Över hälften av svenskarna vill förbjuda vapenexport | Fria.Nu
Fria Tidningen

Över hälften av svenskarna vill förbjuda vapenexport

En nygjord opinionsundersökning från Demoskop visar att 55 procent av svenskarna vill förbjuda vapenexporten. Det går på tvärs mot regeringens planer att inrätta en ny myndighet för att understödja vapenexporten.

55 procent av svenskarna vill förbjuda all svensk vapenexport. 81 procent vill att vapenexport till länder i krig ska vara förbjuden, och 92 procent vill förbjuda export till länder som allvarligt kränker mänskliga rättgheter. Det visar en opinionsundersökning som tidskriften Re:public har beställt.

– Jag tror att den senaste tidens missvisande mediebevakning av svenska vapenaffärer har påverkat opinionen, sade Jens Eriksson, sakkunnig på Utrikesdepartementet, i en debatt som Re:public anordnade i onsdags när undersökningen släpptes.

Jens Eriksson hänvisade till myndigheternas egna undersökningar, som visar att 74–75 procent av svenskarna vill ha en svensk vapenindustri.

– Vi har en bred enighet i Sverige kring det här med vapenexporten och det finns två partier som sticker ut. Och de har i det senaste riksdagsvalet omkring 10 procent.

De två partier som Jens Eriksson syftar på är Miljöpartiet och Vänsterpartiet, och Miljöpartiets Peter Eriksson var en annan av debattdeltagarna. Han menade att vapenindustrin som bransch kan få en negativ effekt på hela det svenska samhället.

– Det här är en bransch som är genomkorrumperad. Inte minst visar det sig i de här senaste Saab Gripen-affärerna. Hur påverkar det här näringslivet i ett samhälle, när ett av näringslivets stora företag är inblandat i korruption?

Enligt UD:s Jens Eriksson är dock de uppmärksammade korruptionsaffärerna inom vapenindustrin missvisande. Istället lanserade han i paneldiskussionen idén att vapenhandel är bra för att bygga upp fattiga länder.

– Man får inte tappa bort en sak i den här debatten, att det som många av de fattiga länderna saknar är en grundläggande säkerhet. Det som Sverige säljer är faktiskt säkerhetslösningar.

Att svensk vapenexport skulle vara gynnsam för fattiga länder fick såväl andra i debattpanelen som många i publiken att reagera starkt. En man i publiken ställde sig upp och berättade att hans släktingar på telefon nyligen berättat att de fortfarande rensar livsfarliga svenska trampminor.

– Pengarna som Sydafrika köpte Jas Gripen för skulle kunna användas till aidsmediciner för fem miljoner sjuka i landet, men vad hjälper de argumenten när enskilda ledande personer blir köpta av mutor? sade Håkan Mårtensson, generalsekreterare i Kristna fredsrörelsen.

Under 2000-talet har den svenska vapenexporten tredubblats, men att Sverige skulle ha en expansiv vapenexport ville Jens Eriksson inte hålla med om.

– Sverige har en väldigt restriktiv vapenexport, särskilt i en internationell jämförelse.

– Visst det ska föras en debatt om vapenexporten, det är ofta svåra gränsdragningar, men den största delen av vår export går till Västeuropa, USA och Sydafrika.

Att det blir en ändring om de rödgröna vinner valet var dock ingenting som miljöpartiets Peter Eriksson vågade utlova.

– Vi har en arbetsgrupp och jag har en väldigt god känsla för att vi ska ta några steg framåt för att den lagstiftning vi har i dag ska upprätthållas bättre. Och jag tror även att vi kan få in några nya restriktioner, till exempel ett demokratikrav.

Fakta: 

<h2><strong>Frågorna som ställdes: </strong><br><br><strong>Ska Sverige tillåta vapenexport till andra länder?</strong><br>55% - Nej<br>37% - Ja<br>8% - Vet ej <br><br><strong>Ska Sverige tillåta vapenexport till länder där allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer?</strong><br>92% - Nej<br>5% - Ja<br>3% - Vet ej <br><br><strong>Ska Sverige tillåta vapenexport till länder i krig?</strong><br>81% - Nej<br>14% - Ja<br>5% - Vet ej <br><br><em>Källa: Demoskop och tidningen Re:public</em></h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

Över hälften av svenskarna vill förbjuda vapenexporten

En nygjord opinionsundersökning från Demoskop visar att 55 procent av svenskarna vill förbjuda vapenexporten. Det går på tvärs mot regeringens planer att inrätta en ny myndighet för att understödja vapenexporten.

Fria Tidningen

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

© 2021 Fria.Nu