Fria Tidningen

Uppsala poetry slam är avgjord

Love Sydstrand är 2010 års Uppsalamästare i poetry slam. Förutom att kora segraren utsåg publikjuryn också det lag som får åka till SM. Under kvällen passade även världsmästaren Ian Keteku på att avslöja vad som gläder en poet.

Det var näst intill fullsatt på Reginateatern i onsdags när Uppsalamästaren korades. Vinnarna från höstens deltävlingar gjorde dessutom upp om platserna i Uppsalalaget som kommer att få åka till SM i Visby.

– Bra, och välförtjänt, var Love Sydstrands kommentar direkt efter att han hade vunnit.

I finalen hade han slagit Pedram Nasouri, men hans vassaste dikt var egentligen den första som var fylld med ironiskt självförakt. Bland annat konstaterade Love Sydstrand att ”din skugga har tröttnat på idioten som skymmer solen” och att ”ditt ansikte vill inte att någon ska se dig på stan med dig”.

Tävlingen bjöd på ett brett spektrum av stilar. Från Sam Kessel, vars uppföranden var närmast teatraliska men något okontrollerade och nervösa, till Pedram Nasouri, som knappt rörde ett finger när han läste om våndan att välja bakverk i bensinmacken och hur Egyptens pyramider måste vara byggda av utomjordingar. Pedram Nasouris betraktelser var kvällens roligaste, medan Amer Sarsour, som också kom med i SM-laget, stod för dagens argaste dikt när han läste Det här är demokrati om ”trakasserande ockuperare” i Palestina.

Könsfördelningen var snedvriden bland de uppträdande. Alexandra Wattman och Alma Kirlic tävlade mot sex män, och Alma Kirlic var den enda som valdes med i Uppsalalaget. Henness sarkasm var träffsäker när hon i första dikten deklarerade önskan av att ha ett skägg att gömma sig i och ”verka vis i utan att vara vegan.” I andra dikten talade hon om känslan av att vara ensamstående kvinna, som å ena sidan är en värre förolämpning än att ”du är en fitta” men som samtidigt ger en enorm frihet – och att någon tycker du är värdelös är inget problem eftersom ”det är också ett sätt att vara”.

Före tävlingen uppträdde kvällens hedersgäst Ian Keteku, som vann världsmästerskapen i poetry slam i Paris tidigare i år och snabbt visade varför. Ackompanjerad av Brad Morden på ukulele pendlade han mellan spoken word poesi till mer melodibaserade nummer som drog mot country och folk. Höjdpunkten var Laptop love, som han annonserade som den enda kärleksdikt han någonsin skrivit och tillägnade till sin bärbara dator. I dikten passade han dessutom på att avslöja hur en poet tänker när han gick igenom den dubbla betydelsen av ”I try to enter my home but the keys get stuck” – till synes mycket nöjd med sitt ordskämt.

Fakta: 

Uppsala Poetry Slam-mästare 2010

Love Sydstrand

26 år, läser skrivarkursen på Biskops-Arnö, och har poesibloggen En blind leder en blind

Framtidsplaner: ”Ett år som ägnas till poetry slam. Ska vinna Poetry Gang Bang i Stockholm och SM i Visby, sedan ska jag släppa en diktsamling som säljer jättemånga exemplar.”

Uppsalalaget till SM i Visby

Alma Kirlic

Pedram Nasouri

Amer Sarsour

Love Sydstrand

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Cancún även i Uppsala

Världens aktivister kämpar för att ta makten över klimatet. Uppsala Fria var med på två alternativa klimatmöten som pågick i staden medan världens ledare pratade utsläppsmål i Mexiko.

Fria Tidningen

En surrealistiskt dansande dröm

Kolbeinn Karlssons märkliga, magiska värld har tagit över Teatergalleriet. I förra veckan fick hela utställningen liv, men även om figurerna nu får vila kommer det att vara en helt annan utställning när den tas ner om en dryg månad.

Fria Tidningen

Världens danser möts på Den lilla teatern

Bollywood och Flamenco får samsas med dans från Västafrika och Bolivia. Portens dansstudio hoppas kunna korsa gränser och anordnar en mångkulturell kväll på Den lilla teatern där bland annat gruppen Tiktaalik uppträder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu