Fria.Nu

Lula förlorar vänner, men är fortfarande populär

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva är mycket populär. Han har gjort så att Brasilien har blivit rikare de senaste två åren. Inom vänstern är en del människor arga på Lula. Men andra har börjat tycka att han är bra.

Rio de Janeiro (IPS) Brasilien blev 5 procent rikare förra året. I december gjorde företaget Datafolha en opinionsundersökning. De frågade många människor vad de tyckte om regeringen. 45 procent tyckte att regeringen var bra. I augusti tyckte 40 procent att regeringen var bra. Då märkte människor ännu inte att ekonomin hade blivit bättre. Bara 13 procent svarade att regeringen är dålig.

Lula blev president den 1 januari 2003. Då samarbetade Arbetarpartiet med två små vänsterpartier. Då hade Arbetarpartiet 94 av de 513 platserna i kongressen. De hade 14 av 81 platser i senaten. Nu samarbetar de två vänsterpartierna inte med Arbetarpartiet längre.

Många hade hoppats att Lula skulle göra mer. I Brasilien finns mycket rika och mycket fattiga människor. De lägsta lönerna är mycket låga och de högsta är mycket höga. Brasilien är ett av de länder som har störst skillnader mellan fattiga och rika.

Inom vänstern hoppades man att Lula skulle förändra detta. En del medlemmar har lämnat Lulas parti, Arbetarpartiet. Fyra av dem har bildat ett nytt parti: Partiet för socialism och frihet, PSOL.

Miljöorganisationer är också besvikna på Lula. Han har bestämt att man får sälja genmodifierade sojabönor. Han har bestämt att Brasilien ska fortsätta använda kärnkraft. Han har inte lyckats rädda Amazonas djungler från att skövlas. Rörelsen för jordlösa bönder, MST, arbetar för att jordlösa bönder ska få åkermark som inte används. De brukar ta över jord som ingen använder. De brukar också gå in hos myndigheter och vägra gå ut igen. De gör det för att visa att de vill ha en annan jordbrukspolitik.

MST trodde att de jordlösa bönderna skulle få jord när Lula blev president. Därför gjorde de inte så mycket i början. Men under 2004 har de börjat ta över jord och ockupera myndigheter igen. Då lovade regeringen att 430 000 jordlösa bönder skulle få jord 2006.

Men Joao Pedro Stédile, en av MSTs ledare, säger att det inte räcker. Jordbrukspolitiken behöver förändras mer, tycker MST.

Fackföreningen CUT brukar vara vänner till Arbetarpartiet. Men i december demonstrerade CUT mot regeringen. De krävde att de lägsta lönerna skulle bli högre. De krävde också att man skulle betala mindre skatt på sin lön. Då sa Lula att han vill att de lägsta lönerna ska höjas med 30 procent i maj.

Brasilien har fått mer pengar. Därför tycker människor att Lula är en bra president, även om han inte gör allt som de hoppades. Finansminister Antonio Palocci säger att Brasiliens ekonomi blir bättre av två orsaker: 1) Man använder inte mer pengar än man får in. 2) Det är inte så hög inflation. Regeringen har bestämt att fattiga familjer ska få hjälp. 6,5 miljoner fattiga familjer får lite extra pengar varje månad, ungefär 35-240 kronor. 2006 ska 11 miljoner familjer få sådana bidrag. Fattiga familjer får också köpa billigare mat. Det är en del av ett projekt som kallas Nollsvält.

Lula har sagt vad han vill att regeringen ska göra 2005. Han vill hjälpa de fattiga mer. Han vill ge fler människor jobb. Han vill att Brasilien ska få bättre ekonomi. Det är viktigt att han klarar det. Annars blir han nog inte vald igen 2006. Regeringen vill också att det ska bli lättare att ha företag i Brasilien. Därför ska de sänka skatterna. Det ska också gå fortare att få olika papper som företagare behöver. Lula och hans parti lovade att fattiga människor skulle få det bättre och att landet skulle få bättre ekonomi. De har förlorat en del vänner när de har försökt nå båda målen. Men fortfarande är presidenten populär. Man kan se att ekonomin blir bättre, och många litar fortfarande på att det kommer att bli bättre för de fattiga.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Etanolen förenar Lula och Bush

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silvas allians med USA:s George W. Bush var relativt obetydlig så länge den bara var personlig. Men det nu påbörjade etanolsamarbetet knyter samman de båda maktmännen i en allians som kommer att få konsekvenser för såväl den globala ekonomin och miljön.

'Hårdare tag mot brottslingar hjälper inte'

Sänkt straffålder, hårdare straff för ungdomsbrottslingar och minskade förmåner för fångar är förslag som fått ökat stöd i Brasilien under de senaste veckorna. Landet är chockat av den brutala bilstöld som ledde till en sexårig pojkes död. Men dessa åtgärder kommer inte att hjälpa, varnar människorättsorganisationer.

Lula är mer populär än sitt parti

President Luiz Inácio Lula da Silva vann presidentvalet i Brasilien förra söndagen. Han lovade att fortsätta att göra reformer för att hjälpa de fattiga. Stödet för Lula är starkt. Men ett av hans problem är att hans parti PT inte har lika starkt stöd.

Lula på världsturné

Luiz Inácio Lula da Silva vill resa till fem arabiska länder, sedan till Indien i januari. Efter att han blivit president i Brasilien reste han runt i Sydamerika och i fem afrikanska länder söder om Sahara.

© 2023 Fria.Nu