Fria.Nu

Lula är mer populär än sitt parti

President Luiz Inácio Lula da Silva vann presidentvalet i Brasilien förra söndagen. Han lovade att fortsätta att göra reformer för att hjälpa de fattiga. Stödet för Lula är starkt. Men ett av hans problem är att hans parti PT inte har lika starkt stöd.

KommentarLula blev omvaldI sitt första tal efter valet sa Lula att han vill prata med alla partier, även oppositionen. Han sa att orättvisor i samhället är den enda fienden. Han sa också att de politiska partierna behöver bli starkare.61 procent av väljarna röstade på Lula i andra omgången av presidentvalet. Geraldo Ackmin fick bara 39 procent av rösterna. Många fattiga människor i Brasilien röstade på Lula. Nordöstra Brasilien är den fattigaste delen av landet. Där röstade 77 procent på Lula. I tre fattiga delstater röstade 82 procent på honom.Efter det förra valet har Lula gjort reformer som har hjälpt 11 miljoner fattiga familjer. Han har höjt minimilönen, gjort så att många kan få mikrolån och gjort maten billigare. Studier visar att Brasilien har börjat bli lite mindre ojämlikt.Före valet sa Lula att han ska göra så att Brasilien får fem procent mer pengar nästa år. Han säger att det behövs för att de fattiga ska få mer pengar, men det kommer att bli svårt.

Lula har stort stöd, men hans parti har problem. Partiet har bara 83 mandat av 513 i underhuset och en ännu mindre del av mandaten i senaten. PT måste samarbeta mycket med andra partier.Många politiker i delstaterna stöder Lula, och de är viktiga i den brasilianska politiken. Två tredjedelar av de 27 guvernörerna stöder Lula, men bara fem av dem tillhör PT.

PT har problem med att få stöd i kongressen. Därför har en del ledamöter mutat andra ledamöter i kongressen att rösta som de vill i viktiga frågor. Nästan en tredjedel av kongressens ledamöter har blivit anklagade för korruption.Dessutom har flera ledamöter bytt parti mellan valen. Då blir det rörigt i politiken och det blir mindre viktigt hur det har gått i valen.

Rio de Janeiro (IPS)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Etanolen förenar Lula och Bush

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silvas allians med USA:s George W. Bush var relativt obetydlig så länge den bara var personlig. Men det nu påbörjade etanolsamarbetet knyter samman de båda maktmännen i en allians som kommer att få konsekvenser för såväl den globala ekonomin och miljön.

'Hårdare tag mot brottslingar hjälper inte'

Sänkt straffålder, hårdare straff för ungdomsbrottslingar och minskade förmåner för fångar är förslag som fått ökat stöd i Brasilien under de senaste veckorna. Landet är chockat av den brutala bilstöld som ledde till en sexårig pojkes död. Men dessa åtgärder kommer inte att hjälpa, varnar människorättsorganisationer.

Lula förlorar vänner, men är fortfarande populär

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva är mycket populär. Han har gjort så att Brasilien har blivit rikare de senaste två åren. Inom vänstern är en del människor arga på Lula. Men andra har börjat tycka att han är bra.

Lula på världsturné

Luiz Inácio Lula da Silva vill resa till fem arabiska länder, sedan till Indien i januari. Efter att han blivit president i Brasilien reste han runt i Sydamerika och i fem afrikanska länder söder om Sahara.

© 2022 Fria.Nu