Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria Tidningen

H&M utan socialt ansvar

Samtidigt som BDS-rörelsen (Boycott, divestment and sanctions) växer i Sverige och över hela världen beslutar svenska Hennes & Mauritz att etablera sig i Israel. D:et i BDS innebär att företag uppmanas att inte investera i eller gynna ockupationen. Som det ser ut i dag bör därför inget företag som påstår sig ha en etisk policy med ett ställningstagande för internationell rätt och mänskliga rättigheter starta verksamhet i Israel.

 

Den 11 mars slås dörrarna upp till den första H&M-butiken i Tel Aviv nästa öppnar redan veckan efter i Jerusalem. Sedan kommer vi att få se den röda skylten hängas upp i ytterligare fem israeliska städer.

I Jerusalem kommer butiken att ligga i shoppingcentret Malcha som är byggt på ruinerna av den palestinska byn al-Maliha, vars invånare tvingades fly 1948 och i dag lever som flyktingar bakom en åtta meter hög mur på Västbanken. De kommer garanterat inte att kunna handla i H&M:s nya butik.

H&M har antagit en imponerande policy där man lutar sig mot organisationer som Amnesty, FN och Unicef och man ger stort utrymme på hemsidan åt att berätta om sitt engagemang ute i värden. De betonar i flera sammanhang sitt sociala ansvar för människor och miljö, ger exempel på hur de skänkt pengar efter jordbävningen i Haiti och hur de ger bort kläder till välgörenhet.

Det är mot bakgrund av detta som man måste ifrågasätta beslutet att etablera sig i Israel, samtidigt som deras samarbetspartner presenterat ett stort antal rapporter som visar på Israels brott mot internationell rätt och mänskliga rättigheter och när Israel står misstänkta för krigsbrott under Gazakriget.

 

Hur stämmer H&M:s sociala ansvar överens med att etablera sig i ett land som förtrycker, isolerar och hindrar ett annat folk från att bedriva handel? Hur ställer de sig till de enorma konsekvenser för miljön som ockupationen ger och etableringen av olagliga bosättningar, blockaden av Gaza och ja, listan kan ju göras hur lång som helst.

När uppgifterna om att företaget skulle etablera sig i Israel först presenterades i media skrev flera organisationer ett brev till H&M med dessa frågor. Informationschefen för H&M Sverige gav då ett muntligt besked att det inte fanns några planer på att öppna butiker i Israel, men ville inte ge oss det beskedet skriftligt. Ungefär ett år senare fick vi sen veta att den första butiken snart skulle öppnas. Det kan man tolka som att företaget är väl medvetet om att det är ett kontroversiellt beslut att etablera sig i Israel.

 

H&M:s tal om socialt ansvar har på flera andra sätt visat sig vara mest tomma ord och att det är de kapitalistiska intressena som styr är väl föga förvånande. Men då måste det upp till ytan så att de i sin marknadsföring inte kan hävda socialt ansvar och stöd för mänskliga rättigheter.

 

H&M har nu fått frågorna på nytt och vi väntar med spänning på svaret.

Organisationer över hela världen har anslutit sig till ett upprop som protesterar mot etableringen och uppmanar H&M att inte öppna de planerade butikerna förrän Israel häver ockupationen.

Det kommer att arrangeras flygbladsutdelningar utanför H&M-butiker över hela Sverige och i flera andra länder i samband med öppnandet och det finns möjlighet att ansluta till kampanjen via Facebook eller följa den via den nystartade kampanjbloggen http:// bdshm.wordpress.com.

 

 

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu