Baka goda gifflar med vitlökssmör
Goda som frukostbullar, tillbehör till maten eller på buffébordet. Förbered dig på en rykande åtgång!
Gifflar – med eller utan vitlök, 24 st
50 g jäst
5 dl vatten
3 msk olja
1 tsk salt
1 tsk socker cirka
12 dl mjöl, antingen bara vetemjöl eller rågsikt, eller 2–5 dl grahamsmjöl eller rågmjöl och resten vetemjöl
vegetabiliskt margarin
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet över jästen och rör ut den. Häll i resten av vattnet, olja, salt, socker, grahamsmjölet och nästan allt vetemjöl.
Rör till en smidig deg, tillsätt mer mjöl om det behövs. Använd gärna elvisp med degvispar. Degen ska bli smidig och inte kladda.
Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
Dela degen i tre bitar, och kavla ut varje bit till en stor cirkel, en halv centimeter tjock. Sporra degen i åtta avlånga trianglar helt igenom.
Vill du ha vitlökssmör i gifflarna blandar du 125–150 gram vegetabiliskt margarin med 4–5 pressade vitlöksklyftor samt salt och peppar.
Lägg en klick vegetabiliskt margarin (med eller utan vitlök) längst upp på varje triangel.
Rulla ihop utifrån och inåt.
Låt jäsa i 30 minuter.
Pensla gärna med lite vatten och strö på sesamfrön eller solrosfrön innan du gräddar gifflarna cirka tio minuter i 250 grader.
Gifflarna är godast varma, men går också utmärkt att frysa och ta upp efter hand.
<h2>Recepten kommer från Vegolandet Veganias kokbok av Nina Andersson och Linda Andersson.</h2>