Fria Tidningen

Civil olydnad mot oljepipeline

I skuggan av orkanen Irene har en strid blossat upp kring Obama-administrationens energi- och klimatpolitk. Hundratals miljöaktivister kämpar mot en planerad oljepipeline som de beskriver som en katastrof för planeten.

Sedan 20 augusti har miljöaktivister belägrat Vita huset i Washington. Dag efter dag ansluter sig nya aktivister till aktionen som totalt väntas samla över 2000 personer – alla redo att låta sig gripas av polisen för sin övertygelse. I måndags hade nästan 400 arresterats och placerats i tillfälligt förvar.

Måltavlan för den två veckor långa protesten är den kontroversiella oljepipelinen Keystone XL, som ska dras från oljesandsfälten i kanadensiska Alberta till amerikanska raffinaderier i Texas. Enligt planerna ska den leverera 900 000 fat olja om dagen.

Miljörörelser i USA och Kanada ser projektet som en ödesfråga för ansträngningarna att minska de globala koldioxidutsläppen, eftersom utvinningen av olja ur så kallad tjärsand orsakar 10-45 procent större koldioxidutstläpp än annan olja.

Förespråkare av pipelinen lyfter fram alla jobb som den skulle skapa. Trots det har miljörörelsen fått stöd av två större fackföreningar, Amalgamated Transit Union och Transport Workers Union som tillsammans har nästan 300 000 medlemmar.

– Vi behöver jobb, men inte jobb som ökar vårt beroende av tjärsandsolja, skriver de båda fackföreningerna i ett gemensamt pressmeddelande.

– Många jobb skulle också kunna skapas i energisparande åtgärder, en uppgradering av elnätet och genom utbyggnad av kollektivtrafiken, som kan hjälpa oss att minska luftföroreningarna och utstläppen av växthusgaser och effektivisera energianvändningen.

Aktionen i Washington stöds av kända personligheter som journalisten Naomi Klein, skådespelaren Danny Glover och NASA-forskan James Hansen. I ett upprop beskriver de pipelinen som ”en 1500 mile lång stubintråd till den största koldioxidbomben på kontinenten, ett sätt att göra det enklare och snabbare att utlösa en slutgiltiga överhettningen av vår planet.”

Rörelsen mot pipelinen inkluderar såväl ursprungsfolk i Kanada, vars marker hotas av utvinningen av tjärsand, till bönder i Nebraska som fruktar oljespill i de ekologiskt känsliga områden där pipelinen ska dras. Men protesterna har gett eko även i större medier. Till och med New York Times har i en ledarartikel manat Obama att säga nej till projektet.

Med en republikansk majoritet i representanthuset vilar projektets öde helt i händerna på president Barack Obama, som måste lämna besked senast i november. Ett ja till pipelinen skulle uppfattas som ett svek mot alla löften om en mer klimatvänlig politik inför presidentvalskampanjen 2008. Med ett nej skulle Obama däremot riskera att förlora stödet från den mäktiga oljeindustrin, och därmed chanserna att bli omvald nästa höst.

För den amerikanska miljörörelsen skulle ett nej till pipelinebygget innebära den viktigaste framgången på många år.

– Det här är första gången miljörörelsen tar till civil olydnad av den här omfattningen på åratal, säger den kända klimataktivisten Bill McKibben till webbtidningen Nation of Change.

McKibben, som grundat klimatnätverket 350.org, var en de aktivister som arresterades under aktionens första vecka. I lördags morse var han tillbaka utanför Vita Huset – samtidigt som orkanen Irene svepte in över den amerikanska höstkusten och gav klimaaktivisterna vatten på sin kvarn. Även om orkanen Irene inte är den första att drabba New York menar klimatforskare att kraftiga orkaner är tre till fyra gånger vanligare i Nordatlanten idag än de var för tio år sedan.

– Det finns tonvis med människor på östkusten som aldrig handskats med en orkan förut, för dem är det något helt nytt. Så funkar klimatförändringarna, sade Bill McKibben framför Vita Huset i lördags.

Fakta: 

Oljesand eller tjärsand är en blandning av lera, vatten och trögflytande, asfaltsliknande olja. Om oljesanden räknas in överträffas Kanadas oljereserver bara av Saudiarabiens. Men utvinningen är dyr och energikrävande, och har blivit lönsam bara på grund av de senaste årens rekordhöga oljepriser.

Enligt en studie av det kanadensiska miljödepartementet kan utvinningen av olja ur tjärsand fördubblas de närmaste 10 åren, vilken väntas leda till att koldioxidutsläppen från olje- och gasindustrin ökar med 30 procent fram till år 2020 jämfört med 2005.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

ANALYS: Industriländerna flyr sitt ansvar

Precis som på Bali 2007 har klimatmötet i Köpenhamn präglats av den djupa klyftan mellan Nord och Syd. Bakom en utdragen strid om procedurfrågor döljer sig industriländernas flykt från sitt historiska ansvar.

Fria Tidningen

Med eller utan avtal: Köpenhamn blir inte räddningen

Under klimatmötets slutskede turades världens statschefer om att omväxlande försöka uppbåda optimism och skylla det väntade misslyckandet på varandra. Samtidigt pekar utlovade utsläppsminskningar mot en temperaturhöjning på 3 grader.

Fria Tidningen

Utvecklingsländer slåss för Kyotoavtalet

När klimatförhandlingarna i Köpenhamn nu närmar sig sin slutfas tycks klyftan mellan nord och syd större än någonsin. Utvecklingsländerna anklagar de rikaste nationerna för att försöka fly från sitt historiska ansvar genom att skrota Kyotoavtalet.

Fria Tidningen

Danmark anklagas för hemlighetsmakeri och partiskhet

Medan förhandlingsspelet om klimatet trappas upp både framför tv-kamerorna och bakom kulisserna i Köpenhamn anklagas det danska ordförandeskapet för hemlighetsmakeri och partiskhet till förmån för de rika länderna. Under tiden fortsätter aktivisternas mobilisering utanför toppmötet.

Fria Tidningen

Urfolk ställer krav inför COP15

Den industrialiserade världen måste minska sina utsläpp av växthusgaser med 95 procent senast år 2050. Det kräver en allians av ursprungsfolk inför klimattoppmötet COP15 i Köpenhamn i december. Deras livsmiljö hotas av klimatförändringar, men ibland också av de lösningar som föreslagits.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu