Fria Tidningen

En glad påsk – även för hönsen

Låt hönorna ha sina ägg i fred och lär dig laga mat och baka utan ägg! Vi visar hur.

I mjuka kakor, som sockerkaka och muffins, kan du använda sojagrädde, sojamjölk eller vatten istället för ägg. 2 1/2–3 matskedar vätska ersätter ett ägg. Tillsätt gärna lite extra bakpulver i smeten också, en tesked extra per sats, för att kakan ska höja sig. I småkakor, där det kanske bara ingår ett ägg eller lite äggvita kan du också använda sojagrädde, sojamjölk eller vatten för att binda ihop ingredienserna.

Vegansk vaniljsås finns att köpa i affären men går också att göra själv med sojamjölk, socker, majsenamjöl och vaniljsocker.

I stället för äggstanning i pajer kan du använda sojagräddsås, tjock sojamjölkstuvning (med eller utan vegansk riven ost) eller kikärtsstanning (se recept nedan under omelett, häll mjölblandningen över grönsakerna i ett förgräddat pajskal och grädda cirka 25 minuter).

För att binda ihop ingredienserna i burgare, bollar, patéer och dylikt kan du använda vanligt vetemjöl. För glutenfria produkter, använd kikärtsmjöl eller dylikt. Är blandningen torr måste du tillsätta lite vätska för att mjölet ska få någon effekt, till exempel sojamjölk, sojagrädde eller vatten.Andra produkter som binder, och dessutom ger smak, är havregryn, potatis, vegopastej, tahini och jordnötssmör.

Äggfri majonnäs finns i vissa butiker, men går också att göra själv.

 

Omelett med svamp, 2 portioner

225 g svamp
1/2 purjolök, skivad
1 dl kikärtsmjöl
1 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt svartpeppar
1 msk persilja

Skiva svampen och purjolöken och fräs i lite olja i en stekpanna (helst av teflon). Vispa ihop kikärtsmjöl, vatten, salt, peppar och persilja. Häll mjölblandningen över svampen. Lägg ett lock på pannan och låt stå cirka fem minuter, tills blandningen stelnat. Om du vill kan du steka på andra sidan, vänd omeletten med hjälp av två stekspadar, eller lägg en tallrik på pannan, vänd upp och ner så du har omeletten på tallriken, låt den sedan glida ner i panna igen. Det är dock inte nödvändigt att steka på båda sidor om kikärtssmeten stelnat även på ovansidan. Servera med en god sallad.

 

Pannkakor, cirka 13 stycken (15 centimeter i diameter)

3 1/2 dl vetemjöl (eller grahamsmjöl och vetemjöl)
1/2 tsk bakpulver (kan uteslutas)
6 dl sojamjölk
1/2 tsk salt
50 g vegetabiliskt margarin

Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Vispa ner sojamjölken, lite i taget och se till så att det inte klumpar sig. Blanda ner smält margarin i smeten. Grädda pannkakor eller plättar på medelhög värme. De ska bli fint bruna och stelna, men inte brännas vid. Vänd dem när de är bruna på ena sidan. Vispa om i smeten innan du lägger på nästa omgång. Eventuellt behöver du smörja stekpannan lite grann emellanåt.

Fakta: 

<h2>Recepten kommer från Vegolandet Veganias kokbok av Nina & Linda Andersson, hemsida: http://vegania.mine.nu</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Piroger och pizzabullar på picknicken

Till picknicken kan det vara praktiskt att ha färdig mat i frysen att ta med. Piroger och pizzabullar är perfekta att laga stora satser av och frysa in. Piroger kan fyllas med valfria grönsaker eller med sojafärs. 

Fria Tidningen

Indiska piroger

Läckra indiska piroger som kan serveras med sås och sallad, som förrätt eller del av en buffé.

Fria Tidningen

The great green burger

Gör en klassisk, vegetarisk, burgare i bröd eller servera med pasta, potatis eller ris samt sås och grönsaker.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu