Fria Tidningen

Tequilaproduktion blir baksmälla för miljön

Tequilaaproduktionen är på många sätt skadlig för miljön. Vid tillverkning av en liter tequila krävs tio liter vatten.

Enligt José Hernández, forskare vid universitetet i Guadalajara, är det största problemet att vattnet inte renas utan släpps ut och förorenar floder, vattendrag och förstör jorden och grundvattnet.

Den destillerade spritdrycken tequila framställs av agaveväxten som odlas i delstaterna Jalisco, Nayarit, Michoacan, Guanajuato och Tamaulipas. I Mexiko finns det 118 tequilafabriker. Enbart i delstaten Jalisco arbetar 38 000 människor inom produktionen.

I och med att efterfrågan på tequila har ökat, både i Mexiko och utomlands, odlas agave på allt fler områden och även på skyddad mark.

För 13 år sedan införde Mexikos miljödepartement nya bestämmelser om utsläppen från tequilafabrikerna, men än så länge uppfyller inte fabrikerna kraven.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stora utsläpp från Mexikos låglönefabriker

Mexikos låglönefabriker har sedan länge utgjort ryggraden i landets arbete för att locka till sig utländska investeringar och öka exporten. Men de miljömässiga och sociala kostnaderna är höga.

Fria Tidningen

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu