Göteborgs Fria

Otillgängliga butiker ska hängas ut

I höstas granskade Göteborgskooperativet för Independent Living, GIL, hur tillgängliga stadens restauranger är. Nu är det butikernas tur. Varje vecka under tio veckor kommer fyra otillgängliga butiker att hängas ut.

På måndag drar Göteborgskooperativet för Independent Living, GIL, igång kampanjen Alla ska fram 2. I den första omgången av Alla ska fram publicerades tre otillgängliga och en tillgänglig restaurang på kooperativets hemsida varje vecka. Den här gången är det Göteborgs butiker som granskas. Under de tio kommande veckorna kommer fyra otillgängliga butiker att hängas ut varje vecka.

– Vi kommer inte publicera något gott exempel, vi känner att vi vill fokusera på problemet och därmed åstadkomma ett tillgängligare samhälle, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL.

Syftet med kampanjen är att butiker ska bli tillgängliga så att alla kan komma in och handla.

– Vi fokuserar på det som kallas för enkelt avhjälpta hinder, många gånger handlar det om ett enda steg in. En hantverkare bygger bort hindret på ett par timmar. Det kan handla om ett par tusen kronor, men ändå fortsätter diskrimineringen mot människor med funktionsnedsättning, säger Anders Westgerd.

Enligt plan- och bygglagen ska alla offentliga lokaler, däribland butiker, åtgärda enkelt avhjälpta hinder.

– Plan- och bygglagen följs inte, jag förstår inte varför man kan komma undan med att bryta mot den lagen. Det borde också ligga i butiksägarnas intresse att anpassa så att alla kan komma in, säger Anders Westgerd.

Höstens kampanj ledde till att nio av 30 restauranger och krogar åtgärdade hinder. Anders Westgerd hoppas att fler kommer att fler gör det den här gången. Den butik som väljer att åtgärda hinder har också möjlighet att tävla om ett pris på 15 000 kronor.

De fyra butiker som kommer att hängas ut nu i första omgången är Naturkompaniet, Sneaky Steve, Flash AB och Buttericks. De har alla fått ett brev där de meddelas om att butiken är otillgänglig och att de kan höra av sig till GIL för information om hur butiken kan göras tillgänglig. FRIA ringde upp Sneaky Steve och Flash AB och mötte två ganska olika reaktioner.

Måns Månsson, vd för skobutiken Sneaky Steve på Magasinsgatan, är fast beslutsam att inte åtgärda hindret.

– Vi kommer inte att sätta upp en ramp. Jag förstår inte varför man bör göra det, så många handikappade har vi inte här varje dag. Hade vi sålt handikappsattiraljer som specialformade sulor hade vi satt upp en ramp, men nu är vi en mode- och ungdomsbutik så jag tror inte det är intressant på samma sätt, säger Måns Månsson.

– Hela världen kan inte anpassas efter rullstolsbundna, fortsätter han.


Känner du till att enkelt åtgärdade hinder ska åtgärdas enligt plan- och bygglagen?

– Nej, det känner jag inte till. Jag tror inte att många känner till det, säger Måns Månsson.

Hos klädbutiken Flash AB  på Korsgatan är man däremot positiv till att sätta upp en ramp.

– Jag blev förvånad när vi fick brevet för jag har aldrig hört att det var ett problem, men det här med ramp låter jätteintressant, givetvis vill vi att alla kunder ska kunna komma in i butiken, säger Tina Menke, butikschef.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu