Fria Tidningen

Spelen som förvandlar Glasgow

Om mindre än fyra år står Glasgow värd för ett av världens största idrottsevenemang, Samväldesspelen. Inför detta byggs det febrilt i en av de mest förfallna delarna av staden. De som bor där kommer i andra hand.

– Visst är det bra att de rustar upp området, men vad vi behöver här är ett ungdomscenter, inte stora idrottsarenor, säger kafébiträdet Amanda Faulds, som bor och arbetar i Dalmarnock där huvuddelen av spelen ska hållas.

Kampanjen ”Scotland with style” gör sig påmind lite varstans i Glasgows centrum, där miljonstaden marknadsförs som en trendig och dynamisk storstad med stil. Men i skuggan av kampanjens målgrupp i de trendiga barerna, hippa modebutikerna och lyxiga loftlägenheterna finns det en annan sida av staden som bättre stämmer överens med verkligheten för många Glasgowbor.

Dalmarnock, några kilometer öster om Glasgows centrum är på många sätt en typisk stadsdel i East End. Beläget vid floden Clyde, mellan ett reningsverk och fotbollsklubben Celtics väldiga hemmaarena, var Dalmarnock en gång i tiden en stadsdel som sprudlade av liv med gott om arbetstillfällen.

I dag liknar stadsdelen mer en spökstad, där gatorna saknar liv, lägenheterna står tomma och de flesta butiker är sedan länge igenbommade. 2006 publicerades siffror där Dalmarnock var en av många stadsdelar i östra Glasgow där medellivslängden för män var lägre än 60 år.

Men inom kort är det tänkt att stadsdelen ska väckas till liv igen. Hösten 2007 tilldelades Glasgow värdskapet för 2014 års Samväldesspel, ett evenemang som är jämnstort med ett vinter-OS. Deltagarna kommer främst från de självständiga länderna som tidigare varit brittiska besittningar. Under nästan två veckor i början av augusti 2014 kommer Dalmarnock vara mittpunkt för evenemanget.

I början av året inleddes bygget av ett av Europas största inomhuskomplex för idrott, med bland annat en friidrottshall och en velodrom. Ett stenkast bort, på en sedan länge ödelagd industritomt, kommer det i början av nästa år byggas bostäder där de 6 500 tävlande i spelen ska bo. Därefter omvandlas området till 1 200 hem i ett försök att blåsa nytt liv i området.

– Vår vision är att Samväldesspelen ska kunna hjälpa Glasgow till att bli en mer välmående och dynamisk stad där invånarna kommer att kunna dra nytta av idrottens fördelar, säger Gerry Squire, på spelens speciella avdelning hos Glasgows kommunfullmäktige.

Tillvägagångssättet att förvandla Dalmarnock går efter en beprövad formel där kommunen river och bygger nytt och därmed utesluter många av dem som i flera generationer har bott i området. I Dalmarnocks fall har redan de flesta hyresgästerna från de gamla röda sandstenshusen som än så länge står kvar, fått flytta. Inom kort är det butiksinnehavarnas tur, trots att de ännu inte blivit informerade.

– Ingen kommer någonsin till oss ochberättar vad som händer, så vi får läsa om det i tidningen istället, säger Amanda Faulds bakom disken på sin arbetsplats, ett kafé utan kunder längs med Springfield Road, huvudgatan som går genom Dalmarnock.

Men hos Glasgows kommunfullmäktige bekräftar de att Amanda Faulds kafé liksom de andra butikerna snart definitivt kommer att vara ett minne blott.

– De kommer att rivas i samband med byggnationen av de aktivas by, säger Gerry Squire. Men vi har ännu inte något exakt datum när det kommer att ske, eller hur affärsinnehavarna kommer att kompenseras. Men vi ska också försöka hjälpa dem som önskar att fortsätta driva sina butiker att hitta nya lokaler.

Trots ovissheten har kafébiträdet Amanda Faulds redan börjat blicka framåt, och hon köper inte de storslagna planer som kommunfullmäktige tror ska förändra Dalmarnock efter Samväldesspelens slut.

– Det kommer säkerligen att gynna dem som flyttar in hit, men inte oss som redan bor här. Mitt hus är ett av dem som inte kommer att rivas, men trots det kommer jag att ta mig bort härifrån så fort mina barn blir tonåringar. För det kommer fortfarande finnas alldeles för många problem kvar här då, säger Faulds.

Fakta: 

FAKTA: Samväldesspelen

- Samväldet består av 54 självständiga länder, varav nästan alla tidigare varit brittiska besittningar.

- Kanadensiska Hamilton anordnade de första samväldesspelen 1930 då 400 aktiva från 11 länder tävlade i sex idrotter. Med undantag av två inställda spel i samband med andra världskriget har samväldesspelen sedan dess anordnats vart fjärde år.

- Tävlingsgrenar är bland annat OS-grenar som friidrott, bågskytte, gymnastik och boxning. Men här förekommer även exempelvis cricket, netball, rugby och lawn bowls.

- Auckland, Nya Zeeland och Edinburgh, Storbritannien är de två städerna som vardera stått som värd för spelen två gånger.

- 1998 anordnades spelen för första gången i Asien, i malaysiska Kuala Lumpur. Då tävlades det för första gången i lagidrotter.

- Senast hölls spelen 2006 i Melbourne, Australien där över 4000 idrottare från 71 länder deltog.

- I oktober i år står New Delhi som värd för de 19:e samväldesspelen. Runt 10000 människor har redan fått lämna sina hem i Delhi för att för att ge rum till spelen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

OS kan bli chansen för rysk damhockey

Där finns redan Europas bästa klubblag. Nu hoppas Ryssland att hemma-OS i Sochi nästa år ytterligare kan knuffa fram damhockeyns utveckling och locka fram en ny generation spelare.

Fria Tidningen

Hos fotbollslaget Beitar gror rasismen

Beitar Jerusalem, toppfotbollslag i Israel, är nära knutet till den politiska högern. Frias skribent Henrik Manninen har granskat laget, och hittat en djupt rotad rasism.

Fria Tidningen

De satsar på miljö i jakten på ligatitlar

Traditionens makt är alltjämt stor inom den brittiska fotbollen. Men tack vare en nytänkande ägare är en grön fotbollsrevolution i full gång hos klubben Forest Green Rovers.  Målet är att visa att långsiktigt miljötänkade och sportsliga framgångar kan gå hand i hand.

Fria Tidningen

Hockeyn bygger broar mellan katoliker och protestanter

Ishockeylaget Belfast Giants grundades med målet att försöka etablera en ny sport som en delad stad kunde samlas kring. I dag, nästan elva år senare, har klubben ett högre publiksnitt än stadens fotbollsklubbar och handlar om så mycket mer än bara ishockey.

Fria Tidningen

Slagskämpen som blev miljökämpe

Han var en av 00-talets mest fruktade råskinn inom den nordamerikanska proffsishockeyn. I dag slåss den före detta AIK-forwarden Georges Laraque istället för en bättre värld.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu