Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria Tidningen

Greklands smutsiga försök att stoppa Frihetsflottan

Ship to Gaza och den andra Frihetsflottan är kraftigt försenade, men har redan före avgång lyckats placera Israels olagliga blockad av Gaza högt på den politiska agendan. Tio fartyg ligger sedan två veckor tillbaka redo att segla mot Gaza, men avresan har skjutits fram på grund av byråkrati, politik och sabotage mot två av båtarna. Samtidigt pågår en smutskastningskampanj mot projektet i medier och debattforum. Ett av de mest desperata uttalandena kom från den israeliska regeringens pressavdelning och innehöll hot mot journalister som bevakar flottan på plats. De fick veta att de riskerade att nekas inresa i Israel under tio år och att få sin utrustning konfiskerad.

I fredags stod det klart att den grekiska regeringen fattat beslut att stoppa Ship to Gaza och Frihetsflottan. Säkerhetsminister Christos Papoutsis meddelade att Grekland förbjuder alla fartyg på väg mot Gazas farvatten, under grekisk och utländsk flagg, att lämna grekiska hamnar. Enligt Ship to Gaza Sverige har lokala kustbevakningskontor fått instruktioner om att meddela alla fartyg med destinationer i det område som omfattas av Israels maritima blockad. För fartyg under grekisk flagg gäller också att noteringar om att meddelandet mottagits ska införas i fartygets loggbok.

Grekiska regeringen har också sagt att den kommer att övervaka ett större område i östra Medelhavet för att elektroniskt kunna spåra skepp som tros vara på väg mot det område som ligger under Israels blockad.

Vid halv femtiden samma dag lämnade den amerikanska båten Audacity of hope hamnen i Aten, men stoppades bara 20 minuter senare av tungt beväpnad grekisk militär som tvingade fartyget att vända. På Twitter kunde man följa hur båten tvingades tillbaka i hamn av beväpnade soldater och skeppets kapten fängslades. Den grekiska polisen och tullmyndigheter har även genomfört rigorösa kontroller av passagerare och besättning.

Att Grekland nu väljer att gå Israels ärenden och faktiskt i handling delta i blockaden av Gaza är en stor politisk skandal. Beslutet möttes av vrede från många håll och i helgen ordnades protestmanifestationer utanför grekiska ambassader i flera länder, bland annat Stockholm.

Svenska utrikesministeriet har tidigare sagt att båtarna, om de klarar de inspektioner som krävs, ska tillåtas lämna grekisk hamn. Men några protester från Sverige eller EU mot grekiska regeringens beslut att delta i blockaden har inte hörts. Att EU ger sitt tysta godkännande är en större skandal.

Det är svårt att blunda för ett samband. Den grekiska regeringen tycks ha utsatts för hårda påtryckningar av Israel och USA.

Trots alla dessa smutsiga och olagliga försök att stoppa Frihetsflottan låter passagerarna från Aten hälsa att de inte tänker ge upp och stödet för flottan växer på hemmaplan. Tusentals människor har på manifestationer eller visar sitt stöd genom Facebook och Twitter.

Jag brukar förfasas över omvärldens tystnad, att Israel aldrig behöver stå till svars för landets brott mot mänskliga rättigheter och internationell lag. Nu har Grekland gått ett steg längre genom att implementera blockaden på eget vatten.

Allt detta måste tas som ett bevis på att Ship to Gaza är viktigt och spelar en roll. Aktivister över hela världen tar nu det ansvar som våra regeringar, EU och FN borde ta: att i handling visa solidaritet och tillsammans med passagerarna som snart kliver ombord på den andra frihetsflottan bryta Israels illegala blockad av Gaza.

Fakta: 

Anna var en av talarna på Ship to Gazas manifestation förra veckan

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu