Fria Tidningen

Utvecklingsländer slåss för Kyotoavtalet

När klimatförhandlingarna i Köpenhamn nu närmar sig sin slutfas tycks klyftan mellan nord och syd större än någonsin. Utvecklingsländerna anklagar de rikaste nationerna för att försöka fly från sitt historiska ansvar genom att skrota Kyotoavtalet.

De närmaste dagarna anländer stats- och regeringschefer från över hundra länder till Köpenhamn för att under ett par intensiva dagar försöka enas om åtgärder mot klimatförändringarna. Men klyftan mellan rika och fattiga länder förblir stor. Under måndagen stoppades samtalen under flera timmar när G77-gruppen, som inkluderar 130 utvecklingsländer, lämnade förhandlingarna i protest. 

På en presskonferens anklagade en rad afrikanska länder, inklusive Algeriet, Sydafrika och Nigeria, de rika länderna för att försöka ”döda” Kyotoavtalet, som ställer bindande krav på utsläppsminskningar för industriländerna, som orsakat merparten av de historiska utsläppen.

Till slut fick G77-gruppen igenom sitt krav om att förhandlingarna ska fortsätta på två spår, där Kyotoavtalet förlängs med nya åtaganden för industriländerna efter 2012 samtidigt som ett nytt avtal upprättas för att täcka in övriga länder.

– Utvecklingsländerna vann den här ronden. Vi vann för att Afrika och andra länder sa ifrån, säger Lumumba Di-Aping, G77-gruppens chefsförhandlare till The Guardian.

EU, som föredrar att Kyotoavtalet ersätts av ett nytt globalt avtal, har uttryckt frustration över G77-gruppens protest. Sveriges miljöminister Andreas Carlgren beskriver aktionen som ett “systematiskt sabotage” av förhandlingarna och anklagar oljeproducerande länder för att ligga bakom. 

Men utvecklingsländerna får stöd för sin position från miljö- och biståndsorganisationer.

– Afrika har dragit i nödbromsen för att undvika en tågkrasch i slutet av veckan. Fattiga länder vill se ett slutresultat som garanterar kraftiga utsläppsminskningar, men de rika länderna försöker försena diskussionerna kring den enda mekanism vi har som levererar sådana, nämligen Kyotoavtalet, säger Oxfam-chefen Jeremy Hobbs till sydafrikanska Mail & Guardian.

– Det här handlar inte om att blockera samtalen, utan om ifall rika länder är redo att lova handling mot klimatförändringarna och för folkens överlevnad i Afrika och resten av världen, säger Hobbs.

Samtidigt fortsätter utvecklingsländer att anklaga de rikaste länderna för att försöka kontrollera förhandlingsprocessen genom informella samtal bakom stängda dörrar. Bolivias FN-ambassadör Pablo Solon drar en parallell till filmen The Matrix:

– Vi ber om en öppen demokratisk och inkluderande process. Det verkar som att delegaterna lever i The Matrix medan de riktiga förhandlingarna sker i det “gröna rummet,” på små hemliga middagar med noga utvalda gäster, säger Solon till Mail & Guardian.

– Det verkar som att de enda som tagit det “röda pillret” och är medvetna om verkligheten är de som marscherade på gatorna i lördags och fördömde de rika ländernas försök att sy ihop ett avtal som undergräver deras förpliktelse att handskas med den akuta klimatkrisen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Civil olydnad mot oljepipeline

I skuggan av orkanen Irene har en strid blossat upp kring Obama-administrationens energi- och klimatpolitk. Hundratals miljöaktivister kämpar mot en planerad oljepipeline som de beskriver som en katastrof för planeten.

Fria Tidningen

ANALYS: Industriländerna flyr sitt ansvar

Precis som på Bali 2007 har klimatmötet i Köpenhamn präglats av den djupa klyftan mellan Nord och Syd. Bakom en utdragen strid om procedurfrågor döljer sig industriländernas flykt från sitt historiska ansvar.

Fria Tidningen

Med eller utan avtal: Köpenhamn blir inte räddningen

Under klimatmötets slutskede turades världens statschefer om att omväxlande försöka uppbåda optimism och skylla det väntade misslyckandet på varandra. Samtidigt pekar utlovade utsläppsminskningar mot en temperaturhöjning på 3 grader.

Fria Tidningen

Danmark anklagas för hemlighetsmakeri och partiskhet

Medan förhandlingsspelet om klimatet trappas upp både framför tv-kamerorna och bakom kulisserna i Köpenhamn anklagas det danska ordförandeskapet för hemlighetsmakeri och partiskhet till förmån för de rika länderna. Under tiden fortsätter aktivisternas mobilisering utanför toppmötet.

Fria Tidningen

Urfolk ställer krav inför COP15

Den industrialiserade världen måste minska sina utsläpp av växthusgaser med 95 procent senast år 2050. Det kräver en allians av ursprungsfolk inför klimattoppmötet COP15 i Köpenhamn i december. Deras livsmiljö hotas av klimatförändringar, men ibland också av de lösningar som föreslagits.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu