Fria Tidningen

Journalister begär sig häktade i solidaritet

För att stödja de fängslade journalisterna Martin Schibbye, Johan Persson och Dawit Isaak planerar en grupp journalister att begära sig häktade på Kronobergshäktet på måndag. Aktionen handlar om att öka pressen på UD för att få svenskarna frigivna.

– Det är en symbolisk handling. Vi har inte några planer på att begå brott. Vi kommer att begära oss själva häktade, och om vi faktiskt blir det är vi beredda att fängslas för våra kolleger, säger Johan Wirfält, chefredaktör på Rodeo och en av initiativtagarna till fängelseaktionen.

Tillsammans med de övriga organisatörerna Sara Murillo Cortes, Anton Gustavsson och Zandra Thuvesson styr han på måndag morgon sina steg mot Kronobergshäktet, i protest mot Utrikesdepartementets tandlösa arbete för att få fängslade svenska journalister fria.

Dawit Isaak har hållits inspärrad i eritreanskt fängelse i tio år utan rättegång. Frilansjournalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har suttit frihetsberövade i Etiopien sedan den 6 juli. Den 17 oktober inleds domstolsförhandlingar mot de två svenskarna, som bland annat anklagas för terrorbrott.

Både frilansare och anställda journalister väntas delta i manifestationen. Väl på plats utanför häktet kommer ett flertal tongivande journalister att hålla tal, bland andra Erik Gandini, Kerstin Lundell, Anna Roxvall, Karin Olsson och Åsa Linderborg, samt människorättsaktivisten Amin Barkhadle. Sedan kliver aktivisterna in och begär sig själva häktade.

Ett mål med aktionen är att fler får upp ögonen för journalisternas situation. Större medvetenhet ökar pressen på UD att agera kraftfullare i frågan, menar Johan Wirfält, vare sig det leder till indraget bistånd eller starkare uttalanden från utrikesminister Carl Bildt.

Carl Bildt har varit tystlåten i frågan, trots att ansvaret för Martin Schibbye, Johan Persson och Dawit Isaak ytterst ligger på hans bord. Kort efter gripandet i somras nöjde sig ministern med att kommentera att UD avråder från resor i området – ett uttalande som har mötts av hård kritik.

– Det är en väldigt märklig inställning till journalistik. Journalister som granskar odemokratiska regimer utsätter sig självklart för risker, det är något utrikesministrar i demokratiska länder borde applådera snarare än ifrågasätta. Vi ska vara väldigt glada att det finns människor som vågar ägna sig åt granskande journalistisk även i Östafrika, säger Johan Wirfält.

– Anklagelserna om terrorbrott är bisarra. De är inga terrorister, och därför bör de frisläppas direkt, säger han.b

Manifestationen äger rum klockan 08.30 måndagen 10 oktober.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

© 2024 Fria.Nu