Fria Tidningen

Godistips till jul!

Vanligt julgodis gör du lätt veganskt genom att byta ut animaliska ingredienser mot vegetabiliska alternativ. Här kommer även ett recept på chokladbollar med apelsinsmak.

Apelsin & chokladbollar

100 g veg margarin
3 dl havregryn
1 dl socker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk apelsinjuice
1/2 vältvättad apelsin
100 g vegansk choklad

Blanda alla torra ingredienser och gnid in margarinet med fingrarna, eller använd elvisp. Tillsätt apelsinjuice och rivet skal från apelsinen . Ställ kallt en stund och rulla sen till bollar. Ställ i kyl att stelna till.

Smält vegansk mörk choklad över vattenbad eller i mikron. Doppa/rulla bollarna i chokladen, lägg på en tallrik med smörpapper och låt stelna. Strö gärna på strimlat apelsinskal innan chokladen stelnar. Förvara kallt.

 

• Många pepparkakor i affärerna är veganska, läs på innehållsförteckningen! Vill du göra egna använder du vegetabiliskt margarin.

• Julgodis som knäck och kola gör du vegansk med sojagrädde och mjölkfritt margarin i stället för animalier.

• Annat julgodis kan du göra med mandelmassa, mörk vegansk choklad, nötter, fikon och nougat (guldnougat är vegansk).

Fakta: 

<h2>Recepten kommer från Vegolandet Veganias kokbok av Nina och Linda Andersson.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Piroger och pizzabullar på picknicken

Till picknicken kan det vara praktiskt att ha färdig mat i frysen att ta med. Piroger och pizzabullar är perfekta att laga stora satser av och frysa in. Piroger kan fyllas med valfria grönsaker eller med sojafärs. 

Fria Tidningen

The great green burger

Gör en klassisk, vegetarisk, burgare i bröd eller servera med pasta, potatis eller ris samt sås och grönsaker.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu