Fria Tidningen

Regeringen enad om datalagring

I veckan presenterade justitieminister Beatrice Ask (M) en lagrådsremiss om datalagringsdirektivet som regeringen beslutat om. Bland annat föreslås att telefon- och bredbandsoperatörer ska kunna lagra telefon- och datatrafik i sex månader, med hänsyn till integriteten. Det är nämligen den kortaste möjliga lagringstiden i EU:s direktiv.

Riksdagsledamoten Jens Holm (V) lämnade i veckan en interpellation till justitieministern med frågan om de har för avsikt att vänta med införandet av direktivet tills den juridiska processen är klar. Men regeringen föreslår att direktivet införs redan i juli nästa år.

– Det är en skandal att regeringen genomför direktivet. Detta innebär att operatörerna tvingas bygga upp enorma databaser över hur vi alla mejlar, surfar, sms:ar eller ringer. Antagligen bryter detta mot Europakonventionen, som är överordnad både EU:s och Sveriges lagstiftning. Därför har Irland dragit upp frågan i EU-domstolen och det vore rimligt om Sverige avvaktade den prövningen, säger Jens Holm i ett pressmeddelande.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

Här kan du demonstrera på första maj

Arbetarrörelsens högtidsdag är snart här igen! Spana in GFT:s lista för tips på vad som händer under dagen; från första maj-tåg till fest och något däremellan.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu