Utvecklingsländer slåss för Kyotoavtalet
När klimatförhandlingarna i Köpenhamn nu närmar sig sin slutfas tycks klyftan mellan nord och syd större än någonsin. Utvecklingsländerna anklagar de rikaste nationerna för att försöka fly från sitt historiska ansvar genom att skrota Kyotoavtalet.
De närmaste dagarna anländer stats- och regeringschefer från över hundra länder till Köpenhamn för att under ett par intensiva dagar försöka enas om åtgärder mot klimatförändringarna. Men klyftan mellan rika och fattiga länder förblir stor. Under måndagen stoppades samtalen under flera timmar när G77-gruppen, som inkluderar 130 utvecklingsländer, lämnade förhandlingarna i protest.
På en presskonferens anklagade en rad afrikanska länder, inklusive Algeriet, Sydafrika och Nigeria, de rika länderna för att försöka ”döda” Kyotoavtalet, som ställer bindande krav på utsläppsminskningar för industriländerna, som orsakat merparten av de historiska utsläppen.
Till slut fick G77-gruppen igenom sitt krav om att förhandlingarna ska fortsätta på två spår, där Kyotoavtalet förlängs med nya åtaganden för industriländerna efter 2012 samtidigt som ett nytt avtal upprättas för att täcka in övriga länder.
– Utvecklingsländerna vann den här ronden. Vi vann för att Afrika och andra länder sa ifrån, säger Lumumba Di-Aping, G77-gruppens chefsförhandlare till The Guardian.
EU, som föredrar att Kyotoavtalet ersätts av ett nytt globalt avtal, har uttryckt frustration över G77-gruppens protest. Sveriges miljöminister Andreas Carlgren beskriver aktionen som ett “systematiskt sabotage” av förhandlingarna och anklagar oljeproducerande länder för att ligga bakom.
Men utvecklingsländerna får stöd för sin position från miljö- och biståndsorganisationer.
– Afrika har dragit i nödbromsen för att undvika en tågkrasch i slutet av veckan. Fattiga länder vill se ett slutresultat som garanterar kraftiga utsläppsminskningar, men de rika länderna försöker försena diskussionerna kring den enda mekanism vi har som levererar sådana, nämligen Kyotoavtalet, säger Oxfam-chefen Jeremy Hobbs till sydafrikanska Mail & Guardian.
– Det här handlar inte om att blockera samtalen, utan om ifall rika länder är redo att lova handling mot klimatförändringarna och för folkens överlevnad i Afrika och resten av världen, säger Hobbs.
Samtidigt fortsätter utvecklingsländer att anklaga de rikaste länderna för att försöka kontrollera förhandlingsprocessen genom informella samtal bakom stängda dörrar. Bolivias FN-ambassadör Pablo Solon drar en parallell till filmen The Matrix:
– Vi ber om en öppen demokratisk och inkluderande process. Det verkar som att delegaterna lever i The Matrix medan de riktiga förhandlingarna sker i det “gröna rummet,” på små hemliga middagar med noga utvalda gäster, säger Solon till Mail & Guardian.
– Det verkar som att de enda som tagit det “röda pillret” och är medvetna om verkligheten är de som marscherade på gatorna i lördags och fördömde de rika ländernas försök att sy ihop ett avtal som undergräver deras förpliktelse att handskas med den akuta klimatkrisen.