Cancún även i Uppsala
Världens aktivister kämpar för att ta makten över klimatet. Uppsala Fria var med på två alternativa klimatmöten som pågick i staden medan världens ledare pratade utsläppsmål i Mexiko.
Samtidigt som världens miljöministrar diskuterat utsläppsrätter och bindande utsläppsmål i Cancún har det pågått alternativa klimatmöten världen över. Under parollen Tusen Cancún för klimaträttvisa försöker aktivister mobilisera sig för att få inflytande över utvecklingen.
– Symboliken ligger i att den klimatkris vi lever i just nu kan bara stoppas genom massiv mobilisering. Det är inte bara några gubbar som kan bestämma om det här och säga att nu slutar vi släppa ut. Därför talar vi om systemskifte eller systemförändring, säger Carmen Blanco Valer, vice ordförande i Latinamerikagrupperna.
Hon har blivit inbjuden av Miljöförbundet jordens vänner, MJV, att tala på Café Mumrik i Uppsala under en aktivistkväll med parollen Lämna oljan i marken. Kvällens huvudtalare är nigerianen Godwin Ojo. Tillsammans med Right Livelihood-award-pristagaren Nnimmo Bassey grundade han Enviromental Rights action vilket är den nigerianska förgreningen av MJV.
I 17 år har de arbetat för att lokalbefolkningen i Nigerdeltat ska få makten över oljan.
– Förutom rätten att ha kontroll över oljan ska de också ha rätten att säga ’nej, ingen olja ska tas upp’, säger Godwin Ojo.
Sedan oljan upptäcktes har Nigerias andra industrier hamnat på efterkälken menar han. Det Nigeria som en gång var självförsörjande på mat importerar nu tre miljoner ton ris enligt Godwin Ojo.
– Oljerikedomen leder till massiv korruption. Vi pumpar upp fyra miljoner fat om dagen men har ingenting att visa upp. Human development index visar att Nigeria halkar efter.
Environmental Rights Action har lämnat en proposition till den nigerianska regeringen om att sluta leta efter det svarta guldet. Landet skulle tjäna på att inte utnyttja den begränsade oljan och istället ställa om för att bli fossilt oberoende. Den nigerianska regeringen har inte kunnat förbli självständig gentemot företagen, menar Godwin Ojo, och stället för att kontrollera Shells verksamhet har Shell kontrollerat regeringen. De som har drabbats är lokalbefolkningen.
– Dom har en slogan att ’det ligger i pipelinen’. Befolkningen kräver bättre sjukvård – regeringen säger att det ligger i pipelinen. Befolkningen kräver rent vatten – regeringen säger att det ligger i pipelinen. Och då säger befolkningen nu går vi och kollar vad som kommer i pipelinen – då är det plötsligt oljestöld.
Godwin Ojo hoppas på att Sverige ska visa solidaritet med den nigerianska befolkningen. Bland annat genom att driva kampanjer mot Shell och sprida opinion om vad som händer. Det har förts bojkottkampanjer mot Shell tidigare i Sverige, både under apartheidtiden då företaget fortsatte att investera i Sydafrika och i slutet på 1990-talet på grund av företagets verksamhet i Nigeria.
– Jag är väldigt glad över att vara här ikväll men även ledsen över att den aktivitet som fanns i Sverige verkar ha ebbat ut. Kanske beror det på kampanj-trötthet, men vi behöver ert stöd för att bygga ett rättvist Nigeria, det är en massaker som pågår där.
MJV:s möte var inte det enda Cancún som anordnades i Uppsala. I måndags talade Steffen Böhm, redaktör för boken Uppsetting the Offsets: The Political Economy of Carbon Markets, om klimatkompenseringsprogram. Föreläsningen på Blåsenhus anordnades av Klimataktion och via videolänk från England diskuterade Steffen Böhm hur företag försöker att kompensera sina koldioxidutsläpp i nord med Clean development mechanism, CDM, projekt i syd.
Han menar att även om CDM-projekt bidrar till minskade koldioxid utsläpp bär de ofta med sig andra miljöproblem som den rika världen dumpar på den fattiga. Ett exempel han lyfte var finländska Botnias pappersmassafabrik i Uruguay, där Eucalyptusplantage har medfört stora problem med monokulturer och bönder har tvingats lämna sin jord.
– Företag i väst använder klimatkrisen och behöver CDM-projekt för att fortsätta marknadsföra sina miljöförstörande produkter, sade Steffen Böhm.