Fria Tidningen

Världens indignerade enas för förändring

Flera miljoner så kallade indignerade har redan protesterat i Spanien. På lördag tas motståndet till en global nivå då folk i över 900 städer i 82 länder väntas demonstrera under parollen ”Enade för global förändring".

– Det är bara om folk runtom i världen enas och arbetar tillsammans som vi kan uppnå förändring, säger Jon Aguirre Such, talesperson för ¡Democracia Real Ya! som är en av grupperna som står bakom demonstrationerna den 15 oktober (15-O).

Det är dagen då torg och gator världen över tas över av folkets gemensamma protester. Från Auckland till Amsterdam, från Buenos Aires till Bamako.

Planerna för de globala manifestationerna tog sin början redan i maj i år då proteströrelsen 15-M föddes på Plaza del Sol i Madrid. Den uppkom som resultatet av det spanska folkets vilja och uppdämda behov av att demonstrera mot hur regeringen, bankerna och de politiska partierna hanterar landets ekonomiska kris. Medborgarrörelsen - som även kallas de indignerade - har under hela sommaren samlats för att diskutera och förbereda sig inför dagen för global demokratikamp. Att det blev just den 15 oktober har att göra med att de indignerade ville ha ett datum då den 15:e infaller på en helgdag.

Flera medverkande grupper världen över samarbetar: Real Democracy Now, Occupy Wall Street, Attac, med flera. Sociala medier som facebook och twitter, har varit viktiga inslag för att kunna planera på global nivå.

För att hålla ihop alla internationella aktiviteter har DRY skapat hemsidan 15october. Där förklarar de på 18 olika språk att de anser att ”de etablerade makterna bara agerar till fördel för några få, genom att ignorera majoritetens vilja. Utan att ta hänsyn till det mänskliga och ekologiska pris som vi alla måste betala. Vi måste stoppa den här otolererbara situationen.”

När de indignerade i Spanien organiserar sig gör det alltid det genom möten. För att folk runtom i världen skulle kunna mötas och diskutera sina idéer inför protestdagen öppnade de text- och videochattar den 8 och 9 oktober på hemsidan. På samma hemsida finns även en världskarta över platser där det pågår manifestationer och kampanjmaterial på olika språk som kan användas.

Överallt kommer demonstrationerna att ha samma budskap: ”15-O – Enade för global förändring”. Enligt Jon Aguirre Such är det så pass brett att alla länder kan ta del på något sätt.

– Alla länder som medverkar lever i sin egen verklighet men i allt från Spanien till Marocko till Sverige kan nog de flesta skriva under på att vi blir överkörda av de som har makten, säger han.

Tanken är att 15-O ska fungera som en väckarklocka för politiker runtom i världen, för att de ska se vad folket kan åstadkomma tillsammans. Jon Aguirre Such säger också att han hoppas att det här kommer att få de spanska politikerna att se att 15-M är en rörelse att räkna med inför de nationella valen i Spanien den 20 november.

Men de internationella manifestationerna är framförallt en protest mot fyra olika makter: den finansiella, politiska, militära och rättsliga kontrollen av världens medborgare. Alla protester som genomförs den dagen kommer på något sätt att arbeta mot dessa makter.

På många platser kommer det inte bara att förekomma demonstrationer. I Mexiko City gör de konstutställningar, i Bryssel har indignerade redan campat i två veckor och i Berlin genomför de flashmobbar. Från många städer görs det livesändningar på internet. Det är en dag för torgmöten, diskussioner och fredliga aktioner.

Jon Aguirre Such poängterar vikten av att demonstrationerna ska vara pacifistiska:

– De indignerade i Spanien har varit en förebild och vi måste fortsätta att vara det. Den 15 oktober är först och främst dagen då vi går ut på gatan för att börja den globala förändring som vi vill ha. Vi kommer att fortsätta tills den kommer.

 

Olika aktioner 15 oktober

  • Berlin: demonstration på Brandenburger kl 13, sedan fest på Marianneplatz med konserter.
  • London: ockupation av börsen med samling utanför St Pauls Katedral kl 12.
  • Caracas: ockupation av torget Plaza Alfredo Sadel Las Mercedes.
  • Santa Cruz (Kalifornien): ett cykellopp för att få folk att demonstrera, konserter och sedan demonstration som utgår från Rådhuset kl 14.30.
  • Mexiko City: ockupation och konserter på torget Fuentes de las Cibeles.
  • Mumbai: ockupation av regeringsbyggnaden på Madame Cama Road kl 13.
  • Granada (Spanien): workshops, debatter om demokrati, konserter och sedan demonstration kl 19.
  • Sydney: ockupation av the Reserve Bank på Martin Place kl 14.30.
ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De indignerade åter på gatorna

Världen över tog folk till gatorna i helgen enade i kravet på global förändring. Fria tidningen var på plats i Barcelona där tiotusentals indignerade visade att de fortfarande är en rörelse att räkna med.

Fria Tidningen

”Våra drömmar får inte rum i valurnorna”

I skuggan av Greklands våldsamma protester så för den spanska medborgarrörelsen 15-M, även kallade ”los indignados”, en pacifistisk kamp för en riktig demokrati. ”De indignerade” har nyligen vunnit visst stöd från spanska politiker – något som de själva tar lätt på. FRIA har träffat Didac Sanchez-Costa, en av 15-M:s framträdande aktivister, för ett samtal om strategier i den demokratiska kampen.

Fria Tidningen

Generalstrejk lamslår Portugal

”Kampen fortsätter” ropar talkörerna när den massiva demonstrationen sakta tågar genom Lissabon under generalstrejken på torsdagen. Portugiserna har fått nog av alla försämringar och nedskärningar och har därför tagit till strejkvapnet. Landets två största konkurrerande fackföreningar CGTP och UGT står enade bakom strejken.

Fria Tidningen

Occupy flyttar från torget till gatorna

Occupy-rörelsen i New York visade på torsdagen att vräkningen från Zuccotti Park inte stoppar dem. Börsen på Wall Street barrikaderades och tusentals marscherade över Brooklyn bridge. Sammanlagt deltog över 30 000 personer, flera vittnade om våld från polisen.

Fria Tidningen

Occupy Oakland blockerar hamnen

På onsdagskvällen blockerade tusentals demonstranter ingångar och stoppat all sjöfartsverksamhet i Oaklands hamn, en av USA:s största.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu