Fria Tidningen

Världens danser möts på Den lilla teatern

Bollywood och Flamenco får samsas med dans från Västafrika och Bolivia. Portens dansstudio hoppas kunna korsa gränser och anordnar en mångkulturell kväll på Den lilla teatern där bland annat gruppen Tiktaalik uppträder.

Portens dansstudio har under hösten lyft blicken från västerlandet och plockat in flera danser från olika delar av världen. Tidigare fanns grupper med västafrikansk dans, men under hösten har även bland annat Bollywood-dans och Flamenco erbjudits. Satsningen utmynnar i vad de kallar en ”integrerande världsdanskväll” på Den lilla teatern.

– Idén har varit att knyta samman olika konststilar, att knyta samman amatörer med professionella, och att göra någonting som inte bara är för publiken utan även för de som deltar, säger Cecilia Jonasson, danshandläggare på Portens dansstudio.

Studion är en del av bildningsförbundet Studiefrämjandet – som har ”respekt för kulturens mångfald” inskrivet som en del av sin vision. Under kvällen kommer det att bli uppträdanden dels av elever som har gått kurser på dansporten under hösten, men även av flera av lärarna som har egna dansgrupper inom sina respektive stilar. Cecilia Jonasson menar på att dansen är universell.

– Dansen är ett grundläggande språk med rörelsen som uttryck. Olika danser kanske har olika mönster men det är ändå något man förstår på ett grundläggande plan. Det är mycket glädje i dansen som spräcker gränser, säger Cecilia Jonasson.

Portens dansstudio har funnits i Uppsala sedan 1997. När den drog igång var den främst inriktad på musikal och jazzdans och Cecilia Jonasson berättar att fokus har skiftat lite under åren, fast jazzen fortfarande har en given plats. Även om det vore roligt har inte studion som främsta mål att plocka fram en ny Fred Astaire.

– Vi är inte en elitistisk dansskola, alla ska kunna dansa hos oss och inte bara för att bli bäst. Alla kan dansa, det är i alla fall min övertygelse. Det är först när man börjar titta på det utifrån och bedömer rörelser som det kanske går att döma ut någon för att de inte kan dansa.

En av de mer etablerade grupperna som uppträder på Den lilla teatern är Tiktaalik som dansar American Tribal Style Bellydance, ATS, och Tribal Fusion. Det är två dansstilar som blandar flera influenser. ATS har sina rötter i den orientaliska dansen, men har även inslag av indisk dans och flamenco. Tribal Fusion har sina rötter i ATS, men är mer individuell och har hämtat in ytterligare influenser från bland annat Bollywood och hip-hopen.

– ATS är både en stil och en metod för improvisation. Med ATS ska man kunna dansa tillsammans med folk man aldrig tidigare har träffat. Träffar man exempelvis någon från Ryssland eller någon annanstans ska man ändå kunna dansa med varandra, säger Berenike Ström, från Tiktaalik.

Tanken är att ATS som metod ska kunna fungera som ett gemensamt språk för dansarna. Med små rörelser och tecken ska de förstå varandra som grupp och improvisera utan något repeterat program.

– Det är väldigt demokratiskt, man både leder och följer, dansen är något man skapar tillsammans, säger Berenike Ström.

Även kostymerna är hämtade från olika stilar och från skilda delar av världen. Det är ingen autentisk folkdräkt någonstans ifrån, istället plockar dansarna ut delar av andra kulturers klädsel och skapar nya kreationer.

– Det är inga västerländska ideal. Det ska gärna vara mycket. Tunga smycken och dekorerade kläder, säger Berenike Ström.

Tiktaalik formades som grupp 2009. Förutom att de uppträder på Lilla Teatern på fredag dansar de redan ikväll, lördag, på HBTQ-klubben Selma. Berenike Ström säger att ATS borde passa bra på dansgolvet på Orange där klubben håller till.

– Det blir mycket dans i litet format. Scenen är väldigt liten men vi bjuder på ett väldigt brett smakprov med både ATS och fusion. Det är intressant med olika typer av scener där man kommer nära publiken.

Dansshow på Den lilla teatern 3 december klockan 19.30. Arrangörerna rekommenderar förköp då det är en liten lokal.

Selma, HBTQ-klubb på Orange i Uppsala, Klockan 21.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Uppsala poetry slam är avgjord

Love Sydstrand är 2010 års Uppsalamästare i poetry slam. Förutom att kora segraren utsåg publikjuryn också det lag som får åka till SM. Under kvällen passade även världsmästaren Ian Keteku på att avslöja vad som gläder en poet.

Fria Tidningen

Cancún även i Uppsala

Världens aktivister kämpar för att ta makten över klimatet. Uppsala Fria var med på två alternativa klimatmöten som pågick i staden medan världens ledare pratade utsläppsmål i Mexiko.

Fria Tidningen

En surrealistiskt dansande dröm

Kolbeinn Karlssons märkliga, magiska värld har tagit över Teatergalleriet. I förra veckan fick hela utställningen liv, men även om figurerna nu får vila kommer det att vara en helt annan utställning när den tas ner om en dryg månad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu