Stockholms Fria

Antisemiter ger Israel sitt stöd

I år är det 100 år sedan den franske kaptenen Alfred Dreyfus slutligen frikändes från alla anklagelser om landsförräderi. Alfred Dreyfus var helt oskyldig, men hade misstänkliggjorts på grund av sitt judiska ursprung.

Dreyfus-affären delade Frankrike i två läger. Högern och den katolska kyrkan menade att en jude omöjligen kunde vara en god medborgare. Mot detta hävdade vänstern det revolutionära arvet från 1789: alla fransmäns rätt till sitt fädernesland. En medborgarskapstanke som bygger på nationalitet och inte på ras eller religion.
Sociologiprofessorn Danielle Bleitrach, fransyska med judisk bakgrund, menar att den europeiska antisemitismen lever kvar i stödet för Israel. I en artikel i Le grand soir (16/7 2006) beskriver hon staten Israel som ett kolonialt företag genom vilket de västliga stormakterna försöker göra sig av med judarna, som de har förföljt i århundraden. Ett sätt att försöka göra judarna till främlingar i sina egna hemländer, ett fruktansvärt bedrägeri. Sionismen är inget annat än en fortsättning på hatet mot kapten Dreyfus, oförmågan att behandla en jude som en medborgare.

Idén om staten Israel, sionismen eller vad man nu vill kalla det, är att alla personer som räknas som judar ska flytta till en egen stat i Mellanöstern. Oavsett språk, nationalitet eller hemort. Därmed förnekas majoriteten av världens judar, de som bor utanför Israel, medborgerliga rättigheter i sina hemländer.
För de franska judarna är det inte bara ett teoretiskt hot. När Ariel Sharon i juli 2004 uppmanade alla fransmän med judisk bakgrund att emigrera till Israel använde han sig, fullt medvetet, av den gamla franska antisemithögerns propaganda. Judarna är inga riktiga fransmän. De borde flytta hem till Israel.
Samma taktik används mot judarna i Latinamerika, Iran och Nordafrika.
Man bör inte generalisera när det gäller allvarliga frågor som rasism. Men med tanke på vilka halsbrytande generaliseringar som görs i den svenska Mellanöstern-debatten kanske det börjar bli dags att kalla saker vid sina rätta namn. Faktum är att alla som stödjer Israel är antisemiter. Om man nu ska hårddra saken.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Snedsteg i Josef Stalins tjänst

I boken Med Stalin som gud beskriver Magnus Utvik sin tid i 1980-talets svenska ultravänster. Som 17-åring lämnar han VPK som han tycker är alldeles för Sovjetvänligt, mesigt och flummigt. Istället ansluter han sig till det som senare skulle bli Kommunistiska partiet i Sverige (KPS) – ett av Sveriges minsta och konstigaste kommunistpartier genom tiderna.

Fria Tidningen

Stalins eget Israel

Det har gjorts en del tänkvärda satirer över Israel/Palestina-konflikten. Till exempel Elisabet Peterzéns bok Ròman från 1976 (kom i nyutgåva på Dejavu förra året), en fiktiv historia som går ut på att västmakterna försöker lösa ”zigenarfrågan” genom att bilda en egen stat för romerna.

Fria Tidningen

Albanienvänsterns sista suck

Nu skäms jag lite över att jag aldrig förlängde min prenumeration på Nya arbetartidningen. Men dels får man så mycket skräp i brevlådan ändå och dels var tidningen så sjukt ful. Jag är verkligen ingen formgivningsexpert men man har ju ändå vissa gränser. Bara en sådan sak som att alla artiklar illustrerades med clip art-bilder. Men nu ska Nya arbetartidningen läggas ner eftersom den inte går ihop ekonomiskt. Just för att sådana som jag som egentligen uppskattade tidningen slutat köpa den.

Fria Tidningen

Att ta varumärkesfetischen för långt

- Det är insidan som räknas, säger David (Martin Hedman) i sexualupplysningsfilmen Kärlekens språk 2000. Liksom alla ynglingar i filmen är han sockersöt, välkammad och anorektiskt smal. De unga tjejerna är blonda, med tajta midjor, stora bröst och rakade kön.

Stockholms Fria

Francos triumfbåge står fortfarande kvar

Man behöver inte åka ut till De fallnas dal, minnesplatsen som Franco anlade för att fira segern i inbördeskriget 1939. Även inne i staden Madrid kan man hitta monument över den spanska diktaturtiden. Vid Calle de la Princesa står triumfbågen som restes 1955 för att fira fascismens triumf över demokratin.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu