Fria Tidningen

Danmark anklagas för hemlighetsmakeri och partiskhet

Medan förhandlingsspelet om klimatet trappas upp både framför tv-kamerorna och bakom kulisserna i Köpenhamn anklagas det danska ordförandeskapet för hemlighetsmakeri och partiskhet till förmån för de rika länderna. Under tiden fortsätter aktivisternas mobilisering utanför toppmötet.

Istället för att agera som neutral ordförande för det historiska klimatmötet i Köpenhamn undergräver den danska regeringen den demokratiska processen i FN. Det hävdar Friends of the Earth och 25 andra miljöorganisationer från flera kontinenter i ett uttalande.

Den danska regeringen kritiseras inte minst för man inför mötet sammankallat exklusiva möten varifrån merparten av de fattigaste länderna stängts ute. Där har utkast till avtalstexter tagits fram som ignorerar de flesta av utvecklingsländernas krav och ”flyttar bördan för att stoppa klimatförändringarna från de som orsakat dem till de som lider av dess värsta konsekvenser.”

– Den danska regeringens ensidiga handlande hotar den tillit som är grunden för ett rättvist och effektivt avtal i Köpenhamn, och om det inte stoppas kan det leda till Köpenhamnsprocessens kollaps, säger Meena Raman från Third World Network.

I tisdags publicerade The Guardian ett avtalsutkast – som kallats ”den danska texten” – som bland annat innebär att Kyotoprotokollets princip om delat men olika ansvar för industriländer och utvecklingsländer överges och att kontrollen över pengar till klimatinvesteringar flyttas från FN till Världsbanken. Dessutom ger det industriländer rätt till dubbelt så stora utsläpp per invånare år 2050 jämfört med utvecklingsländerna.

Texten ses som ett försök att vinna över USA för ett avtal, men har väckt vrede bland utvecklingsländerna. G77-gruppens ordförande, Lumumba Stanislaus Di Aping, anklagar de rika länderna för att bedriva en form av ”kolkolonialism” där ”60 procent av det globala atmosfäriska utrymmet säkras för 20 procent av världens rikaste länder.”

Men även inom gruppen av utvecklingsländer har djupa sprickor framträtt under veckan. I onsdags stoppades förhandlingarna tillfälligt efter att flera av de fattigaste afrikanska länderna och en allians av små önationer krävt ett tilläggsprotokoll till Kyotoavtalet med bindande utsläppsminskningar för stora utvecklingsländer som Brasilien, Indien och Kina. På just den punkten kan de rikaste och de fattigaste länderna enas, men de står fortfarande ljusår från varandra i de centrala frågorna: vilket mål som ska gälla för den maximala globala temperaturökningen – 1,5 eller 2 grader – hur mycket de totala utsläppen av växthusgaser måste minska till år 2050 och hur stora utsläppsminskningar de industrialiserade länderna ska åta sig.

Utanför mötet har aktivisternas mobilisering kommit igång. I måndags samlades ett tusental på öppningsceremonin för den alternativa mötesplatsen Klimaforum09, där bland annat författaren och journalisten Naomi Klein talade. Hon kritiserade den kommersiella exploateringen av toppmötet i Bella Center och beskrev det som det största exemplet på ”katastrofkapitalism.”

– Klimaforum handlar inte om att ge välgörenhet till världens fattiga utan om att ta ansvar, om att de industrialiserade länderna ska städa upp sin egen röra, sade Klein.

Vid sidan av lördagens stora demonstration, som väntas samla tiotusentals deltagare, planerar flera grupper civil olydnad runt om i Köpenhamn under helgen och den kommande veckan, bland annat en blockad av stadens hamn.

Natten till onsdag gjorde den danska polisen, som fått utökade befogenheter under toppmötet, en räd mot lokaler tillhörande aktivistnätverket Climate Justice Action, CJA. En antal föremål togs i beslag som polisen menar kan användas som vapen eller i andra ”olagliga syften” – bland annat färgbomber, träsköldar, ballonger och ett stort antal avbitartänger.

Representanter för CJA beskriver polisens agerande som ”skrämseltaktik” och kräver att föremålen ska återlämnas.

– Egentligen är vi glada att allmänheten nu får se våra saker, för de bevisar att vi inte planerar våldsamheter utan bara kreativa aktioner under toppmötet, säger Gry Jonassen till den danska websajten Modkraft.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Civil olydnad mot oljepipeline

I skuggan av orkanen Irene har en strid blossat upp kring Obama-administrationens energi- och klimatpolitk. Hundratals miljöaktivister kämpar mot en planerad oljepipeline som de beskriver som en katastrof för planeten.

Fria Tidningen

ANALYS: Industriländerna flyr sitt ansvar

Precis som på Bali 2007 har klimatmötet i Köpenhamn präglats av den djupa klyftan mellan Nord och Syd. Bakom en utdragen strid om procedurfrågor döljer sig industriländernas flykt från sitt historiska ansvar.

Fria Tidningen

Med eller utan avtal: Köpenhamn blir inte räddningen

Under klimatmötets slutskede turades världens statschefer om att omväxlande försöka uppbåda optimism och skylla det väntade misslyckandet på varandra. Samtidigt pekar utlovade utsläppsminskningar mot en temperaturhöjning på 3 grader.

Fria Tidningen

Utvecklingsländer slåss för Kyotoavtalet

När klimatförhandlingarna i Köpenhamn nu närmar sig sin slutfas tycks klyftan mellan nord och syd större än någonsin. Utvecklingsländerna anklagar de rikaste nationerna för att försöka fly från sitt historiska ansvar genom att skrota Kyotoavtalet.

Fria Tidningen

Urfolk ställer krav inför COP15

Den industrialiserade världen måste minska sina utsläpp av växthusgaser med 95 procent senast år 2050. Det kräver en allians av ursprungsfolk inför klimattoppmötet COP15 i Köpenhamn i december. Deras livsmiljö hotas av klimatförändringar, men ibland också av de lösningar som föreslagits.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu