Skillnaderna mellan rika och fattiga minskar i Brasilien
I Brasilien är det stor skillnad på inkomsten mellan fattiga och rika. Det säger Getulio Vargas-stiftelsen för socialpolitik. Brasilien är det land i Latinamerika som har störst skillnad i inkomsterna.
Men skillnaderna i inkomsterna minskar. Skillnaderna minskar fort. Skillnaderna har minskat sedan 2001. Man har räknat ut hur mycket fattiga har i medel-inkomst. Medelinkomsten har ökat och man tror att den kommer att fortsätta att öka. Det säger Marcelo Neri som är chef för Getulio Vargas-stiftelsen för socialpolitik.
De fattigaste fick också högre inkomst. Inkomsten ökade med 14,11 procent per invånare för de allra fattigaste människorna. Det är fyra gånger så mycket som medelinkomsten ökade för Brasiliens invånare. Det visar en undersökning som Neri har gjort tillsammans med FN och Brasiliens regering.
Tio procent av ökningen av inkomsten beror på att det finns fler arbeten. De beror också på att man får mer pengar för arbetet. 4,11 procent av ökningen beror på att bidragen till de fattiga har blivit bättre.
Mellan 1995 och 2004 ökade de fattigas inkomst varje år. Inkomsten ökade varje år med 0,73 procent. De fattigas inkomst ökade trots att landets bra utveckling slutade. Medelinkomsten per person minskade med 0,63 procent mellan 1995 och 2004.
Skillnaderna i inkomsterna minskade som mest mellan 2001 och 2004. Man tror att det kommer att fortsätta i år också. Varför? Det finns fler arbeten. Man har höjt den minsta lönen med 13 procent. Fler fattiga familjer får bidrag. Det säger Neri.
Man tror också att inkomsterna ska öka för att det är val. Man ska välja president och parlament. Man har sett att när det är val så ökar inkomsterna. Det säger Neri.
Om man tittar på skillnaderna i inkomster har Brasilien länge varit det tredje sämsta landet i världen. Nu är Brasilien det tionde sämsta landet. Brasilien kan bli ännu bättre. Men det beror på vad nästa regering gör.
Under 1990-talet blev Brasiliens ekonomi stabil. Då sa man att alla barn skulle gå i skolan.
Det gjorde att landet skulle
kunna minska skillnaderna i inkomsterna. Det säger Marcelo Neri.
Dulce Pandolfi är chef för IBASE. De gör sociala och ekonomiska undersökningar. Staten äger inte IBASE. Dulce Pandolfi säger att undersökningen ger hopp. Men att det finns mycket mer att göra. Dulce Pandolfi berömmer bidraget. Bidraget gör att fattiga familjer kan få 40 dollar och då kan barnen gå i skolan. Hon säger att man kommer att se i framtiden att det var bra att barnen gått i skolan.
Familjer som fått bidraget äter oftare bättre mat. De äter bland annat mer frukt och dricker mer mjölk. 94,2 procent av barnen får äta sig mätta tre gånger om dagen. Det visar en undersökning som Fluminense-universitetet gjort. Universitetet ligger i Niteró som ligger nära Rio de Janeiro.