inte fördröja starten på dagens aktiehandel. Ett hundratal personer greps och många vittnade om en hårdhänt polisinsats.

– Jag frågade en polis vilken väg jag skulle ta, då började han knuffa mig med batongen, säger Joseph Curwen.

– Jag blev slagen i ansiktet, säger Michael Elstree och förklarar att han kanske kommer att hålla sig på större avstånd framöver av rädsla för att bli gripen och missa lektioner.

– Vi jobbar och går i skolan, säger han, vi är inte luffare som media påstår.

 

Runt lunchtid skadades en person då han greps i Zuccotti Park och fördes iväg ymnigt blödande från huvudet. Sammanlagt rapporteras att sju poliser och tio demonstranter skadades under dagen. På eftermiddagen hölls sedan samlingar vid ett antal tunnelbanestationer. Tusentals människor samlades vid Union square där en manifestation inriktad på studenter hölls. När den var över började folksamlingen förflytta sig några kvarter bort, i korsningen mellan 5th Avenue och West 14th Street stoppade dock polisen gruppen. Efter ett tag uppstod tumult och plötsligt rusade ett tiotal poliser fram till en person och tryckte ner honom mot marken samtidigt som man stoppade alla övriga demonstranter från att komma i närheten. Åsikterna om hur polisen hanterat OWS går isär. Det finns en del rötägg men de flesta gör bara sitt jobb, verkar vara den vanligaste åsikten. När tusentals personer senare på kvällen lämnade Foley square för att ta sig till Brooklyn bridge kantades vägen av uniformer och kravallstaket.

– Tack för att ni inte har kravallutrustning på er, säger en av demonstranterna till en av poliserna, helt utan ironi.

Ett litet samtal uppstår, polismannen verkar sympatiskt inställd till Occupy-rörelsen, men...

– ...jag måste försörja familjen, vet du.

Demonstranten gillar det han hör och sträcker fram handen.

– Can’t do it, säger polisen och skakar på huvudet.

 

Det största jublet under marschen över Brooklyn bridge uppstår när människor plötsligt ser en Batman-projektion på en av skyskraporna vid sidan av bron. ”Happy Birthday OccupywallstNYC”, ”99 %” och ”We are winning” lyser upp den fönsterlösa väggen på Verizons huvudkontor. Telekomjätten är ett av de företag som kritiserats mest av Occupy-rörelsen.

Hur fortsättningen ser ut för Occupy-rörelsen i New York är oklart. Den kanadensiska organisationen Adbusters som initierade rörelsen anser att man bör utropa sig som segrare och låta vintern passera. Och trots att demonstranterna nu åter har tillgång till Zuccotti Park så kommar man knappast att få något nytt tillstånd att sätta upp tält. Inte heller New Yorks borgmästare Michael Bloomberg tror att vi börjar se slutet på allmänhetens utåtriktade missnöje.

– Vi har kommit till en punkt där Occupy Wall Street bara är början, där Tea Party-rörelsen bara är början, sa han under torsdagen.

Fakta: 

Occupy-rörelsen startade i New Yorks finanskvarter den 17 september och säger sig hämta inspiration från bland annat den arabiska våren. Bakom Occupykonceptet står den kanadensiska anti-konsumtionsgruppen Adbusters.

Deltagarna kämpar mot sociala och ekonomiska orättvisor, hög arbetslöshet och storbolagens girighet. Den senaste veckan har vräkningar av flera protestläger i USA ägt rum.

Polisen beräknar att 32 500 personer deltog då OWS firade tvåmånadersjubileum i torsdags. I minst 30 andra städer i världen hölls solidaritetsaktioner med OWS.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Generalstrejk lamslår Portugal

”Kampen fortsätter” ropar talkörerna när den massiva demonstrationen sakta tågar genom Lissabon under generalstrejken på torsdagen. Portugiserna har fått nog av alla försämringar och nedskärningar och har därför tagit till strejkvapnet. Landets två största konkurrerande fackföreningar CGTP och UGT står enade bakom strejken.

Fria Tidningen

Occupy Oakland blockerar hamnen

På onsdagskvällen blockerade tusentals demonstranter ingångar och stoppat all sjöfartsverksamhet i Oaklands hamn, en av USA:s största.

Fria Tidningen

Generalstrejk utlyst i Oakland

Occupyrörelsen i USA når en avgörande tidpunkt i dag, onsdag. Ockupationsvågen har spridit sig från världens finansiella hjärta i New York till en av USA:s fattigare städer, Oakland, grannstad till San Francisco. Och här har Occupy Oakland utlyst generalstrejk i dag – den första i staden sedan 1946 och den första sedan Occupyrörelsen började i september.

Fria Tidningen

Allting känns möjligt igen

I mer än fem veckor har nu hundratals personer ockuperat en park på Manhattan under parollen Occupy Wall Street. Manissa McCleave Maharawal ger oss en inblick i hur det är att vara där och reflekterar över platsens betydelse och om vart denna nya rörelse är på väg.

Fria Tidningen

De indignerade åter på gatorna

Världen över tog folk till gatorna i helgen enade i kravet på global förändring. Fria tidningen var på plats i Barcelona där tiotusentals indignerade visade att de fortfarande är en rörelse att räkna med.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu