Fria Tidningen

Slagskämpen som blev miljökämpe

Han var en av 00-talets mest fruktade råskinn inom den nordamerikanska proffsishockeyn. I dag slåss den före detta AIK-forwarden Georges Laraque istället för en bättre värld.

– Vad är poängen med att vara den rikaste mannen på kyrkogården? Livet handlar om att vara aktiv, se nya platser och hjälpa människor. För mig är det viktigaste inte vad du gör på isen utan vad du gör utanför den, säger Laraque på telefon från sitt hem i kanadensiska Edmonton.

I slutet av juli i år presenterades 33-årige Georges Laraque överraskande som ny vice ordförande för Kanadas gröna parti bara fem månader efter att han blivit medlem i partiet. Opportunism från partiets sida att använda en kändis eller lön för mödan för Laraques välgörenhetsarbete vid sidan av en 12 år lång NHL-karriär i Edmonton, Phoenix, Pittsburgh och Montreal? Döm själva.

Född och uppvuxen i Montreals utkanter med föräldrar från Haiti, fick Laraque kämpa hårt som ung för att bli accepterad i en ishockeyvärld där han kände sig annorlunda. Rasismen var så pass utbredd att hans pappa försökte få honom att lägga skridskorna på hyllan.

– I NHL har jag aldrig upplevt någon rasism, utan bara när jag var ungdomsspelare, från åldrarna 5-14. Efter det började jag bli tillräckligt stor för att folk skulle bli rädda, säger Laraque.

Genom att anamma rollen som slagskämpe slog han två flugor i en smäll och fick respekt från motståndarna samtidigt som hans NHL-dröm uppfylldes. Edmonton Oilers draftade Laraque 1995, där han spelade i åtta säsonger och etablerade sig som en fruktad slagskämpe, en roll han aldrig trivts med inombords.

– När folk börjar prata med mig om slagsmål, så byter jag ämne, säger Laraque. Jag har aldrig tyckt om att slåss. I själva verket hatar jag det, men jag var tvungen att göra det för att vara i NHL. Men det har aldrig varit en del av min personlighet, och de som känner mig vet att jag inte är sådan utanför isen. Att slåss är ingen bra förebild för en 7-8 åring, och det är också därför jag aldrig har tränat barn.

Ishockeykarriären fortsatte i Phoenix, därefter ett kort och mycket populärt gästspel i AIK under lockout-säsongen 2004/05 och senare i Pittsburgh. Cirkeln slöts när han sommaren 2008 återvände till sin födelsestad Montreal och skrev på ett treårskontrakt med Canadiens. Det var där den 191 cm långa och 111 kilo tunga Laraque tog det mycket ovanliga steget - åtminstone inom den professionella ishockeyvärlden - att helt ta avstånd från animaliska produkter och bli vegan. Ett beslut han tog sommaren 2009.

– Jag blev vegan efter att ha sett en dokumentär som heter “Earthlings”. Jag började undersöka saken mer noggrant, och började ställa frågan varför folk äter sådant som uppenbarligen inte är bra för kroppen?

Genom samråd med en dietist, har Laraque sedan dess följt en noggrann kostplan och han minns hur hans beslut fick lagkamraterna i Canadiens att höja på ögonbrynen.

– Jag tog beslutet ett par månader innan försäsongsträningen började och många blev överraskade. Men flera av mina lagkamrater prövade på det innan matcher, några andra slutade dricka mjölk och vissa slutade äta vissa typer av kött, men vad det gäller andra veganska ishockeyspelare har jag ännu inte stött på någon, säger Laraque.

Laraque har under det gångna året haft gott om tid till sina många sidoprojekt utanför isen, efter det att Montreal bokstavligen gav honom sparken i januari efter att klubbledningen inte längre ansåg att han tillförde laget tillräckligt. Sedan dess har han bland annat besökt skolor i Kanada där han hållit föredrag om djurens rättigheter och varit involverad i välgörenhetsprojekt efter jordbävningen i Haiti. Men trots hans nyblivna roll inom politiken, utesluter Laraque inte en fortsättning på spelarkarriären. Men nuförtiden är det inte längre NHL som lockar, utan istället Stockholm.

– Jag kommer inte att spela i NHL igen, sager Laraque. Jag är 33 år och efter 12 år av slagsmål så är det inte längre någon utmaning för mig, Trots att jag bara var i AIK i dryga två månader så är det där jag har trivts bäst med att spela ishockey under hela min karriär. Där kunde jag visa folk att jag kunde spela hockey och inte bara slåss.

Fakta: 

Fakta: Andra veganska idrottare

Carl Lewis - En av världens främsta idrottsmän genom tiderna. Vann 9 OS-guld och 8 VM-guld under sin aktiva karriär som sprinter och längdhoppare.

Salim Stoudamire – 27-årig basketspelare som bland annat spelat för NBA-laget Atlanta Hawks mellan 2005-08.

Andreas Hänni - 189 cm lång och 103 kg tung ishockeyspelare med tre schweiziska ligatitlar på meritlistan. 31-åringen spelar idag med de regerade schweiziska mästarna SC Bern.

 

FAKTA: Georges Laraque

Född: 7:e December 1976 i Montreal, Kanada.

Draftad: 1995. 1:a rundan som 31:a totalt av Edmonton Oilers.

NHL Klubbar:

1997 - 2006 Edmonton Oilers

2006-07 Phoenix Coyotes

2007-08 Pittsburgh Penguins

2008-2010 Montreal Canadiens

Aktuell som: Nybliven vice ordförande för Kanadas gröna parti.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

OS kan bli chansen för rysk damhockey

Där finns redan Europas bästa klubblag. Nu hoppas Ryssland att hemma-OS i Sochi nästa år ytterligare kan knuffa fram damhockeyns utveckling och locka fram en ny generation spelare.

Fria Tidningen

Hos fotbollslaget Beitar gror rasismen

Beitar Jerusalem, toppfotbollslag i Israel, är nära knutet till den politiska högern. Frias skribent Henrik Manninen har granskat laget, och hittat en djupt rotad rasism.

Fria Tidningen

De satsar på miljö i jakten på ligatitlar

Traditionens makt är alltjämt stor inom den brittiska fotbollen. Men tack vare en nytänkande ägare är en grön fotbollsrevolution i full gång hos klubben Forest Green Rovers.  Målet är att visa att långsiktigt miljötänkade och sportsliga framgångar kan gå hand i hand.

Fria Tidningen

Hockeyn bygger broar mellan katoliker och protestanter

Ishockeylaget Belfast Giants grundades med målet att försöka etablera en ny sport som en delad stad kunde samlas kring. I dag, nästan elva år senare, har klubben ett högre publiksnitt än stadens fotbollsklubbar och handlar om så mycket mer än bara ishockey.

Fria Tidningen

Spelen som förvandlar Glasgow

Om mindre än fyra år står Glasgow värd för ett av världens största idrottsevenemang, Samväldesspelen. Inför detta byggs det febrilt i en av de mest förfallna delarna av staden. De som bor där kommer i andra hand.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu