Fria Tidningen

Hustvedts nerver berör

När Siri Hustvedt skulle hålla ett tal till sin fars ära på den norska institutionen vid universitetet där han arbetat i 40 år började hon skaka. Även fast hon på intet sätt var en novis när det gällde föredrag och offentliga tal började hon skaka våldsamt. Hon beskriver hur benen började skallra och armarna flaxa som om hon hade ”drabbats av ett epileptiskt anfall” – men lade till sin förvåning märke till hur hennes röst framstår som fullständigt normal och inte ändrade sig alls.

Detta är början på Siri Hustvedts djupdykning i den filosofiska, psykologiska och medicinska världen som utgör Den skakande kvinnan eller en historia om mina nerver. Efter det första anfallet återkommer hennes skakningar flera gånger, och hon uppsöker både en neurolog och en psykiatriker utan att komma till rätta med problemet. Och hennes egen fascination över tillståndet gör att hon själv börjar begrunda flera av de stora filosofiska frågorna. Vilken är kopplingen mellan det kroppsliga och mentala planet? Denna skakande kvinna – är det Siri Hustvedt själv eller är det bara hennes sjukdom?

Berättelsen är populärvetenskap när den är som bäst – närgången, personlig, humoristisk och fylld med kunskap från universitetsbibliotekets alla hörn. Hon kryssar mellan tungrodda tänkare i den västerländska filosofiska, psykologiska och litterära historien, men håller hela tiden läsaren under armen med ett stadigt grepp. Hon diskuterar Freuds drömtydningar, går i polemik med Oxfordsfilosofen Peter Carruther angående vad det innebär att vara en medvetande varelse och om det är moraliskt försvarbart att skada varelser som inte anses medvetna, samt diskuterar personlighetsklyvningarna hos Edgar Allen Poes och Dostojevskijs litterära karaktärer. Allt för att komma underfund om vad eller vem den skakande kvinnan är. Är det en fysisk sjukdom hon bär på som gör att hennes muskler börjar skaka? Är det en psykisk defekt som gör att hon inte kan hålla nerverna i styr?

Eller är det helt enkelt en del av hennes personlighet?

Ju mer hon granskar sitt tillstånd desto närmare kommer hon denna främling i den egna kroppen.

Det är upplyftande att läsa något som handlar om de fundamentala beståndsdelarna av vår natur och som inte blir nattsvart. Siri Hustvedt vågar ifrågasätta och diskutera premisserna för vår existens utan att gå ner sig i depressionens svarta hål. Diskussioner om vilka vi är och om vad vi egentligen vet utmynna ofta i antingen filosofiska tankeexperiment utan verklig bäring i det dagliga livet, eller i dystra betraktelser av alienationen. I Den skakande kvinnan finns en smal medelväg, där det är tillräckligt personligt för att det ska vara i högsta grad relevant, men tillräckligt distanserat för att ifrågasättandet inte ska få ta överhanden och lämna personen som ett vrak.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Uppsala poetry slam är avgjord

Love Sydstrand är 2010 års Uppsalamästare i poetry slam. Förutom att kora segraren utsåg publikjuryn också det lag som får åka till SM. Under kvällen passade även världsmästaren Ian Keteku på att avslöja vad som gläder en poet.

Fria Tidningen

Cancún även i Uppsala

Världens aktivister kämpar för att ta makten över klimatet. Uppsala Fria var med på två alternativa klimatmöten som pågick i staden medan världens ledare pratade utsläppsmål i Mexiko.

Fria Tidningen

En surrealistiskt dansande dröm

Kolbeinn Karlssons märkliga, magiska värld har tagit över Teatergalleriet. I förra veckan fick hela utställningen liv, men även om figurerna nu får vila kommer det att vara en helt annan utställning när den tas ner om en dryg månad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu