Uppsala Fria

Grönsaksprenumeration ger närhet mellan jord och bord

Vilka alternativ finns det till multinationella företag, globala livsmedelskedjor och monokulturer? Första delen i Uppsala Frias artikelserie om ekologiska initiativ med närproducerad mat och hållbara odlingssystem i fokus handlar om CSA - Community Supported Agriculture, som bygger på ett ökat samarbete mellan odlare och konsument.

Karin Berlin står vid spisen, så här års blir det bland annat savoykål och morötter i grytan och potatisen ligger i ugnen. Grönsakerna kommer från hennes och maken Anders Berlins egna ekologiska odlingar på Ramsjö gård. De arbetar efter ett särskilt system som går ut på att konsumenten köper in en andel av skörden för att sedan prenumerera på den i form av grönsakslådor under odlingssäsongen. Andelslådorna innehåller ett bassortiment av färska grönsaker som levereras till olika uppsamlingsplatser varje vecka under högsäsong. En prenumeration består av 15 lådor.

På gården odlar de ett hundratal olika grönsaker, allt från potatis, olika sorters lök, sallad och tomater till lite mer ovanliga grönsaker som kålrabbi och svartrot.

– Konceptet kommer från Japan där samhället stödjer jordbruket så att man ska kunna överleva som odlare och som konsument ska man kunna få tillgång till näringsrika, färska grönsaker, säger Anders Berlin.

Idén om att driva lantbruket som en del av ett CSA fick de på en marknad under ett besök i Seattle. Runt år 2000 satte sig Anders Berlin tillsammans med ett par barnfamiljer och började skissa upp en plan. På den vägen är det. För närvarande har de 200 medlemmar varav 150 är aktiva. De har kapacitet till att förse ytterligare ett 100-tal medlemmar med produkter men mer än så vill man inte utöka verksamheten.

Paret Berlin vill sprida konceptet med närproducerad mat i samverkan mellan odlare och konsument. Tanken är att gå förbi förädlingssystem och mellanhänder för att skapa en kortare väg i livsmedelskedjan. På så sätt får de garanterad avsättning, samtidigt som konsumenterna får närproducerade, ekologiska grönsaker till ett lägre pris än i affären.

Fördelarna är att konsumenten vet var produkterna kommer ifrån och hur de är producerade.

Prenumerationssystemet gör att odlaren kan planera för sin odling, samtidigt som köparna har inflytande på vad som odlas på gården. Det blir en form av riskspridning för båda parter. Medlemmarna uppmuntras att engagera sig i odlingen och inbjuds gärna till att vara med och titta och hjälpa till, det ger dem insikter om hur jordbruket bedrivs, varför det ett år blev mer av en viss sorts grönsak och mindre av en annan. Varje år anordnas marknadsdagar med självplock av till exempel äpplen, bär och bönor och via medlemsbloggen kan livet och växtligheten på gården följas.

Lantbrukaryrket verkar socialt isolerat, men så är det inte för Karin och Anders Berlin. Själva gården är visserligen stationär men hit reser människor från hela världen för att hjälpa till som volontärer genom föreningen World Wide Opportunities on Organic Farms, WWOOF. Redan nu har folk börjat höra av sig inför sommaren och just nu, berättar Karin Berlin, korresponderar hon med ett par från Kina. På gården tar de emot gäster med ett genuint intresse för ekologisk odling och ett starkt engagemang att lära sig. I utbyte mot kunskap och erfarenheter erbjuds volontärerna mat och husrum. Flest brukar de ta emot i juni, juli och augusti – då det finns mycket att hjälpa till med på gården. Hur länge gästerna stannar hos dem varierar, allt från tio dar upp till flera månader.

Gården har Anders och Karin Berlin drivit tillsammans sedan 1975, grönsaksodlingen har successivt ställts om till att vara helt ekologisk. 1989 blev de kravcertifierade. Förutom grönsaksodling har de även tidigare haft ett bageri och i anslutning till detta valde de att fokusera på att odla äldre spannmålssorter med större genetisk mångfald som tar upp näringsämnen och anpassar sig efter den lokala miljön. Med denna typ av odlingssystem, att använda traditionella sorter och sprida ut dem på gårdens arealer, gör riskerna mindre att skörden slår fel. Men det är mycket svårare att odla ekologiskt, menar Anders Berlin, eftersom metoden saknar de genvägar som finns inom det konventionella jordbruket. Utan genvägar krävs en naturlig balans i jorden. Men någon väg tillbaka till att odla konventionellt finns inte.

– Drivkraften är att göra något positivt. Att man gör något bra, säger Anders.

Fakta: 

Fakta CSA - Community Supported Agriculture är ett system som bygger på att det omgivande samhället ger stöd åt lantbruket genom ett ökat samarbete mellan producent och konsument. Genom att binda upp sig under en säsong ökar tryggheten för odlaren. Korta leveranser till medlemmarna ger billigare pris då mellanhänderna är rationaliseras bort och ger fräscha livsmedel till prenumeranterna. Prenumeranten får följa vilka odlingssäsongen med färska grönsaker.

Fakta WWOOF - World Wide Opportunities on Organic Farms - är en organisation som knyter samman volontärer som vill lära sig hur det går till praktiskt på ekologiska gårdar. I utbyte får gästerna mat och husrum. Ekologiska gårdar som är medlemmar i WOOF finns över hela världen och 50 000 volontärer engagerar sig varje år.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

Här kan du demonstrera på första maj

Arbetarrörelsens högtidsdag är snart här igen! Spana in GFT:s lista för tips på vad som händer under dagen; från första maj-tåg till fest och något däremellan.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu