Fria Tidningen

Världens längsta toalettkö i protest mot sanitetskrisen

Varje dag dör 4 000 små barn på grund av brist på vatten och sanitära anläggningar. I samband med Världsvattendagen den 22 mars kommer världens längsta toalettkö att bildas i protest mot den rådande situationen.

Tusentals människor världen över förväntas samlas i köer utanför latriner och toaletter den 22 mars, för att delta i en global kampanj för att uppmärksamma att närmare 2,5 miljarder människor lider av brist på sanitära anläggningar.

Bakom köbildningen står Water Supply and Sanitation Collaborative Council, WSSCC, samt de ickestatliga organisationerna Freshwater Action Network och End Water Poverty.

– Målet är att få världen att samlas kring en gemensam massaktion, berättar Serena O’Sullivan vid London-baserade End Water Poverty, som är en global koalition bestående av över hundra organisationer.

Enligt henne har organisatörer från 45 olika länder i världen hittills meddelat att man kommer att delta i manifestationen. För att delta räcker det med att en grupp människor bestämmer sig för att köa utanför en toalett i minst tio minuters tid.

– Vår förhoppning är att varje organisatör kommer att gå ut med ett klart budskap och en mediestrategi och därigenom ska lyckas mobilisera befolkningarna, säger O’Sullivan.

Kampanjmakarna pekar på att världen lider av en stor sanitetskris, samt att över 4 000 barn som ännu inte har fyllt fem år dör varje dag på grund av brist på rent vatten och fungerande toaletter.

Kampen för sanitära anläggningar och rent vatten bör prioriteras av alla stater som ett led i kampen mot fattigdomen, menar arrangörerna. Så är dock inte fallet i dag. Närmare hälften av de flickor i Afrika som hoppar av skolan gör det på grund av bristen på fungerande toaletter, enligt kampanjen.

I slutet av april kommer regeringsföreträdare från hela världen att mötas i Washington för att diskutera de globala problemen med vatten och sanitet. Då kommer även toppolitikerna att få ta del av rapporterna om världens längsta toalettkö.

Enligt O’Sullivan har mycket hänt sedan 2008, som var FN:s internationella år för sanitetsfrågor. Men väldigt mycket arbete återstår, och O’Sullivan menar att det kommer att krävas omfattande förändringar av hur bistånd betalas ut för att lyckas.

Hon menar att de stora problemen som återstår dels hänger samman med bristande resurser, men också på bristande politisk vilja.

Ett av FN:s så kallade millenniemål är att halvera antalet människor som saknar tillgång till toaletter och sanitet till år 2015. Men för närvarande ser det ut som om 2,4 miljarder människor fortfarande kommer att sakna tillgång till detta år 2015. Enligt en rapport från FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon som kom förra året är detta 700 miljoner människor fler än man satte som målsättning.

I rapporten påpekade Ban Ki-Moon att de fattiga länderna måste få mer hjälp av biståndsgivare för att kunna förbättra situationen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vattenproblemen som klimatmötet glömde

COP21

För de över 650 miljoner människor som tvingas leva med brist på rent vatten riskerar problemen att förvärras i takt med klimatförändringarna.

Fria Tidningen

Rent vatten en mänsklig rättighet – i teorin

Det har gått exakt ett år sedan FN:s generalförsamling i en historisk resolution slog fast att tillgång till rent vatten och sanitär utrustning är mänskliga rättigheter. Men den globala vatten- och sanitetskrisen förblir akut.

Fria Tidningen

Vattenfrågorna bortglömda inför FN-toppmöte

En av fem människor saknar tillgång till rent vatten och 4 500 barn dör varje dag av diarrésjukdomar, enligt Stockholm International Water Institute, SIWI. Vattenfrågan måste prioiteras högre på det stundande FN-toppmötet i New York, menar experter som i veckan träffats i Stockholm.

© 2024 Fria.Nu