Lennart Fernström

Inledare


Lennart Fernström
Fria Tidningen

Dags för de rödgröna att börja taktikrösta på Fi?

Många rödgröna politiker har enligt SVT:s valpejl Fi som andrahandsval. Samtidigt är det många av Fi-sympatisörerna som är tveksamma till att lägga en röst på Fi eftersom de inte vill riskera att alliansen vinner. Men kanske är det dags för alla rödgröna taktikröstare som håller Fi högt att tänka om. Ju närmare valet vi kommer, desto hopplösare ser det ut för de rödgröna. Alla mätningar har under de senaste månaderna gett alliansen en stabil ledning. Lägger du ihop de olika mätningarna så leder alliansen med cirka fem procent och gapet växer dessutom.

Ser man på detta med något sånär nyktra ögon finns det egentligen bara fyra saker som kan hindra att alliansen sitter kvar i orubbat bo efter den 19 september:

• En saftig skandal i slutet av valrörelsen som rör om rejält i väljarkåren.

• Sverigedemokraterna kommer in och blir vågmästare.

• KD eller C åker ur.

• Fi kommer in, blir vågmästare och stödjer som de lovat de rödgröna.

Visst kan det sista framstå som mest osannolikt, men samtidigt är det det enda av de fyra alternativ som de rödgröna väljarna kan påverka. Så varför chansa på de andra alternativen?

Och skulle Fi inte komma in så har rösten förhoppningsvis ändå hjälpt Fi över en procent och därmed ökat demokratin inför nästa val. Med en procent av väljarna får Fi, precis som riksdagspartierna, valsedlarna tryckta och distribuerade. Det måste ju ändå vara bättre än att slänga bort sin röst på dem som med all sannolikhet förlorar valet. Och vem vet, kanske blir det i så fall din röst i år som avgör att Fi kommer in och vi slipper alliansen 2014.

ANNONSER

© 2022 Fria.Nu