Chokladtårta för veganer
Även veganer kan festa på goda bakverk som kakor och tårtor. Sockerkaksreceptet är en bra utgångspunkt till att göra muffins, mjuka kakor och tårtor.
Sockerkaka
100 g vegetabiliskt margarin
1 dl sojagrädde eller vatten
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl sojamjölk eller vatten
Smält margarinet. Blanda med sockret och sojagrädden. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker väl. Sikta sedan ner mjölblandningen i margarinet under omrörning (går lättast att vispa med handvisp).
Häll i sojamjölken lite i sänder medan du vispar i mjölet. Häll allt i en smord och bröad form, rund eller avlång.
Grädda i 175 grader 35-40 minuter.
Gör du sockerkakan i en liten långpanna (20x35 centimeter, passar bra som tårtbotten) behöver den cirka 20 minuter i ugnen. Känn med en sticka i kakan; om kakan är färdig är stickan torr.
Chokladkräm
1 dl sojagrädde
1 dl socker
100 g mörk vegansk choklad
75–100 g vegetabiliskt margarin
Blanda sojagrädde och socker under uppvärming. Låt det bli varmt, men koka inte. Häll ner chokladen i bitar. Rör tills den är smält och blandad. Häll ner margarinet och låt det smälta. Låt svalna.
Chokladtårta
Gör 1 1/2 sats sockerkaka till en tårta och grädda i två runda former. Bred chokladkräm och avrunnen krossad ananas på ena bottnen när allt svalnat. Lägg på den andra bottnen och bred chokladkräm ovanpå. Toppa gärna med ett lager vispad sojagrädde (Soyatoo). Garnera med ananasbitar eller riven mjölkfri choklad.
<h2>Recepten kommer från Vegolandet Veganias kokbok av Nina och Linda Andersson.</h2>