Fria.Nu

Skillnaderna mellan rika och fattiga minskar i Brasilien

I Brasilien är det stor skillnad på inkomsten mellan fattiga och rika. Det säger Getulio Vargas-stiftelsen för socialpolitik. Brasilien är det land i Latinamerika som har störst skillnad i inkomsterna.

Men skillnaderna i inkomsterna minskar. Skillnaderna minskar fort. Skillnaderna har minskat sedan 2001. Man har räknat ut hur mycket fattiga har i medel-inkomst. Medelinkomsten har ökat och man tror att den kommer att fortsätta att öka. Det säger Marcelo Neri som är chef för Getulio Vargas-stiftelsen för socialpolitik.
De fattigaste fick också högre inkomst. Inkomsten ökade med 14,11 procent per invånare för de allra fattigaste människorna. Det är fyra gånger så mycket som medelinkomsten ökade för Brasiliens invånare. Det visar en undersökning som Neri har gjort tillsammans med FN och Brasiliens regering.
Tio procent av ökningen av inkomsten beror på att det finns fler arbeten. De beror också på att man får mer pengar för arbetet. 4,11 procent av ökningen beror på att bidragen till de fattiga har blivit bättre.
Mellan 1995 och 2004 ökade de fattigas inkomst varje år. Inkomsten ökade varje år med 0,73 procent. De fattigas inkomst ökade trots att landets bra utveckling slutade. Medelinkomsten per person minskade med 0,63 procent mellan 1995 och 2004.
Skillnaderna i inkomsterna minskade som mest mellan 2001 och 2004. Man tror att det kommer att fortsätta i år också. Varför? Det finns fler arbeten. Man har höjt den minsta lönen med 13 procent. Fler fattiga familjer får bidrag. Det säger Neri.
Man tror också att inkomsterna ska öka för att det är val. Man ska välja president och parlament. Man har sett att när det är val så ökar inkomsterna. Det säger Neri.
Om man tittar på skillnaderna i inkomster har Brasilien länge varit det tredje sämsta landet i världen. Nu är Brasilien det tionde sämsta landet. Brasilien kan bli ännu bättre. Men det beror på vad nästa regering gör.
Under 1990-talet blev Brasiliens ekonomi stabil. Då sa man att alla barn skulle gå i skolan.
Det gjorde att landet skulle
kunna minska skillnaderna i inkomsterna. Det säger Marcelo Neri.
Dulce Pandolfi är chef för IBASE. De gör sociala och ekonomiska undersökningar. Staten äger inte IBASE. Dulce Pandolfi säger att undersökningen ger hopp. Men att det finns mycket mer att göra. Dulce Pandolfi berömmer bidraget. Bidraget gör att fattiga familjer kan få 40 dollar och då kan barnen gå i skolan. Hon säger att man kommer att se i framtiden att det var bra att barnen gått i skolan.
Familjer som fått bidraget äter oftare bättre mat. De äter bland annat mer frukt och dricker mer mjölk. 94,2 procent av barnen får äta sig mätta tre gånger om dagen. Det visar en undersökning som Fluminense-universitetet gjort. Universitetet ligger i Niteró som ligger nära Rio de Janeiro.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Etanolen förenar Lula och Bush

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silvas allians med USA:s George W. Bush var relativt obetydlig så länge den bara var personlig. Men det nu påbörjade etanolsamarbetet knyter samman de båda maktmännen i en allians som kommer att få konsekvenser för såväl den globala ekonomin och miljön.

'Hårdare tag mot brottslingar hjälper inte'

Sänkt straffålder, hårdare straff för ungdomsbrottslingar och minskade förmåner för fångar är förslag som fått ökat stöd i Brasilien under de senaste veckorna. Landet är chockat av den brutala bilstöld som ledde till en sexårig pojkes död. Men dessa åtgärder kommer inte att hjälpa, varnar människorättsorganisationer.

Lula är mer populär än sitt parti

President Luiz Inácio Lula da Silva vann presidentvalet i Brasilien förra söndagen. Han lovade att fortsätta att göra reformer för att hjälpa de fattiga. Stödet för Lula är starkt. Men ett av hans problem är att hans parti PT inte har lika starkt stöd.

Lula förlorar vänner, men är fortfarande populär

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva är mycket populär. Han har gjort så att Brasilien har blivit rikare de senaste två åren. Inom vänstern är en del människor arga på Lula. Men andra har börjat tycka att han är bra.

Lula på världsturné

Luiz Inácio Lula da Silva vill resa till fem arabiska länder, sedan till Indien i januari. Efter att han blivit president i Brasilien reste han runt i Sydamerika och i fem afrikanska länder söder om Sahara.

© 2023 Fria.Nu