Strejk lamslog Portugal
Den första generalstrejken på tjugo genomfördes i Portugal i onsdags, samtidigt som tiotusentals studenter återigen intog gatorna i Storbritannien och Italien.
Skolor och sjukhus stängdes och offentliga transporter stod stilla när Portugals två största fackföreningar gick ut i en gemensam strejk i onsdags. Runt 3 miljoner arbetare, främst inom den offentliga sektorn, deltog i aktionen enligt fackförbunden.
Strejken kom två dagar innan ett beslut i parlamentet om regeringens åstramningsprogram, som inkluderar lönesänkningar med 5 procent för vissa offentliganställda och en momshöjning från 21 till 23 procent.
Portugal står under hård press från andra Euroländer att minska sitt budgetunderskott för att återställa de internationella finansmarknadernas förtroende.
Samma dag genomfördes landsomfattande protester mot nedskärningar inom utbildningssystemen i Italien och Storbritannien.
Över 100 000 brittiska universitetsstudenter och skolelever kan ha deltagit i strejker, ockupationer och demonstrationer i tiotals städer, enligt lokala medier. Bland deltagarna fanns allt från universitetsprofessorer till höstadieelever i 13-årsåldern med skyltar som jämförde premiärminister David Cameron med Voldemort, den onde trollkarlen från böckerna om Harry Potter.
16-årige Mollie White från Bristol bar ett plakat med texten ”Ok, jag blir strippa istället”. Till The Guardian säger hon att hon hade planerat att läsa till sjuksköterska. Men regeringens förslag om höjda studieavgifter till över 100 000 kronor per läsår kan göra att hon inte har råd.
– Det gör mig verkligen upprörd. Jag vet inte hur min framtid ser ut längre, säger hon.
De allra flesta av protesterna var helt fredliga. Men i centrala London omringades tusentals demonstranter av polisen och hölls kvar i flera timmar i ”förebyggande syfte” efter enstaka fall av skadegörelse.
Trots de massiva protesterna vägrar utbildningsministern Michael Gove backa från lagförslag som innebär att landets studenter kan tvingas betala avgifter på uppemot 100 000 kronor per termin.
– Jag svarar på argument, inte på våld, säger Gove till The Guardian.
En särskild måltavla för studenternas ilska är den vice premiärministern Nick Klegg från Liberaldemokraterna, som inför valet i maj lovade att inte genomföra några besparingar inom utbildningssektorn. Enligt Klegg har partiet varit tvunget att kompromissa för att få regera i koalition med de Konservativa.
– Självklart beklagar jag verkligen att jag hamnat i den här situationen, förklarade Nick Klegg i en radiointervju med BBC.
I Italien genomfördes protester på ett 100-tal platser. I Pisa paralyserades trafiken i staden när demonstranter blockerade fem broar, och i Perugia, Turin och Salerno ockuperades universitetsbyggnader av studenter och lärare. I Rom försökte en grupp demonstranter ta sig in i senaten där utbildningsministern Mariastella Gelminis reformförslag skulle diskuteras under dagen.
Den italienska regeringen vill spara 9 miljarder euro i utbildningssystemet senast år 2013. Därmed hotas 130 000 jobb. Samtidigt vill regeringen öppna för mer privat finansiering till universiteten.
Liksom sin brittiske kollega har den italienska utbildningsministern Gelmini avfärdat demonstranterna som bråkmakare och ”motståndare till alla typer av förändring.”
På lördag planeras också en stor protest i Dublin mot den irländska regeringens historiska nedskärningspaket, som inkluderar 6 miljarder euro i minskade offentliga utgfiter redan nästa år.
<h2>Se video: <a href="http://www.youtube.com/watch?v=DrX-Eusqow8">Italienska studenter belägrar regeringsbyggnad i Rom</a></h2>