Göteborgs Fria

Aktivister lär sig mer på skoltid

I höst startar en kurs som är unik i sitt slag på Kvinnofolkhögskolan. Kursen Azadi, frihet, är en fortbildning för aktivister. Kursledarnas hoppas på många olika åsikter, spännande debatter och konflikter.

Kursansvariga Eva Warberg och Lisa Gustafsson vill att mycket av innehållet ska anpassas efter och inspireras av deltagarna. Teori och praktik kommer att blandas.

– De ska jobba utifrån ett problem eller en frågeställning. Och sen kanske gruppen arrangerar ett  seminarium, skapar ett fanzine, en gatuteater eller något helt annat, säger Lisa Gustafsson.

Målet är att sprida kunskapen och öppna för diskussion.Tanken är att olika rörelser ska korsas och att de ska kunna komma överens om gemensamma frågor att driva. 

– Det är lätt att fastna i sin egen fråga. Vi vill se aktivister gå ihop och jobba i breda kampanjer istället, säger Eva Warberg.

De vill också att aktivisterna ska lära sig mer om sina egna åsikter och lära sig att bygga egna, tydliga teorier. Lisa Gustafsson förklarar att vi lär oss genom konflikter, eftersom vi då blir tvungna att sätta ord på våra åsikter.

– Umgås aktivister bara med sina egna behöver de inte förklara sina teorier, säger Lisa Gustafsson. 

– Den slutgiltiga visionen är att förändra samhället. Men det är långtidsvisionen, säger Eva Warberg.

Alla som har bakgrund i en rörelse kan gå kursen. Men Eva Warberg poängterar att aktivister inte bara behöver vara de som är ute på gatan och demonstrerar.– Det kan också vara en politisk handling att forska eller skriva, säger hon.

Kursen ska främja diskussion mellan människor från olika organisationer och ideologier, för att aktivisterna just ska bli tvungna att lära sig förklara varför de tycker som de gör. Att det skulle kunna bli konflikter när man blandar aktivister från olika organisationer är något Eva Warberg och Lisa Gustafsson snarare är positiva till.

– Konflikt är en grund till demokrati, säger Lisa Gustafsson.

Eva Warberg säger att diskussionen måste tas, även om det inte är enkelt.

– Man kan alltid bli överens om att inte vara överens, fortsätter hon.

Eva Warberg och Lisa Gustafsson poängterar att aktivisterna som söker kan komma från vilken rörelse som helst. 

– Vi vill ha så många olika uppfattningar som möjligt, säger Eva Warberg. 

Mycket av innehållet i kursen kommer att påverkas eller inspireras av kursdeltagarna. Kursen kommer att gå ifrån de traditionella kursblocken och istället arbeta efter teman. Deltagarna kommer till exempel att få formulera sina egna frågeställningar istället för att få tilldelade frågeställningar.

– Det passar aktiva människor att jobba så, tror Eva Warberg.

Hon berättar att de planerar att ordna samtal över internet med aktivister i Latinamerika. Men de vill också samarbeta med aktivister i Indien och Tanzania, som Kvinnofolkhögskolan tidigare haft samarbeten i. Lisa Gustafsson säger att det skulle vara spännande att resa runt med tåg i Europa och hålla seminarier på olika platser och i samarbete med olika organisationer, kurser eller skolor.

– Vi vågar inte lova något. Det får bli upp till deltagarna i kursen, om vi lyckas knyta de kontakter som behövs, säger Eva Warberg.

Fakta: 

• Kursen heter Azadi, det betyder frihet på persiska, kurdiska, azerbajanska, hindi och urdu.

• Till Kvinnofolkhögskolan kan bara kvinnor söka.

• Sista ansökningsdag var den 18 april, men de tar emot sena ansökningar.

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fler båtplatser ger mer miljöproblem

Göteborg ska få fler båtplatser. Men med fler båtar kommer en högre belastning på miljön. Och miljöaspekterna är det som politikerna glömmer när fler ska ges möjligheten att njuta av båtlivet.

Göteborgs Fria

Ojämlik hälsa kostar regionen 16 miljarder

Om man åker spårvagn 11 från Bergsjön till Långedrag ökar livslängden med nio år under färden. Nu har Västra Götalandsregionen räknat ut vad skillnaderna i hälsa mellan olika grupper kostar.

Göteborgs Fria

De vill se en gränslös feminism

Den 8 mars förra året startade kampanjen Ain't I a woman, för papperslösa kvinnors rättigheter. Under årets internationella kvinnodag sätter de fokus på den gränslösa feminismen.

Göteborgs Fria

Göteborgs värsta hyreshus

Hyresgästerna har inte varmvatten, dusch eller tvättmöjligheter och fasaden rasar ner dagligen. Standarden är så låg att det inte finns några liknande lägenheter att jämföra med, i hela Göteborg. Nu vill hyresvärden Tiberg höja hyran med 75 procent.

Göteborgs Fria

Iranier protesterar mot Migrationsverket

Misstro oss inte! är en protestaktion som anordnas av papperslösa flyktingar från Iran. I tisdags inledde de kampanjen genom en sittande demonstration i Smyrnakyrkan.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu