Göteborgs Fria

El Général skrev revolutionens ledmotiv

I en tid då ingen vågade prata om politik i Tunisien, riskerade den dåvarande 20-åriga rapparen El Général livet genom att öppna munnen. I november förra året släppte El Général låten Rais Lebled, där han gick till verbal attack mot landets diktator Zine El Abidine Ben Ali. Han visste inte då att han just skrivit soundtracket till en kommande revolution.  

El Général, eller Hamada Ben Amor som han egentligen heter, är på besök i Göteborg för en spelning på Världskulturmuseet. El Général är en minst sagt uppmärksammade musiker, kanske framförallt efter att hans låt Rais Lebled (Republikens President) blivit omtalad som en av de största inspirationskällorna för revolutionen i Tunisien. Låten blev något av en nationell symbol för hela upproret.

Vad gav dig modet att släppa låten? Och när visste du att du var tvungen att göra det?
– Det var ingen specifik händelse som trigga mig, utan snarare en lång frustration över att se människor må dåligt varje dag. Jag lyssnade mycket på samhällskritisk hiphop från USA, och det inspirera mig att skriva egna låtar om samhälle runt om mig. Jag var medveten om att låten var farligt, och att det kunde få många negativa konsekvenser. Men om man låter sig styras av rädsla kommer det aldrig ske någon förändring. Alla i min omgivning, både vänner och familj försökte stoppa mig, men jag var tvungen att stå på mig och gå min egen väg. Om alla i det här landet hade fokuserat på sin rädsla, istället för sin vilja, hade revolutionen aldrig ägt rum.

Vad hände efter att du släppte låten?
– Efter att låten kommit ut på nätet blev jag bevakad av polisen. De följde mig överallt och jag vågade inte vistas i mitt eget hem längre. I december hade den spridits rejält via Youtube och i takt med att jag blev kändare blev övervakningen hårdare. I slutet av månaden släppte jag en till låt, Tunisie sidi bouzid, och då blev jag inspärrad av säkerhetspolisen. Jag var livrädd, människor som blev tagna av säkerhetspolisen kom sällan tillbaks igen. Jag hade tur och blev frisläppt redan efter tre dagar, mycket på grund av allt stöd från befolkningen.

Rapmusik var innan revolten en ganska liten, okänd genre i Tunisien men har i dag vuxit sig starkare och har omnämnts som ”folkets röst”. El Général anser att hiphopen har en kraft som går att använda för att förändra människor.
– I mina ögon är hiphop det starkaste verktyget att säga något politiskt. R´n´b och pop är kanske bättre på att förmedla en känsla, men hiphopen är det bästa sättet att få ut en åsikt eller sprida ett budskap. Det är mer effektivt, mer rakt, mer direkt. Jag tror också det finns en politisk tradition i hiphop som lever vidare, då musiken föddes i ett sammanhang där folk suktade efter en förändring. Genren fick en central roll i upproret och blev en ny kanal att utrycka sig igenom. I dag öppnas det hiphopstudios överallt i landet och många ungdomar börjar skriva egna texter.

Hur ser det politiska läget ut i Tunisien i dag?
– Före revolutionen vågade man inte prata med varandra om drömmar och visioner. Alla sådana tankar slogs ner av presidenten. Politik vågade man inte prata om ens i hemmet ”väggen har öron” sa man. I dag kan man skildra ett nytt hopp hos folket, vi har blivit mer medvetna och vågar drömma igen.  

Det en lång väg kvar till att riktig demokrati råder i landet, berättar El Général. Det är val i Tunisien den här månaden, men El Général är rädd att det kommer leda till mer korruption.
– Det är svårt att veta vilken agenda de nya partierna har. Förhoppningsvis är folket så pass enat nu att den nya regimen måste gå närmare en riktig demokrati.  


Fakta: 

<h2><strong>El Général</strong><br>”I’m not saying I’m gonna change the world, but I guerantee that I will spark the brain&nbsp; that will change the world.” Sa rapparen Tupac Shakur, som är El Générals största förebild och inspirationskälla. Kanske har citatet aldrig varit så passande som nu. <br><br>22-årige El Général, eller Hamada Ben Amor som han egentligen heter, blev nyss utvald till en av de 100 mest inflytelserika människorna i världen, av tidningen Time. </h2>

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Popens svar på Big bang

Vad får man om man kombinerar en stråkorkester med Göteborgsartister som Jose Gonzáles, Jaqee och Ebbot Lundberg? Den flerdimensionella ljudclashen Göteborg string theory, som går av stapeln på lördag.

Fria Tidningen

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu