SAC tjuvstartar 100-årskalas 1 maj
Syndikalisterna bildades som en reaktion på den misslyckade Storstrejken 1909. I juni firar de alltså 100 år, men börjar sitt firande den 1 maj.
För snart hundra år sedan, den 25–27:e juni 1910, bildades SAC-Syndikalisterna av ombud från 22 fackliga organisationer. I sitt Manifest till Sverges arbetare tog den konstituerande kongressen avstånd från deltagande i politiska partiers aktioner såväl som varje form av bindande avtal med arbetsgivarna – eftersom de skulle ”fråntaga arbetarna nästan varje tillfälle att angripa sin fiende”. Bakgrunden var den misslyckade Storstrejken året innan som ledde till att LO förlorade två tredjedelar av sina medlemmar.
Fria ringde upp Erik Mägi, pressansvarig för den Lokala Samorganisationen i Göteborg, för att fråga hur 100-åringen firas.
– Till att börja med kommer det att uppmärksammas nu på 1 maj, i våra demonstrationståg i olika landsändar. Sedan blir det en stor festival i Stockholm i juni, för att fira att vi funnits så länge och fortfarande är en fri, kämpande fackförening med växande aktivitet.
Vilka är det gångna århundradets höjdpunkter?
– Det var ett stort genombrott att de fria fackföreningarna som inte ingick i samförståndsandan slöt sig samman i början på 1900-talet. En viktig framgång var när syndikalisterna utvecklade registermetoden på 30-talet, som gjorde det möjligt för arbetare utan fredsplikt att diktera arbetsvillkoren, kräva löner i förhållande till arbetsgivarnas vinster, och fördela arbetet bland sig själva.
Vilken roll spelar SAC i dag?
– Att vara en av få fria fackföreningar, och ett av få tveklöst kämpande fack som bara har sin lojalitet hos arbetarna. Till exempel är vi i praktiken det enda facket som organiserar papperslösa arbetare, inte minst i Stockholmsområdet.
Vilka är de viktigaste frågorna nu?
– En av de viktigaste är kampen mot osäkra anställningar och bemanningsföretag. Tillsammans skapar de en rädsla att förlora jobbet, vilket gör folk beredda att ta mer och mer skit. Därför är det viktigt att slåss för trygga anställningar och arbetare som vågar säga ifrån.
SAC har i dag knappt 6 000 medlemmar i hela landet. Har ni någon strategi för att växa?
– Det handlar om att värva på arbetsplatserna, genom att driva frågor och vinna segrar som gör att fler får upp ögonen för det vi gör och vill vara en del av det.