Fria Tidningen

GMO-protest kan få genomslag i EU

På sex månader har Greenpeace och Avaaz lyckats få en miljon européer att skriva under ett krav om tillfälligt stopp för införandet av GMO-grödor i Europa. Organisationerna börjar nu närma sig målet om en miljon underskrifter representativt fördelade över minst en tredjedel av medlemsländerna, vilket skulle tvinga EU-kommissionen att ta hänsyn till petitionen, enligt Lissabon-fördragets medborgarinitiativ. Hittills har 16 000 svenskar skrivit under.

– Det är fantastiskt att en miljon europeiska medborgare har skrivit under. Det är beundransvärt i en tid när industrin fyller oss med optimistiska ord om minskad besprutning och en lösning på världssvälten. All erfarenhet visar att förbrukningen av växtgifter ökar på GMO-odlingar, att hälsoriskerna inte är tillräckligt utredda och att dyra patent på GMO-grödor inte löser problemen med svält, säger Akiko Frid, GMO-ansvarig på Greenpeace, i ett pressmeddelande.

De kräver också att EU inrättar en oberoende nämnd som kan leda forskning kring effekterna av GMO-odling och ställa krav på reglering.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

Här kan du demonstrera på första maj

Arbetarrörelsens högtidsdag är snart här igen! Spana in GFT:s lista för tips på vad som händer under dagen; från första maj-tåg till fest och något däremellan.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu