Göteborgs Fria

Försäljning av hyresrätter i Kungälv kan vara lagbrott

Att 80 hyresrätter i Kungälv nu ska säljas ut har mött starka protester från oroliga boende som undrar vad som händer med deras hem. Och Hyresgästföreningen menar att utförsäljningen bryter mot lagen.

Precis som på många andra orter är det fler som söker hyresrätt i Kungälv än vad det finns lägenheter. Men den 10 september beslutade kommunfullmäktige att 80 hyresrätter i området Jordliden ska säljas till en bostadsrättsförening. Det har väckt kritik från flera olika håll. Hyresgästföreningen pekar på att försäljningen kan strida mot lagen, vänsteroppositionen kritiserar beslutet eftersom hyresrätterna behövs och boende som inte vill eller kan köpa sin lägenhet är oroliga.

– Vi har gjort ett aktivt val att bo i hyresrätt, säger Betty Berntsen Unger, som har bott i Jordliden, Kungälv, i tolv år och är ordförande i områdets lokala hyresgästförening.

Vid en försäljning har de hyresgäster som inte vill eller kan köpa sin lägenhet rätten att bo kvar, och man hyr då lägenheten av de grannar som ingår i bostadsrättsföreningen. Det oroar många i området, berättar Betty Berntsen Unger.

– Folk ringer till mig och gråter, de undrar vad de ska göra om till exempel kylskåpet går sönder. Ska man ringa till grannen då? säger hon. Det får inte bli så att det bildas ett A- och ett B-lag.

Nu är det Stiftelsen Kungälvsbostäder, vars styrelse tillsätts av kommunen, som är fastighetsägare och Hyresgästföreningen menar att försäljningen går emot stiftelsens stadgar. I dem står det att ” Stiftelsen har till ändamål att såsom allmännyttigt bostadsföretag inom Kungälvs stad förvärva, bebygga och förvalta fastigheter och tomträtter för upplåtande av hyresbostäder”. Hyresgästföreningen pekar på att det inte står något om att uppdraget skulle handla om att sälja lägenheterna.

– Man har begått våld på stadgarna, säger Lennart Sjöstedt, bostadspolitisk sekreterare hos Hyresgästföreningen Region Västra Sverige.

Den 12 oktober skickade en boende i Kungälv, med hjälp av Hyresgästföreningen, in en överklagan till länsrätten. I anmälan står det att fullmäktigebeslutet kan strida mot kommunallagen eftersom fastigheten, enligt anmälaren, säljs till ett underpris på 82 miljoner kronor. Därför kommer stiftelsen gå med förlust, vilket gynnar de kommunmedlemmar som blir ägare till bostadsrätterna medan det missgynnar dem som bor kvar i stiftelsens bostäder, enligt överklagandet.

Anmälaren vill att länsrätten ska häva kommunfullmäktiges beslut, men det är inte något som kommunstyrelsens ordförande, Anders Holmensköld (M), är orolig för.

– Jag tror inte att beslutet går emot stadgarna. Begreppet ”förvalta” tycker jag kan tolkas som att man inte ska behålla hus tills de faller i sär.

I dagsläget är flera boende irriterade på att husen inte renoveras, men att rusta upp lägenheterna istället för att sälja dem ser inte Anders Holmensköld som ett alternativ.

När det gäller påståendet att fastigheten säljs till ett underpris svarar han:

– Det finns inget säljpris.

Men det är dock en sanning med modifikation. Det finns ett pris, men det var inte meningen att allmänheten skulle få ta del av det, enligt Anders Holmensköld. Uppgiften är dock offentlig, därför kan vem som helst ta reda på priset.

Vad de boende i området tycker om försäljningen råder det delade meningar om. Några av hyresgästerna verkar aktivt för en utförsäljning och de har därför bildat en bostadsrättsförening. Enligt föreningens ordförande Leif Björklund är 95 procent av hushållen med i föreningen. Samtidigt uppskattar Betty Berntsen Unger att 20–25 personer har sagt att de inte vill köpa sin lägenhet.

– Oavsett om det finns en majoritet för, så strider försäljningen mot stadgarna, kommenterar Lennart Sjöstedt, Hyresgästföreningen.

– Om vissa så gärna vill äga en lägenhet kan de köpa en någon annanstans, men vilka val har vi? säger Betty Berntsen Unger. Det handlar ju inte bara om att vara intresserad av att köpa utan också om man kan få lån.

Hur många som kommer köpa sin lägenhet kommer att klargöras på tisdag, då det hålls köpstämma.

När länsrätten kommer att pröva ärendet är ännu inte klart.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu