Fria Tidningen

Gardell och Manga omhändertagna

Edda Manga och hennes man Mattias Gardell lever och är omhändertagna. Det bekräftade UD på tisdagsmorgonen.

Fram till tisdagsmorgonen var det oklart var svenska Edda Manga och hennes man Mattias Gardell befann sig och om de var oskadade. De färdades ombord på lastfartyget Mavi Marmara där skottlossningen ägde rum och de nio personerna dödades.

– Vi har fått uppgifter som tyder på att de finns omhändertagna. Exakt deras tillstånd kan vi inte redogöra för, säger Cecilia Julin, chef för press-, informations- och kommunikationsenheten på Utrikesdepartementet, UD, på tisdagsmorgonen.

Sammanlagt elva svenskar fanns ombord på fartygen, och samtliga är nu omhändertagna. UD har inte fått direktkontakt med någon av de elva svenskarna, varav fyra sitter i Elafängelset i Beersheba – teologen Ulf Carmesund, barnläkaren Henry Ascher, Kimberly Soto Aguayo från Palestinagrupperna Sverige och Amil Sarsour, ordförande i Samarbetsorganisationen för invandrare i Uppsala. Fem andra ställdes inför ett ultimatum: skriva under ett papper och flygas hem eller ställas inför rätta. De fem är författaren Henning Mankell, riksdagsledamoten (MP) Mehmet Kaplan, konstnären Dror Feiler, överläkaren Viktoria Strand och kassören i svenska Ship to Gaza Saman Ali.

– Våra tjänstemän på ambassaden i Tel Aviv är på väg till fängelset i Beersheba. Vi kommer kräva att få tillträde till alla svenskar och bistå dem på bästa sätt, säger Cecilia Julin.

FN:s säkerhetsråd antog på tisdagsmorgonen en resolution som innebär krav om ett omedelbart frisläppande av de gripna från fartygen.

– Vi ställer oss bakom FN:s säkerhetsråds resolution, säger Cecilia Julin.

Bland andra Mona Sahlin (S) och även EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (V) kräver att Sverige verkar för att EU säger upp handelsavtalet med Israel.

Diskuterar regeringen fler åtgärder mot Israel nu?

– Det här är en fråga som våra regeringar följer upp, den är uppe till samtal i EU-möten under dagen.

Fakta: 

Läs intervju och krönikor av Mattias Gardell, skrivna innan han lämnade Sverige.

Se Al Jazeera rapportera direkt
från ett av skeppen
innan kommunikationen bryts.

Se videoklipp från olika källor,
sammanställda av palestinsk nyhetsbyrå.

Se video från Israels armé.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rödgröna efterlyste åtgärder i Gazadebatten

Vänsterpartiets Hans Linde och Socialdemokraternas Urban Ahlin krävde i måndagens debatt i riksdagen att Sverige efter Israels agerande mot Gazakonvojen nu agerar konkret och bland annat upphäver associationsavtalet mellan EU och Israel.

Fria Tidningen

Aktivisterna agerar där statscheferna bara pratar

Kommentar: Ship to Gaza eller Freedom flotilla satte fingret på det orimliga i Israels hållning gentemot Gaza och palestinierna och gjorde det som det internationella samfundet borde ha gjort: agerat.

Fria Tidningen

”Varför gör Israel så här?”

Drygt 7 000 personer samlades på måndagskvällen på Sergels torg i Stockholm för att visa sitt stöd för Ship to Gaza och fördöma den israeliska arméns attack mot konvojen.

Fria Tidningen

Attacken fördöms från många håll

De svenska protesterna mot attacken på Ship to Gazas freedom flotilla då upp till 16 personer miste livet är starka. De rödgröna fördömer agerandet och utanför israeliska ambassaden i Stockholm samlades tidigt på måndagsmorgonen ett 20-tal personer för att protestera.

Fria Tidningen

Armén ska stoppa Ship to Gaza

Israeliska armén kommer att stoppa de nio fartygen i Ship to Gaza-konvojen, arrestera passagerarna men föra lasten till Gaza. Det meddelade armén på onsdagen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu