Fria Tidningen

Popens svar på Big bang

Vad får man om man kombinerar en stråkorkester med Göteborgsartister som Jose Gonzáles, Jaqee och Ebbot Lundberg? Den flerdimensionella ljudclashen Göteborg string theory, som går av stapeln på lördag.

– Det är så roligt att alla artister och producenter har ställt upp gratis, utan en tanke på vinstintresse eller att slå kommersiellt, säger Sebastian Gäbel, som tillsammans med sin fru Nathalie Barusta Gäbel länge har väntat på rätt tillfälle att arrangera det musikaliska experimentet String theory i Göteborg.

 

Idén föddes och genomfördes första gången i Berlin 2007. Då samlade Sebastian Gäbel med flera några av stadens mest framstående popartister och lät dem, under fem hektiska dagar, skriva om sin musik tillsammans med tre klassiskt skolade kompositörer och en stråkorkester.

– Tanken är att spränga de begränsningar vi sätter upp för oss själva. Att en viss musikstil måste låta på ett visst sätt, eller innehålla en särskild typ av instrument. Jag tror inte på den sortens uppdelningar. Jag vill också erbjuda artister ett nätverk, där de får prova saker som de aldrig får utlopp för annars.

 

När Sebastian Gäbel flyttade från Berlin till Göteborg för tre år sedan blev han genast sugen på att göra något liknande, då han upptäckte hur många fantastiska artister som bor i staden.

– Jag och Nathalie satte oss ner och skrev en lista på vilka som vore intressanta att jobba med. Från början var det kanske ett tiotal artister, men det bara växte.

 

Resultatet blev att Anna von Hausswolff, José González, Pacific!, Daniel Gilbert, El Perro del Mar, Jaqee, Jaw Lesson, Bow & Arrow, Jmy Haze, Silverbullit, The Skull Defekts, Studio, Ebbot Lundberg, Warren Suicide och Sebastian Gäbels eget band Fox Machine träffades i Göteborg i en massiv workshop tillsammans med de Berlinbaserade kompositörerna Ben Lauber, Nackt och Nils Tegen (kända för sin filmmusik för bland andra Wim Wenders).

– Det är fantastiskt att alla artister vi ville få med ställde upp. Responsen har varit enorm. I slutändan var vi 50 gråtande, kramande människor.

 

Nu på lördag framför de arrangemanget på Konserthuset i Göteborg. Samma dag släpper skivbolaget Kning Disk en skiva med de nyinspelade verken.

– Som publik kan man förvänta sig flera världspremiärer på lördag. Förutom 16 nya låtar med Göteborgs artistelit kommer vi också att projicera kortfilmer och bildkonst som aldrig tidigare visats.

 

Det är bildkonstnärer och filmare som Conny Karlsson, Linda Spåman, Mattias Norström och Mikel Cee Karlsson som inför konserten har gjort visuella tolkningar av varje enskilt ljudverk.

Sebastian Gäbel hoppas på en så blandad publik som möjligt. Allt från ungdomar som aldrig varit på Konserthuset tidigare till ”kulturtanter” som vill se något nytt och spännande.

– Jag tror som sagt inte på begränsningar eller uppdelningar, säger Sebastian Gäbel skrattande och erkänner i smyg att projektet är något av en gammal hippiedröm som gått i uppfyllelse.

Fakta: 

Strängteorin är en modell inom fysiken som ska beskriva materiens allra minsta byggstenar. De fundamentala byggstenarna är endimensionella vibrerande strängar.

• Det tvärkonstnärliga projektet föddes i Berlin 2007 då över 100 musiker, konstnärer och filmare deltog.

• P3 Live spelar in konserten i Göteborg den 17 april för sändning vid ett senare tillfälle. Läs mer och lyssna på smakprov på www.tgst.org. Följ utvecklingen på www.twitter.com/TGST2010.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

El Général skrev revolutionens ledmotiv

I en tid då ingen vågade prata om politik i Tunisien, riskerade den dåvarande 20-åriga rapparen El Général livet genom att öppna munnen. I november förra året släppte El Général låten Rais Lebled, där han gick till verbal attack mot landets diktator Zine El Abidine Ben Ali. Han visste inte då att han just skrivit soundtracket till en kommande revolution.  

Göteborgs Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu