Fria Tidningen

En surrealistiskt dansande dröm

Kolbeinn Karlssons märkliga, magiska värld har tagit över Teatergalleriet. I förra veckan fick hela utställningen liv, men även om figurerna nu får vila kommer det att vara en helt annan utställning när den tas ner om en dryg månad.

Ett par storvuxna figurer med fyrkantiga röda huvuden, långa randiga näsor och färgglada klänningar dansar ömt med varandra. En värdinna med en strutliknande mössa dansar livfullt med ett glas vin i handen och skuttar runt bland det tjugotalet gästerna i publiken innan hon fortsätter ner till den lilla cd-spelaren som står på golvet för att lägga på en ny platta. Det känns som om hon snart kommer att dansa ut på krogen ,trots att klockan är två på eftermiddagen. I ett hörn visas den animerade filmen Att sova och drömma om mat om och om igen.

Efter ett tag ljuder det lugnare musik från stereon. Figurerna ligger ner vid det uppdukade bordet som har vindruvor och en människoskalle att erbjuda. Nu är det snarare efterfest än förfest – och allting filmas samtidigt som en annan film med samma karaktärer rullar på väggen bakom.

 

Kolbeinn Karlsson har bjudit in till Kerubfest i Teatergalleriet i Uppsala. Under två månader har han arbetat med att skapa en utställning av serien Att sova och drömma om mat och för att fira öppningen ges en föreställning där delar av hans surrealistiska universum har kommit till liv.

– Det är lika häftigt varje gång. Man känner sig så jävla mycket närmare allting. Det är någonting som man har försökt skapa tvådimensionellt och plötsligt står man mitt i det. Det är främmande på något sätt. Och bisarrt och häftigt, säger Kolbeinn Karlsson när Uppsala Fria når honom på telefon efter vernissaget.

Kolbeinn Karlsson släppte ifjol seriealbumet Trollkungen, om de stora håriga figurerna som bor i en skog bortanför miljonprogrammet, och som tar på sig burka för att gå och handla på Ica eftersom människorna inte förtjänar deras närvaro.

Att sova och drömma om mat är hämtad från albumet. Det är en vriden och vacker – men även melankolisk historia. Berättaren vaknar vid den svarta floden och ser de vackraste varelser han någonsin har sett. De bjuder in honom på en fest där han äter mängder innan han blir utnyttjad som häst och springer till månen. Det slutar med att huvudpersonen flyter iväg i den svarta floden och konstaterar att han aldrig vill vakna igen. Det är en absurd historia, men den följer sin egen logik och i sagans universum blir den lika självklar som att ett plus ett är två.

 

Kolbeinn Karlsson har svårt att sätta fingret på var inspirationen kommer ifrån, även om han har tagit intryck från gamla östeuropeiska festivaler när det gäller kostymerna.

– Det här projektet har hållit på så otroligt länge, så på något sätt kommer det från mitt undermedvetna. Det är nästan som jag fantiserar fram saker som jag känner måste vara där.

Serien heter ”Att sova och drömma om mat”. Är det något du gör ofta?

– Ja. Jag tycker om det – enkla och dumma saker. Simpla fantasier om mat, sömn, sex. Det är enkla saker att göra serier om. Sedan blir de ju mer komplicerade ju mer som byggs på.

Att sätta upp serien som en föreställning och som en utställning innebar att upptäcka nya sidor hos karaktärerna berättar Kolbeinn Karlsson. Showen har tagits fram tillsammans med dansaren Melody Panosian som spelar värdinnan som har fått större utrymme.

– Det här är nästan som hennes soloföreställning. I serien har hon en ganska marginell roll men här får hon en huvudroll, säger Kolbeinn Karlsson.

 

Utställningen kommer att pågå mer än en månad. Tanken är att den ska förändras och utvecklas under tiden.

– Jag ska fortsätta att arbeta med utställningen. Den kommer att se väldigt annorlunda ut när den är klar. Jag ska fortsätta att ställa ut föremål – det kommer att vara en fullfjädrad djungel till slut.

Kolbeinn Karlsson utställning visas på Teatergalleriet på Uppsala stadsteater till och med 8 januari 2011

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Uppsala poetry slam är avgjord

Love Sydstrand är 2010 års Uppsalamästare i poetry slam. Förutom att kora segraren utsåg publikjuryn också det lag som får åka till SM. Under kvällen passade även världsmästaren Ian Keteku på att avslöja vad som gläder en poet.

Fria Tidningen

Cancún även i Uppsala

Världens aktivister kämpar för att ta makten över klimatet. Uppsala Fria var med på två alternativa klimatmöten som pågick i staden medan världens ledare pratade utsläppsmål i Mexiko.

Fria Tidningen

Världens danser möts på Den lilla teatern

Bollywood och Flamenco får samsas med dans från Västafrika och Bolivia. Portens dansstudio hoppas kunna korsa gränser och anordnar en mångkulturell kväll på Den lilla teatern där bland annat gruppen Tiktaalik uppträder.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu