Indiska piroger
Läckra indiska piroger som kan serveras med sås och sallad, som förrätt eller del av en buffé.
Indiska piroger, 24–27 st
7 potatisar av fast sort (500 g), tärnade
1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
Röd fintärnad mild chilipeppar, efter smak (det ska vara lite hett)
2 tsk färsk ingefära, finhackad
1 tsk mald spiskummin
1/2 tsk mald koriander
1/2 tsk paprikapulver
2 dl gröna ärter
1 dl vatten
2 msk färsk hackad koriander, gärna mer
Salt
8–9 ark filodeg (ca 35 x 40 cm)
Börja med att förvälla potatisen precis mjuk i lättsaltat vatten. Fräs sedan löken i olja tills den är genomskinlig, men ej tagit färg. Lägg i vitlök, chili och ingefära och fräs en stund till. Tillsätt sedan kryddorna, rör om och se till så det inte bränner vid.
Lägg i potatis och ärter. Häll på lite vatten och rör om. Tillsätt lite mer vatten om det känns för torrt.
Blanda ner den färska koriandern och smaka av med salt och eventuellt mer kryddor.
Låt svalna något.
Dela filoarken i tre delar till längder på cirka 35 x 15 centimeter. Pensla lite olja längs kanten och vik remsorna dubbla, så blir de lite hållbarare.
Lägg de filoark du inte jobbar med för tillfället under en fuktad handduk, så de inte torkar ut.
Lägg en stor sked fyllning nästan allra längst ner på varje filoremsa. Vik filodegen över fyllningen nerifrån, till triangelform. Fortsätt vika och fäst sista biten med lite olja.
Lägg på en bakplåt och pensla med olja. Baka i 200 grader i cirka tio minuter, eller fritera samosan i het olja tills den är gyllenbrun.