Göteborgs Fria

Minst 25 miljoner fattas när flaggskeppet seglar hemåt

Götheborg har gjort storskräll i de kinesiska medierna menar båtens ägare och Göteborgs stad. Trots det är kassakistan tom. När Göteborgs prestigeprojekt nummer ett nu lämnar varvet med sikte på Hong Kong, saknas fyra femtedelar av minimisumman för att överhuvudtaget få hem båten.

- Ja, vi har nerver av stål precis som våra förfäder som gjorde denna resan, skrattar Stellan Mjärdner som är vd för SOIC, som fortfarande kämpar med den slutgiltiga finansieringen. I värsta fall får vi lämna båten i någon hamn på vägen, men jag är i ärlighetens namn inte särskilt orolig.
En unik båt har det blivit, men också unikt dyr. De ursprungliga cirka 40 miljonerna har mer än tiodubblats under resans gång. Bara bygget av båten kostade (lite beroende på hur man räknar) mellan 250-400 miljoner kronor och resan till Kina kostade cirka 75 miljoner kronor.
Vad hemresan kommer landa på är ännu oklart eftersom man i dagsläget inte vet hur hemresan kommer se ut. För trots att Götheborg redan har lämnat Shanghai så finns bara 5 miljoner kronor i kassaskrinet. Den absolut billigaste prislappen för att få hem båten är 25 miljoner kronor beräknar SOIC. Men då blir det bara stopp i Hong Kong, Singapore och London.
Totalt sett beräknas båten kosta cirka 150ı000 kronor om dagen när den är ute.
Visserligen fattades över 40 miljoner kronor redan när båten, den 2 oktober 2005, lämnade Göteborg för att den skulle komma fram till Kina, men nu är situationen kärvare och projektet inte lika nytt. Bland annat så får besättningen nu betala 15ı000 kronor om de vill arbeta på en etapp.
Men Stellan Mjärdner verkar lugn. Förra gången gången löste sig situationen bland annat genom att Exportrådet satsade 20 miljoner kronor och Göteborgs Hamn lade till ytterligare 6 miljoner kronor till de ursprungliga 10. En ganska stor summa pengar för ett kommunalt bolag, men hamnen menar att det är vist satsade pengar om man vill finnas med på den kinesiska marknaden.
Och det är just den konsumentstarka och penningstinna marknaden i öster som lockar. Men att få reda på hur stor del av budgeten näringslivet står för går inte, då det inte funnits resurser att plocka fram sådana siffror. Siffror som tidigare figurerat är att denna andel mellan 1994-2005 låg på cirka 175 miljoner kronor.
Men även Göteborgs stad har ivrigt hejat på projektet från början och har gått in med cirka 50 miljoner kronor. Att få exakta siffror har dock visat sig vara nästintill omöjligt. Huvuddelen av sponsringen har nämligen skett via de kommunala bolagen, i första hand de allmännyttiga bostadsbolagen Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder, samt Göteborg Energi, Göteborgs Hamn, Renova, Grefab, Göteborg&Co och Norra Älvstranden Utvecklings AB.
Stellan Mjärdner hoppas att de goda resultaten i PR nu kanske kan få Göteborgs stad att öppna plånboken ytterligare en gång eftersom både Exportrådet och olika departement har sagt nej.
- UD jublar över projektet men har samtidigt inga pengar att hjälpa oss med - det är en svår situation, berättar han.
Och UD må jubla över uppmärksamheten men de har inte jublat över hur SOIC och Göteborgs stad har hanterat frågan om mänskliga rättigheter. I samband med att GFT avslöjade att SOIC inte har en mr-policy, riktade Sveriges ambassadör för mänskliga rättigheter skarp kritik mot projektet och Göteborgs stad för att gömma sig bakom svenska övergripande utrikespolitiska riktlinjer och slippa ta ansvar för affärskontakter och avtal med aktörer i Kina.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nej till amnesti för ensamkommande

På onsdagseftermiddagen röstade riksdagen nej till Vänsterpartiets motion om amnesti för ensamkommande. Ett väntat resultat men frågan har fått stor uppmärksamhet och stort stöd från civilsamhället.

Fria Tidningen

”Beslutet får inte bort ungarna från gatan”

Regeringen avsätter 360 miljoner kronor till organisationer som arbetar med hemlösa ungdomar och psykisk ohälsa. Men flera av organisationerna jobbar inte främst med hemlöshet – och de som gör det har inte fått några pengar alls.

Fria Tidningen

S-ledare i Göteborg anmäls för förtal

Debattörerna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil polisanmäler kommunstyrelses ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal efter att hon pekat ut dem som extremister.

Fria Tidningen

Rika misstänks sällan för narkotikabruk

Ungdomar i rika stadsdelar i Stockholm misstänks sällan för narkotikabruk medan de i fattigare misstänks ofta. Rapporteringen kring användningen är den motsatta, visar nya siffror från BRÅ.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu