Fria Tidningen

Armén ska stoppa Ship to Gaza

Israeliska armén kommer att stoppa de nio fartygen i Ship to Gaza-konvojen, arrestera passagerarna men föra lasten till Gaza. Det meddelade armén på onsdagen.

– Vi mottog de här nyheterna med stor förvåning. Vi kommer ju inte att gå in på Israels territorialvatten, säger Mattias Gardell, som är en av de svenska deltagarna i aktionen.

Fartyget som Mattias Gardell reser med befinner sig just nu utanför Antalya i Turkiet. Arrangörerna planerar att samtliga fartyg i konvojen ska mötas på internationellt vatten på fredagen, för att gå vidare mot Gaza och anländas på lördagsmorgonen.

Nu har dock den israeliska armén, IDF, meddelat att man kommer att stoppa fartygen. Ombord på de nio fartygen i Ship to Gaza finns omkring 700 aktivister. Tre av skeppen är lastfartyg med omkring 10 000 ton matvaror, byggmaterial, elrullstolar och andra förnödenheter.

– Vi gör inget olagligt. FN släppte en rapport i söndags som visar att Israel konsekvent stoppar hjälpsändningar. Vi har stöd från den israeliska fredsrörelsen och den israeliska vänstern, säger Mattias Gardell.

Israel hävdar att fartygskonvojen ska föra in materiel till Hamas, alternativt är ett försök till provokation av Turkiet. Om aktivisterna inte vänder frivilligt –vilket Mattias Gardell säger att de inte kommer att göra –planerar den israeliska armén att borda skeppen och gripa passagerarna. En av Israels största dagstidningar, Yediot Aharonot, skriver att armén övat på att borda skepp inför aktionen och att generalmajor Eliezer Marom beordrat sina mannar att skydda sina liv, och att försäkra sig om att det inte finns terrorister eller explosiva ämnen ombord. Samt att agera finkänsligt och undvika provokationer.

– Vi har fått uppgifter om att de har byggt särskilda fångläger för att hysa oss. Vi förväntar oss att våra regeringar går ut och säger att de bryter mot folkrätten, säger Mattias Gardell.

Den israeliska armén hävdar också att hela idén med Ship to Gaza är en bluff. I en pr-offensiv säger chefen för den israeliska samordningsmyndigheten för Gaza, överste Moshe Levi, att det inte råder någon brist på mat och andra varor.

– Den planerade fartygskonvojen är en provokation som är onödig under de rådande förhållandena i Gaza-remsan, där den humanitära situationen är god och stabil, sade han under en pressträff vid Erez, en gränsövergång till Gaza.

Utrikesminister Carl Bildt (M) gav i förra veckan ett skriftligt svar på en fråga i riksdagen där han betonade att han utgick från att Ship to Gaza-resan är fredlig och kommer att bemötas av Israel på ett fredligt sätt. UD kommer inte att svara på det senaste utspelet från Israel.

– UD följer vad som händer, men det är ju Israel som så att säga har bollen. Och det finns ingen anledning att vidta några åtgärder, säger Anders Jörle, presschef på UD. Israel har rätt att visitera passagerarna och kontrollera att det inte finns några vapen ombord. Vi utgår från att de släpper igenom fartygen.

Israel har enligt de internationella lagar som gäller för ockuperade områden inte rätt att stoppa humanitära transporter till Gaza.

På fartygen är stämningen god trots den israeliska arméns planer, säger Mattias Gardell.

– Det är underbart att se så många vackra, solidariska människor från hela världen. Alla är här på grund av idén om de mänskliga rättigheterna – som vi till skillnad från våra regeringar tar på allvar. Vi kommer att fortsätta.

Fakta: 

Ship to Gaza har tre mål:

Förutom att föra in förnödenheter är målen med aktionen att visa solidaritet med Gazaborna och att genom den fredliga aktionen och opinionsbildning kunna bryta blockaden mot Gaza.

Ur utrikesminister Carl Bildts skriftliga svar till riksdagsledamot Helén Pettersson (S), som frågade om några åtgärder kommer att vidtas för att skydda Ship to Gaza:

”Det är angeläget att humanitära leveranser, inklusive materiel för återuppbyggnad, släpps in. (...) Jag sympatiserar med det humanitära engagemang som jag förstår ligger bakom den resa som organisationen Ship to Gaza nu genomför. (...) Jag utgår ifrån att seglatsen till Gaza genomförs med fredliga medel och att den bemöts på motsvarande sätt av israeliska myndigheter.”

På söndag klockan 12 anordnas en stödmanifestation för Ship to Gaza och för ett hävande av blockaden av Gaza på Mynttorget i Stockholm.

Amnesty beskriver i sin senaste rapport om läget i världen situationen i Gaza som kritisk.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rödgröna efterlyste åtgärder i Gazadebatten

Vänsterpartiets Hans Linde och Socialdemokraternas Urban Ahlin krävde i måndagens debatt i riksdagen att Sverige efter Israels agerande mot Gazakonvojen nu agerar konkret och bland annat upphäver associationsavtalet mellan EU och Israel.

Fria Tidningen

Aktivisterna agerar där statscheferna bara pratar

Kommentar: Ship to Gaza eller Freedom flotilla satte fingret på det orimliga i Israels hållning gentemot Gaza och palestinierna och gjorde det som det internationella samfundet borde ha gjort: agerat.

Fria Tidningen

”Varför gör Israel så här?”

Drygt 7 000 personer samlades på måndagskvällen på Sergels torg i Stockholm för att visa sitt stöd för Ship to Gaza och fördöma den israeliska arméns attack mot konvojen.

Fria Tidningen

Attacken fördöms från många håll

De svenska protesterna mot attacken på Ship to Gazas freedom flotilla då upp till 16 personer miste livet är starka. De rödgröna fördömer agerandet och utanför israeliska ambassaden i Stockholm samlades tidigt på måndagsmorgonen ett 20-tal personer för att protestera.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu