Uppsala Fria

Nätsatir lades ned efter påtryckningar från dagspress

Ett internetverktyg som automatiskt ändrade orden män till invandrare/judar och kvinnor till svenskar användes för att påvisa problematik i genusdebatten. Efter påtryckningar från dagstidningar valde skaparen, som går under pseudonymen Matte Matik, att stänga ner sidan.

Genom att lägga in en internetlänk i den såkallade transgenusmotorn såskapades en tillfällig kopia av dokumentet där ordet män hade bytts ut mot invandrare eller judar och ordet kvinnor hade bytts ut mot svenskar. Syftet var att påvisa att vissa texter kunde anses vara rasistiska mot män. Upsala Nya Tidning blev drabbad, och chefredaktören Lars Nilsson framförde sina synpunkter till skaparen som blockerade UNT:s texter från att användas. Även Sundsvalls Tidning drabbades, och de valde att polisanmäla saken. Detta gjorde att Matte Matik tog bort sajten, men redan har motsvarande tjänst dykt upp på andra sidor.

– Man får parodiera oss givetvis, så tråkiga är vi inte, men här var bild och layout exakt samma och i en tillräckligt slarvig läsning skulle man kunna tro att UNT faktiskt stod för de här åsikterna, säger UNT:s chefredaktör Lars Nilsson.

Den UNT-artikel som främst har spridits påinternet är en artikel om skillnaden mellan män och kvinnor vad gäller miljövänligt leverne och om forskning på klimatfrågan ur ett genusperspektiv. UNT:s chefredaktör säger att tidningen drabbades av ett uppenbart upphovsrättsintrång. Dock så valde de att inte gå vidare med saken eftersom skaparen förhindrade tidningens texter från att användas.

– Det är inte satir. Det har inte med yttrandefrihet att göra och man får inte sno material på det här sättet, säger Lars Nilsson.

Håkan Hydénär professor i rättssociologi påLunds universitet, och projektledare för Cybernormer, ett projekt som undersöker de sociala och rättsliga normerna på nätet. Han menar på att det är syftet som är avgörande. Finns det ett syfte som hänger samman med yttrandefriheten och så tydligt handlar om att parodiera eller ironisera över innehållet så är det starkar än upphovsrätten.

– Det som gör det extra parodiskt är ju att det är en tidning, som eljest värnar om yttrandefriheten till varje pris, som nu protesterar mot att den utnyttjas. Men så är det i den värld av förändring som vi lever i, att värden ställs upp och ner. Tycks vara lite av gammalmedier mot sociala medier, säger Håkan Hydén.

Matte Matik menar påatt transgenusmotorn skapades som en kul grej, men även som ett forum för att skapa debatt om jämställdhet, något som borde klassas som politisk satir.

– Jag tycker att genus och jämställdhetsdebatten i media har stora problem i dag och har velat göra ett inlägg i debatten som visar hur lite som krävs för att förvandla artiklar som i dagsläget anses vara politiskt korrekta till texter som är allt annat än trevliga, säger Matte Matik.

Han är kritisk till att Sundsvalls Tidning har valt att polisanmäla utan att ha kontaktat honom innan. Trots att han inte anser sig ha gjort något olagligt genom att lägga ut transgenusmotorn har han valt att stänga ned den av privata skäl.

– Jag visste faktiskt inte ens att någon använde den överhuvudtaget. Då det nu visade sig att folk har invändningar beslutade jag mig för att stänga sidan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där, Gustav Denninger...

Hallå där, Gustav Denninger, från Djurrättsalliansen Uppsala, som i lördags genomförde en manifestation mot pälsdjursindustrin på Forumtorget i Uppsala.

Uppsala Fria

Barncentrum kan tvingas stänga

Barncentrum på Kungsholmen riskerar att läggas ned då socialnämnden anser att verksamheten är för dyr, rapporterar Vårt Kungsholmen. Centrumet har varit en trygg miljö för barn som har utsatts för brott, och har samlat polis, rättsläkare, åklagare, socialtjänst och psykiatri på ett ställe.

Stockholms Fria

Miljöpartiet bryter rödgrönt samarbete

Miljöpartiet i Stockholm stad annonserade på onsdagen att de bryter upp från det rödgröna samarbetet i staden. Men både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet säger att det inte finns något samarbete att hoppa av från.

Stockholms Fria

Studenter har sex utan kondom

Mindre än en tredjedel av Uppsalas studenter använde kondom vid senaste samlaget. Trots den extremt låga siffran, är kunskapen spridd bland studenter om sexuellt överförbara infektioner, STI. Det visar en ny studie från Nationella Hivrådet.

Uppsala Fria

Kollektivhus för ökad vuxengemenskap

När det inte finns ett arbete att gå till, och barnen är utflugna, är det lätt att ensamheten kryper på och det blir många långa timmar. Kollektivhus som framtida lösning för dem över 40 år.

Uppsala Fria

© 2023 Fria.Nu