Godistips till jul!
Vanligt julgodis gör du lätt veganskt genom att byta ut animaliska ingredienser mot vegetabiliska alternativ. Här kommer även ett recept på chokladbollar med apelsinsmak.
Apelsin & chokladbollar
100 g veg margarin
3 dl havregryn
1 dl socker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk apelsinjuice
1/2 vältvättad apelsin
100 g vegansk choklad
Blanda alla torra ingredienser och gnid in margarinet med fingrarna, eller använd elvisp. Tillsätt apelsinjuice och rivet skal från apelsinen . Ställ kallt en stund och rulla sen till bollar. Ställ i kyl att stelna till.
Smält vegansk mörk choklad över vattenbad eller i mikron. Doppa/rulla bollarna i chokladen, lägg på en tallrik med smörpapper och låt stelna. Strö gärna på strimlat apelsinskal innan chokladen stelnar. Förvara kallt.
• Många pepparkakor i affärerna är veganska, läs på innehållsförteckningen! Vill du göra egna använder du vegetabiliskt margarin.
• Julgodis som knäck och kola gör du vegansk med sojagrädde och mjölkfritt margarin i stället för animalier.
• Annat julgodis kan du göra med mandelmassa, mörk vegansk choklad, nötter, fikon och nougat (guldnougat är vegansk).
<h2>Recepten kommer från Vegolandet Veganias kokbok av Nina och Linda Andersson.</h2>