Göteborgs Fria

Polisen JO-anmäls för våld mot aktivister

Polisen agerade onödigt våldsamt i samband med en manifestation utanför Migrationsverket i mars. Det menar Staffan Sörenson, juridiskt ombud för 13 åtalade aktivister, som nu anmäler polisen till justitieombudsmannen, JO. Sörenson pekar också på det märkliga i att polisens filmbevis sägs ha försvunnit.

Den 22 mars i år samlades en grupp personer för att göra en blockad utanför Migrationsverket i Kållered i samband med en avvisning. Genom icke-våldsmetoder som att blockera polisbilarnas färdväg försökte aktivisterna förhindra att avvisningen kunde genomföras. Polisen svarade med onödigt mycket våld, menar Staffan Sörenson, juridiskt ombud, som gjort en anmälan till justiteombudsmannen, JO.

I anmälan skriver han om att en aktivist kramade om den avvisningshotade personen för att han inte skulle föras bort. Polisen slog då aktivisterna med batonger och pepparsprejade en person i ansiktet. Flera aktivister filmade händelserna.

– Det är inte så vanligt att man kan se ett polisövergrepp som pepparsprejningen i tre olika kameravinklar. Vi väljer att reagera därför att bevisningen är så klar att den kan diskuteras och kommer att kunna ge ett gott prejudikat. Det ger även en möjlighet till en förnuftig diskussion om hur polisen bör agera, säger Staffan Sörenson. 

Han menar att det är konstigt att polisen inte var mer förberedd.

– Avvisningen är ingen överraskning, inte heller blockaden. Ändå gör polisen många hysteriska och ogenomtänkta manövrer. Man kör i hög hastighet bland folk, över cykelbana och gräsmattor, kör fast med polisbilen och använder mycket våld för att mota aktivister, säger Staffan Sörenson.

– Det är intressant att i filmerna se hur lugna, metodiska och välorganiserade aktivisterna är, i motsats till nervösa, adrenalinstinna poliser och irrationella polisinsatser, säger han.

Av de aktivister som deltog i aktionen står nu 13 personer åtalade för ohörsamhet mot ordningsmakten, och rättegång kommer att hållas den 29 augusti. Amer Mohammed Ali, från gruppen Aktion mot deportation Göteborg, är en av de åtalade. 

– Vid ett tillfälle ropade de ut att alla måste flytta sig inom två minuter och inom 45 sekunder hade alla flyttat på sig. Vid ett annat tillfälle ropade polisen också ut en skingringsorder, men de stod så långt bort att alla inte hörde och några blev nedslagna av polisen samtidigt och hade inte möjlighet att flytta sig, säger Amer Mohammed Ali. 

– Det syns tydligt på videoklippen hur polisen skapar panik och kaos, säger han.

Även polisen har hänvisat till att de har filmbevis – men filmen har försvunnit, berättar Staffan Sörenson, som pratat med den polis som filmade. Filmen sägs ha försvunnit i polisens interna postgång.

– För oss är det mystiskt. Det är även mystiskt att inte åklagaren lägger någon möda vid att få tillgång till detta helt processavgörande material. Varför? Finns detaljer på filmen som inte är lämpliga för allmänheten? frågar sig Staffan Sörenson. 

– Vi kommer att under processen att använda oss av videomaterial som är inspelat av aktivisterna, och som väldigt tydligt styrker att brott inte har begåtts enligt gärningsbeskrivningen. Det är också egendomligt. Videofilmerna visar med stor tydlighet att befäl vittnar falskt. Det kommer att bli en intressant rättegång, säger han. 

Amer Mohammed Ali berättar att åtalen inte skrämmer Aktion mot deportation Göteborg från att fortsätta protestera mot avvisningar.

– Åtalen är en del av flyktingpolitiken, att försöka skrämma folk som protesterar. Men vi är många som har varit utanför Migrationsverket och som är åtalade och de flesta säger att åtalen inte får en att sluta kämpa – snarare tvärtom, säger Amer Mohammed Ali.

FRIA har sökt de aktuella poliserna för en kommentar, men polisens presskontakt vill inte lämna ut deras nummer eftersom ingripandet är anmält till JO. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu