Fria Tidningen

Attacken fördöms från många håll

De svenska protesterna mot attacken på Ship to Gazas freedom flotilla då upp till 16 personer miste livet är starka. De rödgröna fördömer agerandet och utanför israeliska ambassaden i Stockholm samlades tidigt på måndagsmorgonen ett 20-tal personer för att protestera.

Israeliska marinen attackerade på natten mellan söndagen och måndagen Ship to Gaza på internationellt vatten. All kommunikation med aktivisterna har brutits, men enligt uppgifter från israeliska militären har upp till 16 personer ombord på ett av fartygen dödats, och upp till 60 skadats vid ingripandet. Skottlossningen ska enligt obekräftade uppgifter ha skett på ett lastfartyg på vilket bland andra svenska Mattias Gardell och Edda Manga färdades. Militären uppger att de blivit beskjutna, vilket förnekas av aktivister, som skriver på sajten witnessgaza.com att militären började skjuta så fort deras fötter nuddade däck och att de sköt personer som låg och sov.

Utanför israeliska ambassaden samlades i morse 17 personer för att protestera mot Israels agerande.

 – Vi var några som samlades här för att vi tänkte demonstrera. Vi tänkte stå utanför ambassaden och inte utanför museét med en banderoll. Alla utom en blev bortsläpade av polisen, och tre greps i förebyggande syfte, säger John, som var en av de två som inte greps.
Polisen satte sedan upp kravallstaket utanför ambassaden, och de protesterande står kvar utanför avspärrningarna vid Historiska muséet. Albin, som var den andra som inte greps, kommer att stå kvar tills den officiella stöddemonstrationen börjar klockan 18 i kväll på Sergels torg. Hans röst spricker lite när han berättar varför han står utanför ambassaden.

– De kan ju inte skjuta våra vänner och tro att de ska komma undan med det, det är obeväpnade människor, på internationellt vatten. Israel anser att man kan utvidga sitt vatten med 70 sjömil och anse att man har rätt till det.

 – De får inte ägna sig åt piratverksamhet på internationellt vatten. Det är ett internationellt lagbrott, säger John.

För att få mer information om händelsen säger utrikesminister Carl Bildt (M) till Sveriges radio P1 att Israels ambassadör ska kallas upp till UD.

 – Just nu handlar det om sakläget. Men att vi ser mycket allvarligt på det hela och bedömer det israeliska agerandet som oacceptabelt framgår ju alldeles tydligt och i detta ligger ju en protest.

De rödgröna fördömer gemensamt Israels aktion.

– Vi fördömer den israeliska militärens dödsskjutningar och övervåld mot de humanitära aktivister som försökt forsla förnödenheter till Gaza med båt. Aktionen är ytterst allvarlig och har den inträffat på internationellt vatten står detta helt i strid mot folkrätten, säger
Mona Sahlin, Peter Eriksson, Maria Wetterstrand och Lars Ohly i ett gemensamt uttalande.

Vänsterpartiets Eva-Britt Svensson, EU-parlamentariker, kräver att EU omedelbart upphäver handelsavtalet med Israel.

– Vi kan inte ha förmånliga handelsavtal med en stat som uppträder som om internationella avtal och mänskliga rättigheter inte gäller dem.

Fakta: 

På måndagskvällen hålls manifestationer i protest mot attacken i flera svenska städer. Känner du till någon som vi inte har med här? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan.

  • Stockholm, Sergels Torg kl 18.00
  • Göteborg, Gustav Adolfs Torg kl 18.00
  • Malmö, Gustav Adolfs Torg kl 18.00

 

Se Al Jazeera rapportera direkt från ett av skeppen innan kommunikationen bröts.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rödgröna efterlyste åtgärder i Gazadebatten

Vänsterpartiets Hans Linde och Socialdemokraternas Urban Ahlin krävde i måndagens debatt i riksdagen att Sverige efter Israels agerande mot Gazakonvojen nu agerar konkret och bland annat upphäver associationsavtalet mellan EU och Israel.

Fria Tidningen

Aktivisterna agerar där statscheferna bara pratar

Kommentar: Ship to Gaza eller Freedom flotilla satte fingret på det orimliga i Israels hållning gentemot Gaza och palestinierna och gjorde det som det internationella samfundet borde ha gjort: agerat.

Fria Tidningen

”Varför gör Israel så här?”

Drygt 7 000 personer samlades på måndagskvällen på Sergels torg i Stockholm för att visa sitt stöd för Ship to Gaza och fördöma den israeliska arméns attack mot konvojen.

Fria Tidningen

Armén ska stoppa Ship to Gaza

Israeliska armén kommer att stoppa de nio fartygen i Ship to Gaza-konvojen, arrestera passagerarna men föra lasten till Gaza. Det meddelade armén på onsdagen.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu