Stockholms Fria

Miljöpartiet bryter rödgrönt samarbete

Miljöpartiet i Stockholm stad annonserade på onsdagen att de bryter upp från det rödgröna samarbetet i staden. Men både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet säger att det inte finns något samarbete att hoppa av från.

I en debattartikel på Svenska Dagbladets brännpunkt anklagar Miljöpartiets oppositionsborgarråd Per Bolund, och partiets två gruppledare i Stockholm, Emilia Hagberg och Stefan Nilsson, Socialdemokraterna för att vara ett maktfullkomligt parti som har gått vilse.

– Efter valet började vi med att hamna i en diskussion om hur vi skulle fördela borgarrådsposterna och de övriga politiska posterna, och där gick vi in med inställningen att vi skulle lösa det gemensamt alla tre partierna. Tyvärr hade inte Socialdemokraterna samma inställning, säger Per Bolund.

Enligt Per Bolund försökte Socialdemokraterna spela oppositionspartierna mot varandra för egen vinning, och att det här är ett beslut som sedan har vuxit fram. Under den kommande mandatperioden ska Miljöpartiet utveckla sin egen gröna politik.

– Vi tror att det finns gröna lösningar på många politiska problem. Lösningar som varken är vänster- eller högerlösningar, säger Per Bolund som inte utesluter några framtida samarbeten.

– När valet närmare sig 2014 få vi ta en ny funderare om hur det politiska landskapet ser ut då.

Socialdemokraternas oppositionsborgarråd Carin Jämtin är förvånad över Miljöpartiets besked, då hon menar att det inte har funnits ett formaliserat samarbete sedan strax efter valet.

– Jag hoppas att det här inte betyder att man inte kan samarbeta om någonting i framtiden, för det hade varit väldigt tråkigt.

Att Socialdemokraterna skulle ha agerat oschysst efter valet håller hon inte med om. Carin Jämtin antar att Miljöpartiet syftar på förhandlingen av vice-ordförandeposterna i stadens nämnder och styrelser. Den typen av förhandlingar är alltid svåra, säger hon, men att fördelningen motsvarade röstfördelningen.

– Men alla tre partier prioriterar ungefär samma nämnder och styrelser, säger Carin Jämtin.

Efter valet i höstas fick Socialdemokraterna ett extra borgarråd, trots att de gjorde sitt sämsta val någonsin i staden. Det extra mandatet fick de på Vänsterpartiets bekostnad, som därmed blev utan. Oppositionsledaren Ann-Margarethe Livh (V) säger dock att det viktiga för dem är inte om de har en borgarrådspost eller inte.

– Det viktiga är vad partiet gör, vi ska bedriva en sådan tydlig oppositionspolitik så att det syns och att väljarna vet vilken politik vi skulle föra om vi vinner nästa val.

Ann-Margarethe Livh är liksom Carin Jämtin förvånad över Miljöpartiets utspel, och menar att samarbetet alltid bara har handlat om enskilda frågor, vilket hon hoppas kommer att ske även i framtiden.

– Jag förstår inte riktigt poängen med att gå ut med ett sådant här pressmeddelande. Här har samarbete alltid handlat om olika sakfrågor. Så nu undrar man om de inte tänker samarbeta om dem längre?

Statsvetaren Jenny Madestam, lektor vid Stockholms universitet, anser att Miljöpartiets avhopp är ganska naturligt. Socialdemokraterna är i en krissituation och har bristande krisinsikt menar hon, och brytningen öppnar nya vägar.

– Miljöpartiet är genast friare och jag kan tänka mig att de försöker närma sig vissa andra partier för att få inflytande. Kanske inte så mycket här och nu, men det är mer intressant inför nästa val att se vilka konstellationer som kommer att ta form.

Socialdemokraterna måste själv komma tillrätta med den krissituation de befinner sig i inom Stockholm. Men partiets vägval kommer även att påverka Västerpartiet som står utan naturlig samarbetspartner säger Jenny Madestam.

– Vänsterpartiet är dem som har det kärvast. Vem ska Vänsterpartiet samarbeta med?

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där, Gustav Denninger...

Hallå där, Gustav Denninger, från Djurrättsalliansen Uppsala, som i lördags genomförde en manifestation mot pälsdjursindustrin på Forumtorget i Uppsala.

Uppsala Fria

Barncentrum kan tvingas stänga

Barncentrum på Kungsholmen riskerar att läggas ned då socialnämnden anser att verksamheten är för dyr, rapporterar Vårt Kungsholmen. Centrumet har varit en trygg miljö för barn som har utsatts för brott, och har samlat polis, rättsläkare, åklagare, socialtjänst och psykiatri på ett ställe.

Stockholms Fria

Studenter har sex utan kondom

Mindre än en tredjedel av Uppsalas studenter använde kondom vid senaste samlaget. Trots den extremt låga siffran, är kunskapen spridd bland studenter om sexuellt överförbara infektioner, STI. Det visar en ny studie från Nationella Hivrådet.

Uppsala Fria

Kollektivhus för ökad vuxengemenskap

När det inte finns ett arbete att gå till, och barnen är utflugna, är det lätt att ensamheten kryper på och det blir många långa timmar. Kollektivhus som framtida lösning för dem över 40 år.

Uppsala Fria

Vård ingen hjälp till bostad

Att få vård har inte hjälpt missbrukare med psykiskt störning att få bostad på Södermalm. Tvärtom är det fler som är bostadslösa efter att de har fått hjälp för sitt missbruk. Det visar en ny studie utförd på Socialhögskolan.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu